Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acidofil

Termenul se refera la o celula, structura sau substanta care are proprietatea de a se colora cu anumiti coloranti acizi, cum ar fi eozina.

Acidofil este un termen folosit in histologie, sub-disciplina biologiei care se ocupa cu studiul structurii microscopice si biochimice a tesuturilor organismelor vii.

Eozina este un colorant rosu-roz cu o afinitate speciala pentru vasele de sange, muschii si tesuturile bogate in colagen. Astfel, o substanta "acidofila" poate fi recunoscuta sub microscop prin culoarea rosiatica specifica pe care o capata in urma colorarii cu eozina.

Termenul "acidofil" provine din limba greaca, unde "acidus" inseamna acid, iar "philos" inseamna iubitor. Astfel, etimologic, acidofil se traduce prin "care iubeste acizii".

In general, acidofilia este caracteristica celulelor sau a componentelor celulare care sunt bogate in proteine.

Proteinele au in mod natural o sarcina negativa, iar colorantii acizi care au o sarcina pozitiva se leaga de acestea mai usor datorita atractiei electrostatice.

Colorantii acizi sunt folositi in multe proceduri histologice, incluzand coloratii pentru citologia exfoliativa si pentru identificarea modificarilor patologice.

De exemplu, utilizarea colorantilor acizi poate dezvalui inflamatia, fibroza sau alte afectiuni care produc o acumulare anormala de proteine in tesuturi.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter