- SfatulMedicului.ro
- IlustratiiMedicale
- Sanatatea orala
Sanatatea orala: ce este in spatele cavitatii bucale
Cavitatea bucala are mai multe roluri. Este utilizata in vorbire, alimentatie, gust, sarut si zambet, de exemplu. Cheia unei functionari corecte este mentinerea sanatatii orale, avand dinti si gingii sanatoase. Atat copiii cat si adultii trebuie sa depuna putin efort in fiecare zi pentru a preveni degradarea dintilor si alte probleme care tin de sanatatea orala. Incepeti totul prin a invata cate ceva despre ce se afla in spatele zambetului dvs.- dintii, gingiile, limba si glandele salivare.
Dintii: ajuta in procesul digestiei
Trei functii esentiale ale cavitatii bucale sunt: muscatura, mestecarea si inghitirea. Dintii ajuta in aceste procese. Majoritatea oamenilor au 32 de dinti. Fiecare dinte are doua parti principale: coroana-partea pe care o vedeti si radacina- infipta adanc in gingii. Coroana, de exemplu, este acoperita cu un strat tare dar subtire numit smalt. Inlaturarea smaltului poate conduce la carii dentare si la sensibilitate la cald si la rece.
Gingiile: roz inseamna sanatos
Probabil ca nu acordati suficienta atentie gingiilor, insa acestea reprezinta un adevarat indicator al sanatatii orale. Ferme, roz, gingiile ajuta la mentinerea dintilor la locul lor. Daca gingiile au devenit rosii sau umflate sau sangereaza usor, acestea ar putea avea o infectie (gingivita). Tratati aceasta problema chiar daca simptomele sunt minore. Fara un tratament, ati putea ajunge la un stadiu grav al bolii- periodontita. In acel moment, chiar si dintii si mandibula pot fi afectate si ati putea pierde cativa dinti.
Limba: de la gust la vorbit
Limba este un organ muscular acoperit de o membrana de mucus. Papilele gustative au rol in descoperirea gustului. Anumite zone ale limbii sunt specializate pentru gustul acru, sarat, dulce sau amar. Limba misca alimentele si ajuta la mestecarea lor si la inghitire. De asemenea, va ajuta in procesul vorbirii. Limba are un rol important in sanatatea orala. Particulele de alimente se pot lipi de suprafata limbii si pot cauza un miros neplacut sau carii dentare. Periati limba de fiecare data cand periati si dintii.
Glandele salivare: ajuta la digestie, previn cariile dentare
Cavitatea bucala detine 3 seturi de glande salivare si numeroase glande mai mici. Aceste glande produc si secreta saliva, care are un rol extrem de important in sanatatea orala. In primul rand, ajuta la inghitire. De asemenea, contine enzime care ajuta in procesul digestiei si, in mai multe moduri, ajuta la protejarea de cariile dentare si de diferite boli. Saliva ajuta la neutralizarea acizilor care pot ataca smaltul dentar, distruge diferitele organisme care pot cauza boli, reface mineralele smaltului dentar si ajuta la vindecarea ranilor.