- SfatulMedicului.ro
- IlustratiiMedicale
- Eruptii la bebelusi
"Crustele de lapte"
Va puteti astepta ca pielea bebelusului dvs. sa fie perfecta, dar probleme diverse ale pielii pot sa apara. Aceasta este o imagine a dermatitei seboreice la sugar, afectiune ce mai poarta numele de "cruste de lapte" si care este des intalnita la Dermatita seboreica la sugar apare sub forma unor cruste ce se desprind la nivelul scalpului bebelusului. Aceste cruste pot fi subtiri, galbene sau uleioase. Este o afectiune des intalnita la nou nascuti si dispare de la sine in cateva luni. Intre timp, spalati capul bebelusului o data pe zi cu un sampon special pentru copii. Indepartati crustele cu o perie mica si moale inainte de a spala bebelusul. Consultati medicul daca samponarea frecventa nu e de ajutor sau daca aceste cruste se extind si in alte zone de la suprafata scalpului.
Iritatia de scutec
O pata de culoare rosie apare pe fesele bebelusului si in zona genitala, fiind cauzata, in general, de un contact prelungit cu urina sau cu materiile fecale. Pentru a trata aceasta iritatie trebuie sa expuneti pielea bebelusului la aer. Pentru a reduce inflamatia, aplicati o crema- hidrocortizona, de mai multe ori pe zi. Consultati medicul daca iritatia nu pare a se vindeca in decursul a cateva zile si daca pare ca se extinde . Pentru a preveni iritatia de scutec, tineti funduletul bebelusului cat se poate de curat si de uscat. Schimbati-i scutecele de indata ce s-a murdarit si lasati-l fara scutec pentru scurte perioade de timp. Folositi creme sau uleiuri pentru corp ce contin oxid de zinc daca este necesar.
Milia
Milia este caracterizata prin mici umflaturi de culoare alba care apar pe nas, obraji si barbie. Multi bebelusi sunt nascuti cu milia si majoritatea cazurilor dispar de la sine in cateva saptamani. In acelasi timp, spalati fata bebelusului cu apa calduta de mai multe ori pe zi si apoi stergeti-o usor. Este in regula sa folositi un sapun pentru bebelusi la cateva zile, dar nu utilizati creme, uleiuri sau alte tratamente. Consultati medicul daca aceasta problema nu se rezolva in decursul a trei luni.
Acneea bebelusului
Acneea bebelusului este caracterizata prin aparitia unor umflaturi mici, rosii sau albe, pe fruntea sau pe obrajii bebelusului. Poate avea un aspect mai pronuntat atunci cand bebelusul plange. Acneea bebelusului apare de obicei in primele patru saptamani de la nastere. Chiar daca de obicei dispare destul de repede, uneori poate dura pana la cateva luni sau mai mult. In acelasi timp, spalati fata bebelusului cu apa calduta de mai multe ori pe zi si stergeti-o usor. Este in regula sa folositi un sapun pentru bebelusi la cateva zile, dar nu utilizati creme, uleiuri sau alte tratamente. Consultati medicul daca aceasta problema nu se rezolva in decursul a trei luni.
Iritatia de la caldura
Bubitele de caldura au aspectul unor pete mici, fine, rosii sau transparente care apar pe pielea bebelusului. Aceasta afectiune apare la bebelusi atunci cand vremea este calduroasa, dar umeda- deseori rezultatul imbracarii prea groase a copilului. Bubitele de caldura dispar de la sine si este indicat sa tineti copilul intr-un mediu mai racoros si mai putin umed. De asemenea, puteti folosi scutece si haine care sa absoarba umezeala. Nu utilizati lotiuni, uleiuri sau alte tratamente. Pentru a preveni iritatia de la caldura, imbracati copilul cu haine subtiri sau racoroase. Aerul conditionat poate fi de ajutor. Cand vremea este mai rece, folositi mai multe haine pentru a putea da jos din ele atunci cand se incalzeste.
Eczema bebelusului
Eczema bebelusului (dermatita atopica) este caracterizata prin aparitia unor cruste de piele rosie, care provoaca mancarimi. Ocazional, aceste cruste supureaza si apoi se formeaza la loc. La unii bebelusi, eczema se poate trata prin schimbarea dietei, iar la altii cauza este detergentul utilizat pentru hainute, sapunul sau alt iritant. Pentru a trata si preveni eczema bebelusului, evitati expunerea copilului la temperaturi extreme sau la alti iritanti care par sa-i afecteze pielea. Utilizati un sapun pentru copii. Ati putea adauga ulei pentru baie sau o mana de fulgi de ovaz in apa bebelusului. Uscati pielea bebelusului folosind un prosop moale si folositi cantitati generoase de ulei sau creme hidratante. Consultati medicul daca eczema nu pare a se vindeca sau daca pare infectata.
Candidoza
Aceasta infectie a pielii este caracterizata prin aparitia unor mici pete rosii pe funduletul bebelusului sau in alte zone unde pielea se atinge. Aceasta este cauzata de un microorganism (Candida albicans) care se raspandeste in mediile umede. Daca suspectati ca bebelusul ar putea avea candidoza, consultati medicul. Aceasta infectie se trateaza cu ajutorul unei creme antifungice.