Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Panaritiu

infectie acuta a unui deget de la mana sau, mai rar, de la picior.
Panaritiul este o afectiune frecventa, ce decurge din inocularea intr-un deget a unui germene, de cele mai multe ori un stafilococ, de catre o aschie, o intepatura sau printr-o plaga.

Diferite tipuri de panaritiu:
- Panaritiu superficial, cel mai obisnuit, este amplasat pe pulpa degetului sau pe conturul unghiei (turniola), uneori si la inaltimea primei sau celei de a doua falange. El se traduce printr-o inflamatie care evolueaza in cateva ore sau in cateva zile, antrenand o crestere in volum a degetului, o inrosire, o durere in general zvacnitoare si responsabila de insomnie si de febra.
- Panaritiu profund survine dintr-odata, dupa inocularea directa a germenului in teaca tendoanelor flectoare ale degetelor, ori constituie complicatia unui panaritiu superficial. Infectia poate atinge osul unei falange (osteita), unul sau mai multe tendoane ale degetului cu teaca lor (tenosinovita), o articulatie dintre doua falange (artrita) sau chiar intreaga mana (flegmon). Se observa atunci o inflamatie intensa, eventual o imposibilitate de a misca degetele in cauza, care survine atunci cand este afectata teaca tendonului flector si antreneaza o deformare dureroasa a degetului, in carlig.

Complicatii - In absenta tratamentului, un panaritiu superficial se poate intinde in profunzime, iar un panaritiu profund poate antrena o septicemie (descarcari repetate de germeni si ale toxinelor lor in circulatia sangvina). Fiecare descarcare provoaca atunci un puseu febril insotit de frisoane, germenele este, in plus capabil, sa patrunda si se dezvolta intr-un alt punct al corpului.

Tratament - Un panaritiu superficial debutant este tratat prin aplicarea locala de antiseptice, eventual prin administrarea de antibiotice pe cale orala. Tratamentul unui panaritiu profund sau superficial colectat este inainte de toate chirurgical, de urgenta si sub anestezie locala sau generala, chirurgul scoate puroiul si tesuturile necrozate.

Prevenire - Aceasta consta in protectia cu manusi in timpul activitatilor care prezinta risc de intepatura (gradinaritul, de exemplu) si respectarea unei igiene minutioase in cursul efectuarii manechiurii.

Citeste si

Arhiva
  • Preveniti intoxicatiile alimentare

    Fiindca in ultima perioada au fost inregistrate mai multe cazuri de imbolnavire din cauza toxiinfectiilor alimentare, in special in focare familiale, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a...citeste mai mult

  • Infectii ale degetelor

    Generalitati Leziunile sau infectia la unul sau mai multe degete sunt o problema frecvent intalnita. Gravitatea acestora poate varia de la usoara pana la potential grava. Deseori, aceste infectii sunt la inceput minore si sunt usor de tratat. Imposibilitatea de a...citeste mai mult

  • Leziunea herpetica - Herpesul

    Ce este virusul herpes simplex Virusul herpes simplex este un agent patogen omniprezent, adaptat la gazda, care provoaca o varietate de manifestari cutanate. Exista doua tipuri: virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) si tipul 2 (HSV-2). Ambele sunt strans legate, dar...citeste mai mult

  • Herpesul oral (HSV-1)

    Generalitati Herpesul oral este o infectie a gurii si a buzelor cauzata de virusul herpex simplex (sau HSV). Virusul implica aparitia unor rani dureroase localizate pe buze, gingii, limba, cerul gurii, interiorul obrajilor si uneori pe fata si gat. De asemenea,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter