Saccoradiculografie
Examen radiologic care exploreaza continutul canalului rahidian lombar si sacral si, indeosebi, al radacinilor nervilor rahidieni destinati membrelor inferioare.
Indicatii - Saccoradiculografia este o forma de mielografie. Ea exploreaza terminatia maduvei spinarii, radacinile nervoase care pornesc de la ea si fundul de sac meningean. Ea da posibilitatea punerii in evidenta a compresiei unui nerv in cursul unei sciatici de durata sau complicata cu o hernie discala, de o tumora a unei radacini nervoase, de o ingustare a canalului osos, de o leziune directa sau indirecta a maduvei in caz de paralizie a membrelor inferioare, de pierdere a controlului sfincterelor si, mai ales, permite sa se stabileasca partea si nivelul leziunii.
Ea mai permite si sa se efectueze prelevari de lichid cefalorahidian cu scopul ca acesta sa fie analizat in laborator.
Contraindicatii - Saccoradiculografia nu este practicata la femeia gravida din cauza pericolului pe care il prezinta radiatiile x pentru fat.
Tehnica - Injectarea, prin punctie lombara, a unui produs de contrast iodat hidrosolubil permite opacifierea lichidului cefalorahidian care circula in spatiul subarahnoidian. Se mai pot astfel observa limitele canalului rahidian (peretii laterali si fundul de sac inferior) si continutul lui. Acesta apare ca negativ (de culoare deschisa) pe fondul opac: partea inferioara a maduvei spinarii (conul terminal) si radacinile nervoase ale membrelor inferioare (coada de cal).
Efecte secundare - Produsul de contrast iodat poate provoca o reactie trecatoare: greturi, varsaturi, eruptie cutanata de tip urticarie sau chiar scaderea presiunii arteriale. Daca pacientul este alergic la iodul din produsul de contrast, medicul ii prescrie un tratament antialergic cu cateva zile inainte de examen.
Saccoradiculografia era, pana de curand, un examen prescris in mod curent. Dar, datorita caracterului lor mai simplu si mai eficace, scanerul si, actualmente, imageria prin rezonanta magnetica (I.R.M.) sunt preferate acesteia de acum inainte.
Sinonime: mielografie dorsolombara, radiculografie lombara.
Citeste si
Arhiva-
Durerea toracica non-cardiaca – cum excludem cauzele grave?
Durerea toracica non-cardiaca este descrisa ca o durere recurenta simtita la nivelul pieptului, cel mai frecvent localizata in zona cordului si in spatele sanului, dar care nu are legatura cu inima. Adesea, durerea toracica non-cardiaca provine de la nivelul esofagului,...citeste mai mult
-
Nodulii pulmonari nu inseamna automat cancer – iata ce trebuie sa stii
Nodulii pulmonari reprezinta o formatiune anormala de tesut dezvoltata in interiorul tesutului pulmonar. Desi diagnosticul de nodul pulmonar poate creste anxietatea pacientului, este bine de stiut ca majoritatea nodulilor pulmonari sunt benigni, deci nu sunt cancerosi. citeste mai mult
-
MedLife lanseaza platforma „Sanatatea e placere”, o initiativa nationala prin care isi propune sa transforme sanatatea intr-un stil de viata. Primul partener strategic: Decathlon
MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, lanseaza „Sanatatea e placere” – o platforma dedicata celor care isi doresc sa duca un stil de viata sanatos fara presiune, rigiditate sau senzatia de „obligatie”.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter