Naevus
Mica pata cutanata. Un nev este cauzat de un defect al dezvoltarii unei structuri anatomice survenit in timpul vietii embrionare. El poate aparea mai tarziu si, desi in sens strict nu este o tumora, el este asimilat cu o tumora benigna.
Nev melanocitar - Denumit in mod curent alunita, nevul melanocitar este o mica pata cutanata dezvoltata pe seama melanocitelor (celule care elaboreaza melanina, pigmentul pielii). De marime variabila (de la cativa milimetri la cativa centimetri in diametru), de o culoare mergand de la galben deschis la brun-negru, nevul poate fi plan sau in relief, neted sau aspru, eventual acoperit cu peri. Nevii melanocitari provin din migrarea, efectuata in timpul vietii embrionare, a melanocitelor, care parasesc sistemul nervos pentru a ajunge la jonctiunea dintre derm si epiderm.
Unele alunite au o culoare albastra-verzuie inchisa, care corespunde unei localizari profunde in derm. Aparitia unei depigmentari in jurul unei alunite este un semn obisnuit de benignitate. Singurii nevi care risca sa se transforme intr-un melanom malign (nev congenital cu un diametru mai mare de 2 centimetri, nevul foarte negru in forma de dom, situat intr-o zona de frecare, ca palma sau suprafata plantara etc.), cei care au crescut si provoaca mancarimi pacientului sau care au sangerat trebuie sa fie indepartati chirurgical sau cu laserul cu dioxid de carbon. Ei trebuie in continuare sa faca obiectul unui examen histologic care sa precizeze caracterul lor benign sau malign.
Nev nemelanocitar - Acesta se dezvolta pe seama elementelor celulare ale pielii, altele decat melanocitele. Exista multiple varietati.
- Nevul anemic, benign, afecteaza mai ales femeile. El se prezinta sub forma unei mici pete depigmentate, cu limite clare, adesea neregulate, uneori strabatute de mici dilatatii ale vaselor la periferie, amplasat pe fata, pe piept si pe membre indepartarea lui este inutila.
- Nevul Becker afecteaza de cele mai multe ori subiectul masculin tanar, intre 10 si 30 ani. El apare dupa o expunere solara sub forma unor pete plane, de culoare galbena, acoperite frecvent de peri adesea abundenti, amplasati mai ales pe umeri si pe piept. Nu este necesar nici un tratament.
- Nevul conjunctiv, caracterizat prin anomalii ale tesutului colagen sau elastic, se traduce prin leziuni foarte variate: mici papule galbui amplasate pe stern (nev elastic premamar); mici papule albe sau rozalii pe coapse si pe abdomen (nev elastic); placa galbena, acoperita de peri si comedoame la muchia nasului. Constatarea uneia dintre aceste varietati de nev conjunctiv trebuie sa conduca la cautarea anomaliilor osoase prin radiografii sistematice. Nevul, in schimb, nu necesita nici un tratament deosebit.
- Nevul epidermic poate lua 3 aspecte: placi de piele ingrosata, de culoare cenusie sau bruna (nev verucos linear); placi de piele ingrosata, rosii si foarte pruriginoase, frecvente la femeie (nev epidermic verucos inflamator linear); placi de piele ingrosata. brune, usor suprainaltate. Acestor nevi li se pot asocia anomalii osoase, oculare, renale sau nervoase. Tratamentul nevilor epidermici este dificil, fie ca se realizeaza prin ablatia lor, chirurgicala sau cu laser cu dioxid de carbon, fie prin administrarea de retinoide. Recidivele lor sunt frecvente.
- Nevul sebaceu afecteaza mai ales sugarul si copilul mic. El formeaza pe craniu o placa lipsita de par, bine delimitata, de culoare galbuie, cu suprafata mamelonata si impestritata de mici orificii dilatate, umplute cu keratina, care se ingroasa progresiv in cursul cresterii. La adult, pot surveni complicatii sub forma unor noduli proeminenti corespunzand tumorilor benigne sau maligne (epiteliom bazocelular, in particular). carora pot sa li se asocieze malformatii neurologice, osoase si oculare. Ablatia chirurgicala a acestui tip de nev este de dorit sa se faca din adolescenta.
Sinonim: nev.
Citeste si
Arhiva-
Melioidoza: o boala infectioasa grava
Mieloidoza este o patologie infectioasa provocata de o bacterie numita Burkholderia pseudomallei. Bacteria se transmite prin intermediul apei sau alimentelor contaminate, iar infectia are un tablou clinic variabil, deseori sever. citeste mai mult
-
Nefropatia analgezica: cum afecteaza analgezicele sanatatea rinichilor?
Nefropatia reprezinta afectarea renala, mai exact afectarea unui numar semnificativ de nefroni. Nefronii reprezinta unitatea morfo-functionala a rinichilor, cu roluri esentiale in filtrare si eliminare de reziduuri. Analgezicele reprezinta medicamente cu rol in...citeste mai mult
-
Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative
Cancerul de san reprezinta cel mai frecvent cancer in randul femeilor si una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Aproximativ jumatate din cazurile de cancer din randul femeilor pot sa fie explicate de catre factorii de risc. In plus 10% din cazuri...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter