Insuficienta renala
Reducere a capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor de rebut ale sangelui, de a controla echilibrul corpului in apa si saruri si de a regulariza presiunea sangvina.
Insuficienta renala, cronica sau acuta, nu este o boala in sine: ea rezulta din afectiunile care ating rinichii, caracterizata printr-o diminuare a numarului de nefroni, aceste unitati functionale al caror element principal este glomerulul, mica sfera in care se efectueaza filtrarea sangelui si unde se elaboreaza urina primara.
insuficienta renala cronica -In aceasta insuficienta renala, atingerea glomerulara este ireversibila; gradul ei de gravitate este totusi variabil. Cauzele sunt multiple: aproape toate bolile care ating rinichii pot evolua spre o insuficienta renala cronica. Ele se pot clasifica in doua categorii:
- bolile renale propriu-zise, fie ca ele ating exclusiv rinichii sau nu (diabet);
- bolile cailor excretorii (calice, bazinet, uretera, vezica), congenitale (malformatie, de exemplu) sau dobandite (tumori a vezicii, de exemplu).
Semne si simptome - insuficientele renale cronice minime sau moderate nu antreneaza, in general, decat putine semne. Ele sunt adesea diagnosticate in mod intamplator, de exemplu cu ocazia unui bilant privind hipertensiunea arteriala, prin proteinurie (prezenta proteinelor in urina) sau hematurie (prezenta sangelui in urina). insuficientele renale cronice mai avansate au, din contra, consecinte clinice si biologice importante si complexe. O insuficienta renala se complica aproape intotdeauna cu o anemie legata de diminuarea secretiei de eritropoietina (hormonul care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa) de catre rinichi si antrenand o stare de oboseala, o gafaiala, dificultati in realizarea de eforturi fizice. In plus, ca poate sa se traduca printr-o hipertensiune arteriala; complicatii osoase grupate sub termenul de osteodistrofie renala, provocand o demineralizare osoasa si o intarziere a cresterii denumita nanism renal la copil; complicatiile nervoase antrenand indeosebi tulburari senzitive, chiar o paralizie motorie; o retentie de sodiu la originea consecintelor cardiace grave ca o insuficienta cardiaca stanga care se manifesta printr-un edem pulmonar acut; o crestere a nivelului potasiului in sange, aflata uneori la originea tulburarilor de ritm cardiac.
Diagnostic -Diagnosticarea insuficientei renale se bazeaza pe punerea in evidenta a diminuarii functiei de filtrare glomerulara printr-o crestere a nivelului sangvin al creatininei. Examenul consta in masurarea clearance-lui creatininei, adica a numarului de mililitri de plasma necesari pentru ca glomerulii sa se poata debarasa de aceasta substanta de origine musculara intr-un minut. Clearance-ul normal al creatininei este de 130 mililitri/minut. Urmarirea regulata a cifrelor pentru clearance permite in plus sa se supravegheze evolutia unei insuficiente normale aflate sub tratament.
Tratament -Subiectul trebuie sa urmeze un regim sarac in proteine si in sodiu (sare); alimentele bogate in potasiu (fructe, ciocolata) trebuie sa fie evitate, chiar interzise. Tratamentele medicamentoase lupta impotriva simptomelor insuficien!ei renale: antihipertensoare, derivati de vitamina D, calciu, medicamente destinate scaderii nivelului de fosfor si de potasiu in sange. Dializa devine indispensabila atunci cand clearance-ul creatininei este mai mic de 10 mililitri/minut; exista doua tipuri de dializa: hemodializa, sau rinichiul artificial, in care sangele este epurat in afara organismului, printr-o membrana artificiala, si dializa peritoneala, in cursul careia peritoneul bolnavului este utilizat ca membrana de filtrare. Grefa de rinichi este singura posibilitate de tratament definitiv al insuficientei renale. Larg raspandita actualmente, grefa de rinichi priveste pacientii relativ tineri (pana la 60 de ani in medie) si a caror boala nu este susceptibila sa se reproduca pe grefon.
Insuficienta renala acuta -Este o insuficienta renala in care pierderea functiei renale este brusca, dar, in general, reversibila. Spre deosebire de insuficienta renala cronica, insuficienta renala acuta se vindeca de cele mai multe ori fara sechele. Dupa mecanismele in cauza, se deosebesc trei tipuri de insuficienta renala acuta.
- Insuficienta renala acuta functionala este cauzata de un soc hipovolemic (diminuarea brutala si importanta a volumului sangvin circulant cu scaderea presiunii arteriale), antrenand o scadere a debitului sangvin care iriga rinichii, si nu de leziuni anatomice ale tesutului renal. Ea poate fi provocata de o hemoragie acuta abundenta, de o slabiciune cardiaca, de o deshidratare intensa, de o diaree persistenta sau in urma unor varsaturi abundente, unui soc alergic etc.
- Insuficienta renala acuta organica este consecutiva unor alterari anatomice ale tubilor (necroza tubulara acuta) sau ale tesutului interstitial (nefrita interstitiala acuta) al rinichiului. Aceste leziuni pot fi consecinta unei intoxicatii (medicamente, produse iodate utilizate pentru examene radiografice), unei reactii alergice, unui proces infectios etc.
- Insuficienta renala acuta mecanica este legata de aparitia brusca a unui obstacol (calcul. tumora) pe caile excretorii (bazinete, uretere, vezica).
Simptome si semne -Semnul clinic cel mai revelator al insuficientei renale acute este anuria (oprirea oricarei produceri de urina de catre rinichi). Totusi, volumul urinelor poate sa nu fie decat diminuat, chiar poate sa ramana normal. Compozitia urinei este modificata: urina este foarte concentrata in potasiu si saraca in sodiu in caz de insuficienta renala acuta functionala sau, invers, saraca in potasiu si bogata in sodiu, in caz de insuficienta renala acuta organica.
Diagnostic -Ca pentru orice insuficienta renala, acesta se bazeaza pe punerea in evidenta a diminuarii filtrarii glomerulare prin masurarea cresterii nivelului sangvin de creatinina la pacientii care au avut anterior niveluri normale in caz de insuficienta renala acuta mecanica, trebuie facut apel la urografie, ecografie si la scaner cu scopul de a vizualiza obstacolul.
Tratament - Insuficienta renala acuta functionala dispare rapid dupa tratarea cauzei sale: transfuzie masiva in caz de hemoragie, perfuzare de ser salin in caz de deshidratare etc. Totusi, daca acest tratament nu este intreprins destul de precoce, ca poate sa se transforme intr-o insuficienta renala acuta organica, mai severa.
Insuficienta renala acuta organica dispare, in general spontan, in doua sau trei saptamani, perioada in timpul careia trebuie de cele mai multe ori sa se recurga la metodele de epurare extrarenale (hemodializa sau dializa peritoneala).
Insuficienta renala acuta mecanica este, in general, rapid reversibila dupa o interventie chirurgicala constand in indepartarea obstacolului sau in derivarea urinei intr-o modalitate care sa asigure reluarea functiei renale. Totusi la unii bolnavi, dereglarile sangvine generate de insuficienta renala sunt acelea care, inaintea oricarui act chirurgical necesita o epurare a sangelui prin hemodializa.
Citeste si
Arhiva-
Insuficienta renala acuta
Generalitati Insuficienta renala acuta se caracterizeaza prin faptul ca rinichii in mod brusc nu-si mai indeplinesc functia. In mod normal rinichii filtreaza produsii de metabolism (deseurile) si mentin nivelul normal de apa, sare si minerale (electroliti) din...citeste mai mult
-
Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus (Febra hemoragica cu sindrom renal)
Generalitati Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus, cunoscuta si sub numele de febra hemoragica cu sindrom renal (FHSR), reprezinta un grup de boli similare din punct de vedere clinic, cauzate de hantavirusurile din familia Bunyaviridae. Acest...citeste mai mult
-
Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta...citeste mai mult
-
10 simptome ale problemelor renale
Generalitati Milioane de adulti americani traiesc cu boli de rinichi si majoritatea nu stiu asta. „Exista o serie de semne fizice ale bolii de rinichi, dar uneori oamenii le atribuie altor afectiuni. De asemenea, cei cu boli de rinichi au tendinta de a nu...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter