Arahidele (arachis hypogaea)
Arahida este o erbacee anuala, originara din America de Sud. Este considerata ca fiind planta leguminoasa. Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoara galbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc in pamant.
Contine in special: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – 30%), numeroase saruri minerale, acid folic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin.
Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.
Naturistii
recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceasta
forma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice,
antisclerogenice.
Uz intern:
- astenii,
surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinerea
sanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei – fructele crude,
prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.
Uz extern:
- arsuri, xteroza cutanata – sub forma de cataplasma.
Contraindicatii:
- Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave ale ficatului sau alergice la aceste fructe.
Efecte adverse:
- Consumul indelungat de arahide poate fi toxic pentru
ficat si spoate scad eexcitabilitatea sexuala cand se consuma prajite (creste
cantitatea de acroleina).
Citeste si
Arhiva-
Angiomatoza bacilara, infectie bacteriana frecvent intalnita la varstnici
Angiomatoza bacilara cutanata este o patologie infectioasa de etiologie bacteriana. Aceasta este cauzata de bacterii din genul Bartonella, si anume Bartonella quintana sau Bartonella henselae. Afecteaza in special pacientii vulnerabili, varstnici cu multiple...citeste mai mult
-
Tulburarile congenitale ale regiunii ano-rectale
Tulburarile congenitale ale zonei ano-rectale sunt malformatii aparute inca din viata intrauterina, care afecteaza dezvoltarea normala a anusului sau rectului – adica portiunea finala a tubului digestiv, prin care organismul elimina materiile fecale. Anusul poate lipsi...citeste mai mult
-
Afectiunile hepatice si impactul consumului crescut de grasimi
O alimentatie bogata in grasimi nesanatoase, precum cele saturate si trans, poate afecta grav sanatatea ficatului. Excesul de grasimi se depune in celulele hepatice sub forma de trigliceride, ducand la aparitia steatozei hepatice (ficat gras). citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter