Hemoroid
varice ale venelor situate in jurul anusului. hemoroizii, patologie destul de obisnuita la adult, se impart, dupa amplasarea lor, in hemoroizi interni si hemoroizi externi. Aparitia lor este favorizata de ereditate, de constipatie; sarcina, prin intermediul hipertensiunii venoase pe care o produce, este, de asemenea, un factor predispozant.
simptome si semne - Uneori fara simptome, hemoroizii pot totusi sa se manifeste in doua feluri: prin dureri si/sau prin sangerari.
- Durerile pot merge pana la o senzatie de greutate anala. In caz de inflamatie locala (anita hemoroidala), pana la o durere violenta si insuportabila in caz de strangulare a unui prolaps hemoroidal (hemoroid exteriorizat si vizibil), numit procidenta hemoroidala. trombozele hemoroidale (tumefactii albastrui, rotunjite si tari, provenite din formarea cheagurilor sangvine), de cele mai multe ori externe, sunt de asemenea, responsabile de dureri mari.
- sangerarile, sau rectoragiile hemoroidale, provin din leziunile retelei capilare adiacente zonei hemoroidale interne. Sangerarea, de culoare rosu-aprins, este de cele mai multe ori putin abundenta si declansata de defecatie. Totusi, orice sangerare trebuie sa conduca la un examen rectoscopic aprofundat, astfel incat sa poata exclude ipoteza unui cancer.
Diagnostic - Diagnosticarea, usoara, se face in cursul unui examen, zis proctologic, care cuprinde tuseul rectal, examenul bordului anal si anuscopia (examenul anusului cu ajutorul unui tub numit anuscop, dotat cu un dispozitiv optic).
Tratament - Acesta incepe prin administrarea de laxative neiritante, prin absorbtia de medicamente antiinflamatoare sau destinate ameliorarii circulatiei si tonicitatii venoase si prin aplicatii locale de antiseptice si de anestezice. Hemoroizii pot, de asemenea, sa fie tratati prin interventii realizabile pe cale endoscopica: injectii sclerozante, ligatura elastica servind la strangerea bazei hemoroidului si la antrenarea necrozei sale, crioterapie. In caz de esec al tratamentului medical sau in cazul unei patologii severe, trebuie sa se practice o hemoroidectomie (excizia hemoroizilor).
Citeste si
Arhiva-
Hemoroizii in sarcina
Generalitati Un hemoroid este o o dilatatie a unei vene varicoase. Venele din interiorul si din jurul rectului se umfla deseori in timpul sarcinii, cand cantitatea de sange care circula prin vene se mareste. Toate venele, in special cele din partea de jos a uterului...citeste mai mult
-
Hemoroizi sau fisuri anale
Generalitati Diferenta dintre un hemoroid si o fisura anala, deseori este dificil de sesizat. Un hemoroid este o umflatura, in timp ce fisura are forma unei leziuni sau rupturi localizate in zona anala. Hemoroizii Hemoroizii sunt asemanatori cu venele varicoase...citeste mai mult
-
Cum sa tratati hemoroizii
Generalitati Hemoroizii sunt vene dilatate localizate in partea inferioara a rectului si a anusului. Acestia se inflameaza din cauza presiunii crescute in interiorul acestora, ca urmare a efortului de eliminare a scaunului dar si din cauza presiunii exercitate de...citeste mai mult
-
Durerea anala
Definitie Durerea anala, cunoscuta si sub denumirea de proctalgie - durerea in interiorul sau in jurul anusului sau al rectului (regiunea perianala) – este o afectiune comuna. Desi majoritatea cazurilor de durere anala sunt benigne, durerea in sine poate fi...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter