Masajul japonez Shiatsu este un mod de relaxare, dar are la baza, o modalitate holistica de tratare a organismului. Masajul Shiatsu utilizeaza tehnici de presopunctura aplicate cu mainile, degetele, coatele si genunchii.
Tehnicile de presopunctura isi au originea in terapia cu acupunctura si medicina traditionala chineza.
Diferenta intre acupunctura si presopunctura consta in faptul ca in acupunctura se folosesc ace foarte subtiri, iar in presopunctura se utilizeaza o presiune profunda a tesuturilor pe 12 meridiane ale corpului.
Shiatsu oriental a devenit foarte popular in Japonia. Cel putin unul din membrii oricarei familii de japonezi (in special femeile) practica masajul shiatsu pentru a-si ajuta ceilalti membri ai familiei.
Datorita numeroaselor sale beneficii, masajul shiatsu este considerat o terapie de vindecare. Totusi, terapia cu shiatsu nu vindeca o afectiune, ci are un efect direct asupra meridianelor, care in consecinta ajuta la deblocarea punctelor energetice unde chi-ul este blocat, deoarece un chi blocat determina probleme de sanatate.
Filozofia medicinei orientale sustine ca un chi dezechilibrat este pricipala cauza a afectiunilor de orice tip. Masajul shiatsu este folosit pentru a stabili sau a restabili armonia chi-ului in corpul uman.
Tehnica presopuncturii shiatsu foloseste doar aceleasi puncte ca si acupunctura. Tehnicile de baza ale presopuncturii sunt aplicate pe 12 meridiane ale corpului, iar punctele sunt situate de-a lungul acestor meridiane de energie.
Presiunea pe aceste puncte este aplicata usor si incet, dar destul de profund incat pacientul sa simta o usoara durere locala. Terapeutul, foloseste intregul sau corp pentru a crea presiune pe meridiane.
Pentru a aplica shiatsu, pacientul trebuie sa isi schimbe pozitia fie intins pe spate, pe burta sau intr-o parte. Acest lucru, ofera terapeutului posibilitatea de a lucra fiecare punct energetic al meridianelor.
Zen-ul este de fapt, un fel de a medita. Cei care au implementat acest tip de masaj, erau de parere ca cel care practica shiatsu trebuie sa practice si meditatia zen.
Meditatia zen ajuta la dobandirea armoniei dintre corp si minte, si ajuta la intelegerea manifestarilor chi-ului din interiorul corpului, al cunoasterii conceptului meridianelor shiatsu si al efectelor acestora asupra sanatatii generale a pacientului.
Harta meridianelor descrie intregul sistem al organismului ca un intreg prin care chi-ul curge. Masajul Shiatsu ajuta la mentinerea armoniei in acest sistem de meridiane energetice.
Printre efectele pozitive ale masajului shiatsu se numara:
- Relaxare profunda a muschilor si tesuturilor
- Reducerea stresului
- Eliberearea toxinelor din organism
- Rol preventiv impotriva afectiunilor
- Cresterea flexibilitatii
- Imbunatatirea circulatiei sangvine
- Reducerea presiunii arteriale
- Diminuarea anxietatii mentale
- Mentinerea echilibrului chi-ului
- Efect de calmare al nervozitatii
- Amplificarea constientizarii mentale si spirituale
- O stare generala buna pentru cel care urmeaza acest tip de masaj