Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Teroare nocturna

tulburare a somnului copilului care se manifesta printr-un tipat sau prin plansete ascutite, insotite de semnele unei angoase majore.

Frecventa - Aceasta tulburare afecteaza aproximativ 3% dintre copii. Mai frecventa la baieti decat la fete, ea survine cu predilectie la varstele cuprinse intre 4 si 12 ani.

Cauze - teroarea nocturna traduce o activitate anormala a sistemului nervos central. Mecanismul ei, insuficient cunoscut, face sa intervina imaturitatea sistemelor de trezire. Poate fi cautata totusi o eventuala cauza ca o boala infectioasa, o priza medicamentoasa sau un factor psihologic (conflicte afective cu anturajul, de exemplu).

Semne - In general, la doua-trei ore dupa culcare, copilul se ridica brusc in pat, victima, se pare a unei spaime intense. ochii, larg deschisi, au un aspect "sticlos". corpul este scuturat de tremuraturi si acoperit de sudoare. copilul bolboroseste cateva cuvinte, plange sau tipa. In general, el nu-si recunoaste nici parintii. nici anturajul si se arata incapabil sa precizeze cauza spaimei sale. Durata episodului, variabila, poate merge pana la douazeci de minute. Pana la urma copilul readoarme. La desteptare, de cele mai multe ori, nu-si va reaminti nimic. teroarea nocturna este insotita uneori de o forma de somnambulism, numita "somnambulism teroare", care se manifesta printr-o plimbare care poate asocia un reflex de fuga sau de lupta daca subiectul este oprit sau tinut. Astfel de comportamente risca sa se afle la originea unor accidente (cadere pe o scara, trecerea printr-o usa din sticla etc.). Ca regula generala, nu trebuie incercat sa se trezeasca un copil in cursul unui acces de somnambulism sau de teroare nocturna.

Evolutie si tratament - Ca si pentru somnambulism, evolutia este in general favorabila, terorile nocturne tinzand sa dispara spontan si persistand rar in adolescenta.
Nu exista un tratament specific. Conduita adecvata este aceea de a impiedica ranirea copilului in cursul accesului. Tratamentul medicamentos (benzodiazepine, amineptina) este rezervat cazurilor grave prin frecventa si intensitatea lor.

Citeste si

Arhiva
  • Cosmarurile si teroarea nocturna

    Generalitati Cosmarul este un vis ce are loc in timpul somnului REM (perioada a somnului in care apare miscarea rapida a ochilor), care provoaca sentimente de teama intensa, de nedepasit, teroare, neplacere sau anxietate extrema care, de obicei, il trezeste pe cel...citeste mai mult

  • Cosmarurile si terorile nocturne la copii

    Generalitati Atunci cand esti parinte, unul dintre cele mai sfasietoare si dureroase momente este sa iti vezi copilul tipand de frica in mijlocul noptii pentru ca a visat urat. Daca acest fenomen apare foarte rar, nu pune probleme. Dar daca frecventa acestor...citeste mai mult

  • Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia

    Ce este somnilocvia? Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia este actul vorbirii care se desfasoara in timpul somnului. Este un tip de parasomnie, o tulburare care apare in timpul somnului. Somnilocvia este intalnita destul de frecvent si de cele mai multe ori...citeste mai mult

  • Tulburarile de somn

    Generalitati Somnul este un ingredient vital, absolut necesar pentru functionarea optima a corpului si a mintii. Cei mai multi oameni dorm zilnic pentru a-si reincarca bateriile pentru ziua urmatoare. Indiferent de cauza, somnul intrerupt sau redus calitativ poate fi...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter