Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hidrocutie

sincopa reflexa provocata de o imersie brusca in apa rece. Acest reflex ia nastere prin contactul pielii cu apa rece, contact care antreneaza o vasoconstrictie (diminuarea calibrului vaselor sangvine) in bulbul rahidian. Acest fenomen, daca este prea brusc, opreste circulatia cerebrala si provoaca sincopa. Subiectul atunci poate cadea vertical cu capul in jos si se poate ineca prin asfixie.

Tratament - Daca subiectul poate fi scos din apa fara intarziere, respiratia gura-la-gura si, eventual, un masaj cardiac intreprins imediat readuc de cele mai multe ori miscarile respiratorii si cardiace. Daca, din contra, subiectul a respirat in apa, trebuie incercata respiratia artificiala prelungita, ca si pentru alti inecati.

Prevenire - Este preferabil a ne abtine de la scaldat dupa o masa copioasa sau dupa consumul de bauturi alcoolice, digestia utilizand o parte a capacitatilor energetice ale organismului. Este total nerecomandabil sa te scalzi de mai multe ori consecutiv. Mecanismele termoregulatoare ale organismului se declanseaza, de fapt, rapid (la aproximativ 5 minute dupa ce s-a incheiat o baie), dar nu restabilesc un nou echilibru intre temperatura exterioara si cea a organismului decat dupa aproximativ o ora. Atata vreme cat acest echilibru nu a fost atins exista un risc de hidrocutie. Trebuie evitat sa se intre brusc in apa rece, mai ales dupa o expunere la soare sau dupa un mare efort fizic. In schimb, este recomandat sa-ti umezesti ceafa si partea anterioara a toracelui cu putina apa pentru a pregati corpul pentru baie.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter