- SfatulMedicului.ro
- IlustratiiMedicale
- Semnele din nastere
Petele Mongole
Petele Mongole, sunt pete mari de culoare gri-albastra care pot fi confundate cu o echimoza. Apar mai des la copiii cu tenul mai inchis la culoare, in special la asiatici, aparand in partea inferioara a spatelui, pe fese, pe picioare si pe brate. Acest semn din nastere va disparea mai tarziu, in copilarie, si nu necesita un tratament.
Cele mai multe semne din nastere sunt inofensive
In ciuda numelui, cele mai multe dintre semnele din nastere nu sunt prezente la nastere. Unele, cum ar fi hemangioamele numite "capsunele" apar la cateva saptamani dupa nastere. Chiar daca cele mai multe sunt permanente, o parte dintre semnele din nastere dispar cu cresterea copilului. Majoritatea semnelor din nastere sunt inofensive, dar unele pot avea nevoie de un tratament din motive cosmetice sau pentru ca se maresc prea repede. Totusi, altele reprezinta semnul unei boli. Invatati despre tipurile de semne din nastere cu ajutorul ajutorul slide show-ului urmator si aflati daca copilul dvs. are sau nu nevoie de ajutor medical.
Pata cafea cu lapte
Asa cum spune si numele, aceste semne din nastere permanente au culoarea cafelei cu lapte. Aceste semne sunt des intalnite si apar oriunde pe corp. De obicei, nu este necesar tratamentul. O singura pata cafea cu lapte sau o serie de cateva pete sunt des intalnite. Mai multe semne din nastere de acest tip, oricum, implica o modificare genetica numita neurofibromatoza. Daca copilul dvs. are mai mult de 6 pete cafea cu lapte, consultati medicul.
Nevus gigant congenital
Prezent la nastere, nevus congenital este o alunita de mari dimensiuni, inchisa la culoare care apare de obicei pe scalp sau pe trunchi. Poate avea o marime intre 1-20 cm, acoperind zone mari. Copiii cu nevus congenital- in special cei cu unul de mari dimensiuni- reprezinta un risc major de dezvoltare a unui cancer de piele la maturitate. Daca copilul dvs. are acest tip de semn din nastere, consultati medicul.
Pete de vin
Petele de vin sunt malformatii vasculare ale capilarelor sangvine in portiunile adanci ale pielii. Initial au culoarea roz dar pe masura ce copiii cresc, ajung la o culoare rosu-visinie sau violet. Cel mai des apar pe fata sau pe gat dar pot afecta si alte zone ale corpului. Marimea unei astfel de pete poate varia de la foarte mic la foarte mare. Acest semn din nastere nu isi mareste dimensiunile in timp dar nici nu se micsoreaza. De fapt, apare ca o pata neregulata care poate fi usor umflata. Aspectul cosmetic al acesteia poate cauza un stress emotional pentru copil. Terapia cu laser reprezinta de obicei tratamentul. Majoritatea acestor pete nu sunt asociate cu alte boli insa exista cateva asociate cu sindroamele Klippel-Trenaunay si Beckwith-Wiedemann.
Pete de culoarea somonului (numite si ciupituri de barza)
Aceste pete sunt subtiri, plate, de culoare roz deschis sau rosie care apar de obicei in zona cefei, sub linia parului, sau in zona dintre ochi. Aceste semne sunt cauzate de colectarea unor vase in apropierea suprafetei pielii. Petele aparute la nivelul fruntii, pleoapelor sau cele dintre ochi dispar cu timpul. Cele aparute pe gat nu dispar de obicei, dar sunt acoperite de par. Petele de culoarea somonului nu necesita vreun tratament.
Hemangioamele
Hemangioamele sunt cele mai des intalnite excrescente benigne la nou-nascuti. Reprezinta o colectie de vase de sange mici care cresc rapid in piele in timpul dezvoltarii intrauterine. Aceste semne roz cresc in timpul primului an de viata dupa care stagneaza. Hemangioamele pot sa apara oriunde pe corp. Tratamentul medical nu este necesar de obicei dar hemangioamele care cresc in dimensiuni necesita uneori medicatie sau tratament laser. Problemele apar ocazional in cazul in care excrescenta este in apropierea ochilor (dificultate la vedere), a gatului (dificultatea de a respira) sau in apropierea gurii. Daca copilul prezinta trei sau mai multe hemangioame este necesara investigarea in scopul cautarii unor hemangioame interne.