Romania ramane un exemplu pentru tarile europene in privinta luptei impotriva tuberculozei (TB). Anul 2011 a reprezentat cel de-al 9-lea an consecutiv de scadere a incidentei bolii.
In amintirea zilei de 24 martie 1882, in care Robert Koch a anuntat descoperirea bacilului care provoaca TB, bacil care de atunci ii poarta numele, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca in fiecare an de 24 martie sa fie marcata Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei.
Cu aceasta ocazie, Parteneriatul StopTB din Romania lanseaza si in tara noastra campania internationala STOP TB in timpul vietii mele. Sloganul este inspirat de tinta stabilita de StopTB Partnership si anume: eliminarea TB din intreaga lume pana in anul 2050, respectiv reducerea pana in acel an a incidentei bolii la un caz la un milion de locuitori pe an.
Desi pe plan mondial s-au realizat pasi importanti spre atingerea tintei propuse, in ultimii ani scaderea endemiei TB a fost tot mai lenta. A devenit evident faptul ca succesul poate fi obtinut numai daca cercetarile vor conduce la descoperirea unui:
In acest fel, copiii de astazi pot spera ca in timpul vietii lor sa se ajunga la o lume in care nimeni sa nu se mai imbolnaveasca de TB, iar adultii de astazi pot spera ca in timpul vietii lor cel putin sa nu nu mai moara nimeni din cauza TB.
Coalitia StopTB Partnership, al carei secretariat este gazduit de OMS, cuprinde peste 1.000 de institutii din 100 de tari si are ca scop principal eliminarea TB din lume. Desi este o boala vindecabila, TB omoara in continuare in intreaga lume in medie trei oameni in fiecare minut.
Despre tuberculoza
TB este o boala infectioasa si contagioasa, care se transmite pe cale aeriana; o persoana care are TB si nu se trateaza poate infecta 10-15 persoane pe an, doar tusind langa acestea.
Simptomele TB sunt:
TB poate afecta orice parte a organismului, dar in 90% din cazuri ea se localizeaza in plamani. Marea majoritate a persoanelor bolnave de TB pot fi vindecate cu un tratament ieftin care dureaza sase luni.
Dupa numai cateva saptamani de tratament boala nu mai este contagioasa si apare imbunatatirea starii pacientilor. Netratata insa, tuberculoza poate ucide!
Oricine se poate imbolnavi de TB, dar boala este adesea legata de saracie, de conditiile precare de viata, lovind cel mai frecvent persoanele din grupurile de populatie vulnerabile si marginalizate.
OMS a estimat ca la nivel mondial in fiecare an aproape 9.000.000 de oameni se imbolnavesc de TB si aproximativ 1.500.000, dintre care 70.000 sunt copii, mor din cauza acestei boli. Totodata, numai in anul 2009 s-a estimat ca 10.000.000 de copii din intreaga lume au ramas orfani pentru ca un parinte le-a murit de TB.
Intr-o singura zi, TB ucide tot atatia oameni cat ar muri in 15 accidente aviatice. La nivel mondial TB este a patra cauza de deces la femei.
TB este diagnosticata si tratata cu metode descoperite in urma cu 50-100 de ani. Milioane de vieti ar putea fi salvate daca s-ar descoperi un test rapid si ieftin, noi medicamente mai eficiente si un nou vaccin care sa previna cu siguranta infectia.