Reflex arhaic
Automatism motor provocat la nou-nascut prin diversi stimuli, care dispare la varste cuprinse intre doua si patru luni.
Reflexele arhaice dovedesc integritatea si maturarea sistemului nervos al nou-nascutului. Ele sunt controlate in cursul examenelor neurologice carora nou-nascutul le este supus sistematic inca din primele zile ale vietii.
Diferite tipuri de reflexe arhaice
- Reflexul de apucare sau grasping reflex se defineste prin gestul de a apuca automat unul din degetele examinatorului sau orice obiect la indemana.
- Reflexul lui Moro sau reflexul de imbratisare este studiat ridicand capul copilului cativa centimetri in fata si lasandu-l brusc; capul nou-nascutului cade atunci, acesta departand membrele superioare si intinzand picioarele; apoi bratele se indoaie spre piept executand o miscare de strangere.
- Reflexul de mers automat se produce atunci cand se pune copilul in pozitie in picioare, cu corpul usor aplecat inainte; se observa atunci miscari automatice si ritmice de mers.
- Reflexul de supt se manifesta prin sugerea unui deget introdus in gura copilului.
- Reflexul punctelor cardinale se declanseaza atunci cand se stimuleaza unul din colturile gurii sau obrazul copilului: acesta isi indreapta capul spre partea zonei excitate, cautand "sanul" evocat prin stimulare.
- Reflexul de extensie incrucisata este obtinut stimuland planta piciorului, ceea ce provoaca intai flexia apoi extensia membrului inferior opus pentru a incerca respingerea sursei de stimulare.
Patologie - O absenta a reflexului arhaic poate fi revelatoare a unei leziuni cerebrale, ceea ce necesita cautarea ei prin examene complementare. De altfel, reflexele arhaice pot persista sau pot reaparea in anumite stari patologice care afecteaza sistemul nervos central.
Citeste si
Arhiva-
Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni
Cum creste si se dezvolta sugarul in primul an de viata? Primele 12 luni pot reprezenta perioada cea mai dinamica din viata. Modificarile radicale au loc in toate domeniile de crestere si dezvoltare, acestea cuprind: - dezvoltarea fizica – este important...citeste mai mult
-
Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor
Generalitati Care sunt tipurile de dezvoltare care au loc in prima luna de viata a copilului? Copiii poarta numele de nou-nascuti in prima lor luna de viata. Desi nou-nascutul petrece o mare perioada de timp dormind, modificari puternice au loc in cinci...citeste mai mult
-
Aspecte privind etape diferite in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului
Generalitati In practica pediatrica se descriu mai multe etape in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului pana la stadiul de adult. Astfel ca etapele prin care trece un nou-nascut pana la varsta de adult sunt urmatoarele: a) perioada de nou-nascut – 0 -28...citeste mai mult
-
Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau
Generalitati Nou nascutul in primul an de viata necesita o atentie sporita din partea familiei si in special a mamei. Este studiat si confirmat faptul ca orice nou nascut indepartat de mama sa poate dezvolta ulterior pe parcursul vietii probleme de atasament si...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter