Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hipercrom

Hiperpigmentat (intens colorat).

Termenii hipercrom si hiperpigmentat sunt termeni medicali folositi pentru a descrie o crestere anormala a pigmentarii sau colorarii unei parti anumite a corpului.

Cand vorbim despre o anomalie hipercroma, aducem in discutie aspectul unei parti de piele sau a unui organ care a devenit mai intens colorat in comparatie cu restul.

Hipercrom este un termen care provine din terminologia medicala greaca, in care "hyper" inseamna "peste, mai mult decat normal", iar "chroma" inseamna "culoare".

Asadar, hipercrom se refera la o pigmentare sau coloratie intensa care depaseste ceea ce este considerat normal.

Pe de alta parte, hiperpigmentat este un termen care descrie conditia in care cantitatea de melanina din piele creste, ducand la intunecarea anumitor zone.

Melanina este pigmentul responsabil cu coloratia pielii, parului si ochilor.

Un exemplu comun de hiperpigmentare este melasma, sau masca de sarcina, care poate aparea in timpul sarcinii si poate provoca aparitia petelor brune pe fata.

Cauzele hiperpigmentarii variaza, dar ele pot include expunerea la soare, imbatranirea pielii, reactiile inflamatorii ale pielii, bolile de piele precum dermatita, prejudicii la nivelul pielii, sau schimbarile hormonale din timpul sarcinii sau cauzate de medicamente.

In concluzie, cand vorbim despre o conditie hipercroma sau hiperpigmentata, facem referire la o schimbare vizibila a coloratiei sau pigmentarii unei anumite parti a corpului, specifica unei game largi de afectiuni si conditii medicale. 

Desi nu toate aceste schimbari reprezinta o urgenta medicala, ele ar trebui totusi investigate de un specialist atunci cand apar, pentru a exclude orice conditie medicala serioasa.

Citeste si

Arhiva
  • Benzen

    Descriere Benzenul este un lichid incolor, cu miros aromat, volatil, care face parte din clasa inebriantelor. Amestecurile de solventi continand benzen (solventi "benzenici") intra in compozitia diferitelor uleiuri, vopsele, diluanti, spray-uri; ele pot fi...citeste mai mult

  • Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare

    Generalitati Pielea poate fi sediul unor modificari semnificative de pigmentare. Localizarea acestora, precum si intinderea lor influenteaza incredibil de mult viata unui individ. Tonul pielii poate fi mai inchis sau mai deschis, uniform sau cu zone mai colorate sau...citeste mai mult

  • Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul poate sa afecteze toate organele importante, iar pielea, cel mai mare organ, nu este nici ea crutata. Nu mai putin de 33% din totalitatea pacientilor cu diabet zaharat ajung ca in timp sa dezvolte o afectiune cutanata. Uneori, afectiunea cutanata...citeste mai mult

  • Hepatita virala B - generalitati

    Generalitati Hepatita virala B (hepatita cu antigen HBs) este o boala infecto-contagioasa acuta sau cronica, produsa de virusul hepatitic B, care poate determina grave probleme de sanatate pe termen lung. Majoritatea cazurilor de hepatita acuta cu virus B se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter