Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancer al corpului uterin (cancer de corp uterin)

Denumit si cancer al endometrului, acesta survine dupa 40 ani - in 75% din cazuri dupa menopauza. Mai frecvent la femeile care nu au avut copii, el mai poate surveni si la femeile care nu au avut niciodata raporturi sexuale.

Cauze - factorii de risc sunt obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, o menopauza tardiva. O hiperplazie (ingrosare) a endometrului precede adesea cancerul.

Simptome si semne - Tumora se manifesta prin sangerari: la femeia care nu a ajuns la menopauza, este vorba de fluxuri menstruale abundente (menoragii) sau mai ales de sangerari intre fluxurile menstruale (metroragii). O femeie la menopauza este alertata de reaparitia pierderilor sangerande.

Diagnostic si evolutie - depistarea cancerului de corp uterin se face prin examenul ginecologic periodic si pe baza consultatiei medicale la cea mai neinsemnata sangerare vaginala care survine dupa menopauza. Diagnosticul se pune in urma histerografiei (radiografie dupa injectarea unui produs de contrast) si/sau a histeroscopiei (examen direct al cavitatii uterine cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic), care permite sa se realizeze o biopsie sau un chiuretaj uterin. Evolutia cancerului de corp uterin este lenta, intinzandu-se pe mai multi ani. Metastazele pot atinge ficatul, creierul, oasele.

Tratament -
tratamentul chirurgical, consta in ablatia uterului si a ovarelor completata uneori printr-o evidare a ganglionilor iliaci invecinati. El este asociat uneori, inainte sau dupa operatie, cu o radioterapie. Prognosticul cancerului este legat de precocitatea diagnosticului, garant al vindecarii.

Sinonim: cancer endometrial, cancer al endometrului.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter