Peeling chimic
Procedeu chimic de distrugere a straturilor superficiale ale pielii, utilizat in dermatologie si chirurgia estetica.
Indicatii - Un peeling permite estomparea sechelelor acneei si se utilizeaza uneori in tratamentul ridurilor mici, in asociere cu alte procedee terapeutice ca o dermabraziune (polizare a pielii cu o freza rotitoare) sau cu o astupare a ridurilor (prin injectarea sub ele a diferite substante).
Pregatire si desfasurare - Pielea este pregatita cu cateva zile inaintea sedintei de peeling cu derivati de vitamina A acida. Ea este curatata cu grija cu un sapun usor acid, destinat eliminarii particulelor grase.
Pasta este apoi intinsa cu o spatula pe fata. Aplicarea este facuta cu prudenta, indeosebi in jurul gurii, narilor si regiunilor din apropierea ochilor. Practicianul procedeaza la una sau doua aplicari in cursul sedintei, produsul actioneaza timp de 10 pana la 40 de minute inainte de a fi indepartat.
Evolutie -Arsura provocata de un peeling se manifesta printr-o roseata, care dureaza intre 24 si 48 de ore. Apoi apar cruste pe o perioada de 10 pana la 21 de zile. Subiectul prezinta, in fine, timp de aproximativ doua luni, o piele roz pal, care se va revitaliza total si isi va regasi aspectul normal in cateva luni.
Complicatii - Bridele sau cicatricele de marime mica sunt uneori vizibile dupa un peeling. In caz de esec, pot aparea pete colorate sau pot reaparea ridurile.
Rezultat - Rezultatul este subordonat respectarii stricte a catorva precautiuni: interdictia de a iesi din casa in saptamana urmatoare sedintei de peeling si de a se expune la soare timp de 3 luni, cu scopul de a evita aspectele inestetice (discromia) din pigmentarea viitoare a pielii.
Daca sunt respectate aceste precautii, poate fi obtinut rezultatul asteptat: micsorarea ridurilor mici pentru o perioada limitata (de la o luna la un an) si disparitia definitiva a micilor neregularitati ale pielii (cicatrice, indeosebi). In unele cazuri totusi, reaparitia micilor riduri poate conduce la reluarea tratamentului. Actiunea unui peeling este totusi prea superficiala pentru a avea un efect asupra cicatricilor profunde.
Sinonim: chemexfoliere, dermapeeling.
Citeste si
Arhiva-
Peelingul chimic (Chemexfolierea sau dermapeelingul)
Ce este peeling-ul chimic Peeling-ul chimic este recomandat pentru imbunatatirea pielii, reducand ridurile si liniile fine, imbunatatind aspectul cicatricilor usoare si al petelor datorate varstei, astfel avand ca scop final redarea unui aspect fara...citeste mai mult
-
Peelingul chimic
Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult
-
Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33
Ce este peelingul chimic Peelingul chimic este o procedura cosmetica neinvaziva ce are rolul de a imbunatati aspectul pielii si consta in aplicarea unei solutii chimice pe zonele tratate, pentru a indeparta straturile superioare. Aceasta tehnica de rejuvenare si...citeste mai mult
-
Tratamentul arsurilor chimice
Generalitati O arsura chimica poate sa apara atunci cand o persoana intra in contact direct cu un produs chimic sau cu vaporii acestuia. Arsurile chimice pot afecta orice persoana, in orice loc, precum acasa, la serviciu, la scoala, in aer liber sau chiar intr-un atac...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter