O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare.
In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari.
Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii.
1. Colorantii alimentari - Specialistii considera ca multi dintre colorantii alimentari ar trebui interzisi sau cel putin ar trebui ca produsele care contin coloranti alimentari ca aiba o eticheta de avertizare pentru a le permite parintilor sa cunoasca efectele acestora. S-a dovedit stiintific faptul ca, la copii colorantii alimentari provoaca hiperactivitate si chiar ADHD. In ultimii 50 de ani, utilizarea colorantilor alimentari a crescut de cinci ori.
2. Bisfenol A sau BPA - Un nou studiu a descoperit ca este periculoasa folosirea de hormoni sintetici, in special bisfenol A sau BPA care este un conservant alimentar. Organice sau nu, 92% dintre produsele alimentare conservate contin BPA.
3. Ftalatii - Sunt un alt tip de hormoni sintetici care se regasesc in compozitia alimentelor conservate. Acestia sunt substante chimice asociate cu tulburarile endocrine la animale si cum s-a dovedit in unele studii, si la oameni. In testele pe animalele din laborator, s-a demonstrat ca acestea provoaca prejudicii aparatului reproductiv dar si tulburari neurologice. Acestea s-au gasit atat in produsele de ingrijire personala cat si in conserve.
4. Uleiul de palmier - Uleiul de palmier are un efect grav asupra corpului unei persoane deoarece este un tip de ulei care contribuie la cresterea grasimilor saturate. In plus, uleiul de palmier are un impact negativ asupra mediului. Specialistii au constatat ca principala amenintare care sta in calea supravietuirii animalelor salbatice pe cale de disparitie este taierea si arderea padurilor tropicale si implicit utilizarea palmierilor pentru obtinerea uleiului.
5. Grasimi trans ascunse - Pe etichetele multor alimente procesate este mentionat ca acestea nu contin grasimi trans cand de fapt acestea contin chiar si peste 49 grame per portie. Chiar daca aceasta cantitate poate sa para nesemnificativa, grasimile trans nu trebuie sa depaseasca 2% din totalul grasimilor consumate intr-o zi.
6. Glutamat monosodic - MSG - Substanta este legata de aparitia dezechilibrelor hormonale, crestere in greutate, leziuni cerebrale, obezitate si dureri de cap. Glutamatul monosodic se gaseste in compozitia unui numar destul de mare de alimente.
7. Plumb - Aproximativ 85% dintre bauturile comercializate pentru copii contin niveluri periculoase de plumb. Este recomandat sa se stoarca fructe si legume organice pentru a obtine un suc natural si pentru a se evita cantitatile de plumb nocive pentru organism.
Deseori este suficient sa cititi eticheta unui aliment pentru a identifica ingredientele artificiale, conservantii sau alte denumiri de substante. Totusi, chiar daca la fata locului stiu ca acestea nu sunt optiuni sanatoase, majoritatea oamenilor le achizitioneaza si nu exclud aceste produse din regimul lor alimentar.
Oamenii au facut conservantii pentru ca mancarea si cosmeticele sa aiba o durata cat mai lunga de viata, pentru a pastra aroma si culoarea. De secole oamenii au folosit saruri, otet, ierburi, fierberea si refrigerarea pentru a pastra in mod natural produsele alimentare, dar in ultimii 50 de ani utilizarea conservantilor a devenit o metoda comuna.
Cei mai des intalniti aditivi chimici din industria alimentara din prezent sunt benzoatii, nitritii, sulfitii si sorbatii. Acesti aditivi distrug si previn aparitia mucegaiului si fermentilor (drojdiei) care se dezvolta pe produsele alimentare. Dioxidul de sulf este cel mai frecvent intalnit conservant peparat de catre om. Acesta actioneaza ca un agent de albire pentru produsele alimentare.
Exista in prezent peste 300 de aditivi alimentari care sunt folositi. Nu este un lucru neobisnuit pentru un aditiv alimentar care initial a fost considerat sigur pentru consum sa se descopere mai tarziu ca este toxic. Unele studii au confirmat faptul ca anumiti aditivi sunt sursa durerilor de cap, greata, slabiciune si dificultati de respiratie.
Noi cercetari au demostrat ca amestecul de aditivi si anumite alimente pot deteriora celulele nervoase umane. Adevarul este ca oamenii nu inteleg care este efectul pe termen lung pe care aditivii il pot avea asupra sanatatii lor, intrucat aditivii sunt o inventie relativ noua.
Mai mult decat atat, probabil ca bunicii nostri au mancat alimente ecologice. Pentru moment, este important ca oamenii sa aleaga sa nu cumpere produse alimentare care contin aditivi, intrucat comercializarea celor care au aditivi in compozitie nu va fi interzisa pana cand nu vor exista suficiente date obtinute in urma cercetarilor pentru a se determina efectele exacte pe care acestea le au asupra organismului.