40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul

Generalitati

Otetul alb are multiple intrebuintari.

Cu ajutorul acestuia se pot curata si lustrui diverse obiecte, sau poate fi utilizat ca erbicid.

In plus, amestecat cu putina apa, poate inlocui multe dintre produsele de igienizat sau dezinfectat pe care orice gospodina le are in casa.

Cum puteti beneficia de proprietatile otetului

1. Improspatati frigiderul. Curatati rafturile si peretii acestuia cu o solutie formata din jumatate apa si jumatate otet.

2. Curatati cestile de cafea si cele de ceai cu otet si sare (sau bicarbonat de sodiu), in parti egale.

3. Eliminati mirosurile. Curatati recipientele de plastic cu o carpa inmuiata in otet.

4. Distrugeti germenii din baie. Pulverizati otet de jur imprejurul chiuvetei si a cazii.

5. Pentru a elimina urmele lucioase ale fierului de calcat de pe tesaturi, dar si petele de antiperspirant, frecati zona usor cu otet si apoi stergeti cu o carpa uscata.

6. Igienizati toaleta. Turnati o ceasca de otet alb distilat in vasul de wc. Lasati amestecul sa actioneze peste noapte. Frecati bine cu o perie de toaleta si clatiti.

7. Indepartati petele de pe covor cu o pasta din 2 linguri de otet alb distilat si 1/4 cana de sare sau bicarbonat de sodiu. Frecati pata si lasati sa se usuce si aspirati resturile.

8. Reimprospatati-va pensulele. Pentru a indeparta vopseaua veche, puneti pensulele intr-o oala in care adaugati putin otet. Inmuiati-le timp de o ora si apoi lasati sa fiarba oala cateva minute la foc mic. Se scurg pensulele si se clatesc.

9. Stergeti robinetele murdare si indepartati calcarul cu o pasta dintr-o lingurita de otet si doua lingurite de sare si aplicati solutia pe robinete. Se va freca bine cu o carpa si se va clati.

10. Diminuati incarcarea electrostatica a hainelor. Adaugati 1/2 ceasca de otet alb distilat la ciclul de spalare.

11. Oferiti sosetelor vechi si hainelor patate de transpiratie un aspect nou prin inmuierea acestora intr-o solutie de otet peste noapte. Se adauga o ceasca de otet alb distilat intr-o oala mare cu apa.

12. Reconditionati gentile si pantofii. Stergeti cu otet alb distilat gentile de piele si pantofii. In acest mod, le veti oferi stralucire si veti reusi sa ascundeti cutele acestora.

13. Indepartati buruienile. Udati planta cu suficient otet pentru ca acesta sa ajunga la radacini.

14. Redati vigoare florilor care incep sa se usuce prin introducerea lor in apa in care ati adaugat o lingurita de zahar si o lingura de otet alb.

15. Puneti capat mancarimilor. Inmuiati un tampon de vata in otet alb si tamponati intepaturile de tantar si insecte.

16. Dinti albi. Spalati-va pe dinti o data pe saptamana cu otet distilat. Scufundati periuta de dinti in otet si periati dintii bine.

17. Intariti-va unghiile. Inainte de a oferi un luciu unghiilor, stergeti-le cu un tampon de vata inmuiat in otet distilat.

18. Feriti de inghet geamurile masinii. Spalati geamurile cu o solutie compusa din trei parti de otet alb distilat si o parte apa. Aciditatea impiedica formarea ghetii.

19. Oferiti stralucire blanii cainelui dvs. Pulverizati pe blana cainelui o solutie compusa din otet distilat si apa (la un litru de apa o ceasca de otet distilat) pentru a indeparta puricii si capusele din blana animalului.

20. Distrugeti bacteriile din carne. Marinati carnea in otet pentru a o fragezi si a distruge bacteriile. Pentru aceasta preparati un amestec din 1/4 ceasca de otet balsamic pentru fiecare 2 kg de carne in care adaugati ierburi si condimente. Gatiti carnea fara sa o clatiti.

21. Preveniti spargerea oualor prin adaugarea in apa de fiert a doua linguri de otet.

22. Dezinfectati cuptorul cu microunde. Umpleti un bol mic in care puneti in parti egale apa si otet si lasati-l in cuptorul cu microunde timp de 5 minute. Aburul care va iesi din acest amestec va ajuta la desprinderea mizeriei din cuptor. Stergeti apoi cu o carpa umeda.

23. Curatati resturile din borcan prin turnarea a catorva picaturi de otet. Puneti capacul si agitati bine. Resturile vor aluneca, fiind usor de indepartat.

24. Spalati fructele si legumele. Adaugati doua linguri de otet alb distilat intr-o halba. Solutia distruge pesticidele mai mult decat o poate face apa simpla.

25. Slabiti un surub ruginit. Pentru a putea scoate un surub ruginit este suficient sa turnati putin otet pe langa acesta.

26. Indepartati guma din tesaturi sau par. In acest scop, se va incalzi un bol mic de otet in cuptorul cu microunde. Se va pune otet cald peste guma pentru a se dizolva.

27. Feriti branza de mucegaiuri. Impachetati branza intr-o tesatura imbibata cu otet, asezati-o apoi intr-un recipient estans in frigider.

28. Reinnoiti buretele de baie. Pentru aceasta, imuiati buretele intr-o solutie compusa in parti egale de apa si otet si tineti 24 de ore buretele pentru a se dizolva reziduurile de sapun.

29. Eliminati ceara. Daca exista ceara topita pe mobilier sau podele, stergeti-le usor cu o carpa inmuiata intr-o solutie din parti egale de otet alb si apa.

30. Faceti o baie relaxanta. Adaugati 1/2 ceasca de otet in apa calda de baie pentru a va relaxa. Otetul indeparteaza pielea moarta, lasand-o moale si neteda.

31. Oferiti stralucire parului. Indepartati impuritatile din par folosind la clatirea parului o lingura de otet, o data pe luna.

32. Stergeti urmele de creion sau pastel desenate de copii pe pereti sau podea. Inmuiati o periuta de dinti in otet alb si frecati usor.

33. Improspatati tesaturile. Umpleti o sticla cu pulverizator cu otet alb si imprastiati-o prin casa pentru a neutraliza mirosurile din tesaturi, covoare, pantofi sau orice alta suprafata asemanatoare.

34. Autocolante lipicioase. Nu zgariati resturile ramase dupa dezlipirea autocolantelor sau a etichetelor. Aplicati otet si lasati-l sa actioneze cateva minute, iar apoi indepartati usor lipiciul.

35. Curatarea masinii de spalat vase si a cafetierei. Indepartati acumularile de sapun si reziduuri alimentare prin turnarea unei cesti de otet in masina goala de spalat vase sau in cafetiera, o data pe luna si lasati-le sa isi faca un ciclu complet.

36. Pregatiti-va gratarul pentru vara prin pulverizarea pe o folie de aluminiu a unei cantati mici de otet alb. Frecati gratarul bine.

37. Restabiliti presiunea dusului. Daca vi se infunda dusul cu depozite de minerale, puneti-l timp de 15 minute intr-un amestec de apa cu otet (1/2 ceasca de otet la un litru de apa).

38. Curatati-va foarfecele. Cand lamele foarfecelor devin lipicioase, stergeti-le cu o carpa inmuiata in otet alb fara sa stricati lamele acestora.

39. Eliminati matreata. Folostiti o data pe saptamana, dupa samponare, o cana de otet de cidru cu care va veti clati scalpul. Lasati sa actioneze timp de 15 minute si apoi clatiti bine cu apa rece.

40. Catifelati-va pielea crapata si bataturile picioarelor. Inmuiati-va picioarele timp de 20 de minute intr-o solutie preparata dintr-o parte de otet si doua parti apa calda. Otetul indeparteaza pielea moarta, lasand picioarele moi si netede.