Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mielografie

radiografia maduvei spinarii, radacinilor nervilor si meningelor.
Un tip particular de mielografie, mielosaccoradiculografia, exploreaza atat fundatura lichidiana situata sub maduva, cat si coada-de-cal (grupul de radacini nervoase care se distribuie membrelor inferioare).
O mielografie este indicata, in particular inaintea unei interventii chirurgicale intrarahidiene, pentru a verifica faptul ca operatia este justificata si pentru a-l ghida pe chirurg.

Desfasurare - mielografia impune o spitalizare de aproximativ 48 ore. Acest examen se desfasoara sub anestezie. El necesita utilizarea unui produs de contrast (substanta opaca la radiatiile x).
Pacientul fiind culcat pe o parte, cu capul mai jos decat picioarele, se injecteaza produsul cu un ac fie pe cale suboccipitala (intre craniu si coloana vertebrala), fie pe cale lombara (intre doua vertebre lombare). La sfarsitul examenului, bolnavul ramane alungit cateva ore, cu capul usor suprainaltat.
In unele cazuri, se practica un scaner imediat dupa mielografie (mieloscaner) cu scopul de a aprecia mai bine forma maduvei, marimea spatiilor subarahnoidiene si morfologia radacinilor.

Contraindicatii si efecte secundare - O pregatire deosebita este necesara in caz de alergie la iodul produsului de contrast. Efectele secundare se limiteaza la cateva dureri de cap si la greturi.
Actualmente, imagistica prin rezonanta magnetica (rmn) permite, de asemenea, explorarea rachisului si a maduvei spinarii in toate directiile si fara injectare de produs de contrast, cu o excelenta precizie a rezultatelor.

Citeste si

Arhiva
  • Paralizia obstetricala de plex brahial

    Generalitati Paralizia obstetricala de plex brahial (O.B.P.P) se refera la o afectiune a plexului brahial (in totalitate sau doar o portiune) in timpul nasterii, descrisa ca paralizie Erb atunci cand afecteaza radacinile superioare C5-C6 sau C7, paralizie Klumpke cand...citeste mai mult

  • Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

    Ordin 994/2004 MINISTERUL SANATATII - privind aprobarea Normelor de supraveghere si control a infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Avand in vedere: prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu modificarile si completarile...citeste mai mult

  • Hernia de disc - cauze, simptome, tratament

    Ce este hernia de disc Hernia de disc reprezinta o afectiune de natura neurologica ce se caracterizeaza prin alunecarea nucleului pulpos de-a lungul maduvei spinarii si coloanei vertebrale, ceea ce clinic se traduce prin aparitia unor dureri de spate foarte intense in...citeste mai mult

  • Stenoza spinala: cauze, simptome, tratament

    Ce este stenoza spinala Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 de vertebre care se conecteaza si formeaza canalul spinal. Acest canal adaposteste maduva spinarii, structura ce se extinde de la baza craniului pana la zona inferioara a spatelui. De la nivelul...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter