Biotina
Vitamina H, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism.
Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza cresterea parului si intarzie caderea acestuia, scaderea hemoglobinei, lipsa apetitului alimentar, oboseala, alterarea psihicului, calmeaza durerile musculare. Eficienta acestei vitamine sporeste prin asociere cu vitaminele A, B9, B12 si inozitolul. Inamici ai colinei sunt sulfamidele, alcoolul si tehnicile de prelucrare alimentara. Vitamina B8 este indispensabila persoanelor cu unghii fragile si casante, doza zilnica recomandata fiind de 0,3 mg (300 mcg).
Sursa - Vitamina B8 provine din alimentatie: drojdie de bere, carne, creier, inima, ficat si rinichi, galbenus de ou, produse lactate, lapte, anumite legume, cerealele integrale, porumbul, melasa, papadie, nuci, ciuperci, spanac, rosii, morcovi, dar ea mai este sintetizata partial si de catre flora intestinala.
Sinonim: vitamina B8, biotina, colina.
Citeste si
Arhiva-
Complexul vitaminic B - rol si alimentatie
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente...citeste mai mult
-
Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului
Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier,...citeste mai mult
-
Sparanghelul - beneficii pentru sanatate
Generalitati Analizand informatiile nutritionale ale sparanghelului veti afla ca acesta are efect benefic asupra organismului. 4 bucati din aceasta planta contin doar 13 calorii, nici un fel de grasime, colesterol si doar 8 mg de sodiu. Sparanghelul are...citeste mai mult
-
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter