Amilaza
Enzima care catalizeaza hidroliza amidonului in molecule mici, maltoza si dextrine. Enzima de origine salivara sau pancreatica intervenind in degradarea amidonului in maltoza. Cresterea nivelului de amilaza in sange poate fi dovada unei pancreatite acute si se intalneste, de asemenea, in unele cancere digestive si in oreion.
Sinonim: distaza.
Citeste si
Arhiva-
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza)
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa...citeste mai mult
-
Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)
Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele -...citeste mai mult
-
Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas,...citeste mai mult
-
Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter