Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Endocardita infectioasa

Aceasta infectie a endocardului si valvulelor cardiace este cauzata de infectii cu bacterii (streptococi, stafilococi, germeni Gram negativi) sau cu ciuperci (candida albicans), care apartin uneori florei obisnuite a mucoaselor organismului. In doua treimi din cazuri, endocardita survine la subiectii care sufera de afectare a valvulelor cardiace (stenoza sau insuficienta aortica, insuficienta mitrala), de o cardiopatie congenitala sau purtatori ai unei proteze valvulare; intr-un numar de cazuri, ea este consecutiva unui gest cu risc infectios tratamente dentare, interventie chirurgicala). Endocardita este deosebit de frecventa la toxicomanii care utilizeaza droguri injectabile pe cale intravenoasa.

Simptome si semne
- Endocardita poate lua doua forme clinice, dupa cum afecteaza un pacient suferind sau nu de atingere prealabila a valvulelor cardiace.
- Forma acuta, cea mai putin frecventa, survine pe valvule sanatoase, se manifesta printr-o febra brusca, ridicata, insotita de frisoane, de o stare septicemica si adesea de semne de insuficienta cardiaca stanga (edem pulmonar acut).
- Forma subacuta sau boala lui Osler, mai frecventa, este o infectie care survine la pacientii suferind de o atingere a valvulelor cardiace de origine reumatismala, congenitala, arterioscleroasa sau degenerativa. Semnele, progresive, asociaza o febra persistenta si moderata in jur de 38 grade C, o oboseala intensa, transpiratii, pierdere in greutate, dureri articulare si musculare difuze, modificarea unui suflu la auscultatia cardiaca. Palparea pune in evidenta o splenomegalie (crestere in volum a splinei). Exista, de asemenea, semne cutanate: falsele panaritii ale lui Osler (atat la degetele de la maini, cat si la cele de la picioare), purpura. O endocardita este o boala grava din cauza riscului de complicatii cardiace si extracardiace.

Tratament - Tratamentul medical necesita o asociere de antibiotice in doze puternice, active pe germenele izolat prin hemocultura si prescrise pentru 4 pana la 5 saptamani pentru a evita recidivele. Administrarea se face pe cale intravenoasa. Tratamentul chirurgical (inlocuirea valvulei afectate printr-o proteza sau remedierea ei) este indicat daca se constituie sau se agraveaza rapid o insuficienta cardiaca sau daca exista o scapare valvulara importanta, tratamentul medicamentos fiind insuficient in acest caz.

Prevenire - Prevenirea endocarditei infectioase consta dintr-o antibioterapie practicata atunci cand un subiect afectat de o cardiopatie (reumatismaIa, congenitala etc.) este supus unui gest numit "de risc": extractii si devitalizari dentare, adenoidectomie (ablatia chirurgicala a vegetatiilor), chirurgia si endoscopia bronsica, urologica, ginecologica, digestiva.

Citeste si

Arhiva
  • Endocardita infectioasa la copii – cauze, simptome si metode de tratament

    Ce este endocardita infectioasa Endocardita infectioasa(El) este o infectie a stratului interior al inimii, cunoscut sub numele de endocard, si poate implica si valvele cardiace. Aceasta afectiune este cauzata de bacterii sau, mai rar, de alte microorganisme, care...citeste mai mult

  • Bolile sistemice determinate de infectiile orale

    Sumar Recent, s-a recunoscut in mediile stiintifice ca infectiile orale, in special parodontita, pot influenta evolutia si patogeneza unui numar de afectiuni sistemice, cum sunt bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriana, diabetul zaharat, si greutatea mica la...citeste mai mult

  • Endocardita

    Generalitati Endocardita este o infectie care poate fi localizata la nivelul valvelor inimii, dispozitivelor intracardiace sau la nivelul stratului intern al cordului(endocardul). Apare cel mai frecvent la pacientii care au deja o afectiune valvulara...citeste mai mult

  • Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice

    Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter