Dupa cum sugereaza si numele, floricelele de porumb se fac din porumb. Cand boabele de porumb sunt uscate si apoi incalzite, interiorul lor expandeaza si astfel se transforma in floricele de porumb.
Boabele de porumb expandeazadeoarece ca si sorgul, quinoa si meiul, nucleul sau au un un invelis de umiditate sigilat si un interrior dens din amidon. Acestea faciliteaza acumularea presiunii in interiorul bobului de porumb pana in punctul in care acesta "explodeaza".
Exista anumite tipuri de porumb care sunt special cultivate pentru floricelele de porumb.
Floricelele de porumb au un continut ridicat de fibre care stimuleaza functia sistemului digestiv, iar miezul lor are continut scazut de grasimi si nu contine zahar, ceea ce inseamna ca floricelele de porumb au destul de putine calorii.
Floricelele de porumb nu contin nici sodiu, de aceea, in ansmablu, ar trebui considerate o gustare relativ sanatoasa. Capcana in care cad cei mai multi dintre oameni este ca uita complet despre lucrurile care sunt adaugate peste floricelele de porumb achizitionate de la supermarket, care pot modifica drastic statutul lor de aliment sanatos.
Daca o persoana ar cumpara o punga de floricele de porumb de la supermarket peste care s-a adaugat unt, peste 60% din caloriile din punga vor proveni de la grasimi - iar acesta este un procent destul de nesanatos.
Cel mai sanatos mod de a va bucura de floricelele de porumb este sa le preparati acasa, mai ales ca astfel veti fi siguri ca nu vor contine adaosuri care nu sunt indicate si in plus si costul de achiztie este mai scazut.
In plus, floricelele de porumb preparate acasa si consumate in mod regulat ar putea contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare dar si a cancerului, gratie continutului de polifenoli, un antioxidat important continut de boabele de porumb. Specialistii considera ca valorile mari de polifenoli din floricelele de porumb sunt explicabile prin faptul ca boabele de porumb nu sunt procesate.
Daca doriti sa consumati o gustare sanatoasa cu un gust minunat, atunci cel mai important lucru este luati in considerare modul in care se prepara floricelele de porumb in aparatele speciale.
Aparatele care utilizeaza ulei pentru prajirea porumbului de floricele nu sunt tocmai cea mai sanatoasa alternativa, intrucat cea mai mare parte (aproximativ 45%) din caloriile floricelelor de porumb provin din uleiuri. Daca se va opta pentru o masina pentru floricele de porumb cu aer cald, gustarea va un continut caloric scazut, avand grasimi doar in proportie de doar 5% - situatie mult mai indicata pentru talia oricarei persoane.
Daca preferati floricelele de porumb cu diverse adaosuri, exista topping-uri care pot fi adaugate dupa prepare si care nu contin prea mult zahar sau grasimi. O cantitate redusa de miere de albine ar putea fi o alternativa naturala la utilizarea zaharului alb sau a caramelului.
O singura cana de floricele de porumb preparate la un aparat cu aer cald contine 31 de calorii, in timp ce o cana de floricele de porumb obtinuta in urma prepararii cu un aparat cu ulei, contine 55 de calorii.