Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Coronavirus in Romania: Situatia actualizata si ultimele stiri

Pe masura ce noul coronavirus continua sa se raspandeasca la nivel mondial cu peste 330 milioane de cazuri confirmate si peste 5,5 milioane de decese, Romania a intensificat eforturile pentru a reduce raspandirea infectarilor intre granitele sale.

Pana in prezent, in Romania au fost raportate 2912705 cazuri de infectare cu noul coronavirus, fiind inregistrate 65714 decese.

Ultimele informatii privind evolutia infectarilor cu coronavirus

Astazi au fost raportate 168 noi cazuri, din 1900 teste efectuate. In prezent sunt 48 persoane internate la ATI si au fost raportate 0 cazuri vindecate. 1 de persoane au decedat in ultimele 24 de ore.

Evolutia pandemiei in Romania [vezi situatia comparativa pe judete]

Se observa o scadere a cazurilor fata de acum 14 zile.

In ceea ce priveste cazurile noi, in data de 12.06.2022 in Bucuresti sunt 116 cazuri, urmat de Cluj cu 34 de cazuri si Timis cu 16 cazuri.

Raportat la 1000 de locuitori, totalul cazurilor de la inceputul pandemiei avem in Ilfov o rata de incidenta de 266.16 urmat de Bucuresti si Cluj cu 259.17 respectiv 221.60.


Cum se obtine certificatul digital Covid-19?
Din data de 01.07.2021 a devenit posibila descarcarea unui certificat digital care atesta faptul ca suntem protejati de acest virus si nu suntem surse de transmitere. Certificatul digital Covid-19 este eliberat la nivelul Uniunii Europene si are rolul de a facilita libera circulatie pe durata pandemiei de COVID-19.


La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre doze?
In Romania, si nu numai, sunt destul de multe persoane care s-au infectat cu COVID-19 dupa prima doza de vaccin. Ce se intampla cu rapelul, in astfel de situatii?
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a facut cateva precizari cu privire la intervalul dintre cele doua doze de vaccinare in cazul infectarii cu COVID-19. Acesta sustine ca cei care si-au facut prima doza de vaccin si s-au imbolnavit, intre timp, de COVID-19, si-ar putea face rapelul la doua saptamani de la momentul vindecarii.


Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti
Universitatea Oxford anunta oprirea studiului clinic care presupunea testarea pe copii si adolescenti a vaccinului anti-COVID dezvoltat impreuna cu AstraZeneca. Potrivit Wall Street Journal, studiul pediatric a fost initiat in Marea Britanie in luna februarie, pe un grup de 300 de voluntari cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani. Motivul pentru care Universitatea Oxfort a decis intreruperea testarilor este acela ca asteapta noi informatii cu privire la posibila legatura dintre vaccinul AstraZeneca si cazurile de tromboza aparute in mai multe tari europene.


Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana
Testarea pentru COVID-19 in farmacii ar putea sa inceapa intr-o saptamana, anunta Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, potrivit Digi24. Kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile isi pot fixa un cost de testare, potrivit ordinului Ministerului Sanatatii.
Autoritatile se bazeaza pe farmacii pentru testare si o mai buna raportare a rezultatelor care sa arate situatia reala. Rezultatele vor trebui trimise de farmacie catre Directia de Sanatate Publica. Se estimeaza ca intre 10-20% din farmaciile din tara vor putea face teste COVID.


Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale? Ce spune Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii a facut cateva precizari cu privire la vaccinurile anti-COVID aprobate pana acum. Expertii in sanatate sustin ca inainte sa fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de faza 1, 2 si 3, demonstrandu-se astfel eficacitatea si siguranta acestora. Prin urmare, vaccinurile anti COVID-19 nu sunt experimentale.
Faptul ca ele continua sa fie monitorizate atent nu inseamna ca sunt in faza de experimentare. De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar si cele care exista de foarte multi ani pe piata, sunt supuse acestui proces de monitorizare neintrerupta, numit farmacovigilenta.


Persoanele imunizate complet ar putea renunta la masca in spatii inchise? Ce spune Valeriu Gheorghita
Persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin anti-COVID nu transmit coronavirusul aproape niciodata, potrivit celui mai recent anunt al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite. In aceste conditii, pot persoanele imunizate complet, care nu fac parte din categoria de risc, sa renunte la mastile de protectie in spatiile inchise?


Vaccinarea anti-COVID la copiii intre 12 si 15 ani ar putea incepe in aceasta vara
Vaccinarea anti-COVID la copii ar putea incepe in aceasta vara, a anuntat Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, la Digi24. Acesta estimeaza ca in doua luni vaccinarea copiilor sub 16 ani ar putea fi autorizata de agentiile pentru medicamente din Europa si America. Astfel, vaccinarea minorilor cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani ar putea incepe in Romania din trimestrul trei al anului.


Vaccinul Pfizer, eficient 100% impotriva COVID-19 la copiii intre 12 si 15 ani. Cand va incepe imunizarea copiilor in Romania?
Concluzia vine in urma unui test clinic in faza 3, asupra a 2.260 de adolescenti, in Statele Unite, care a demonstrat o eficienta de 100% si raspunsuri ale anticorpilor robuste.
Presedintele laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, precizeaza ca aceste date sunt foarte incurajatoare, avand in vedere tendintele observate in ultimele saptamani cu privire la raspandirea variantei britanice a SARS-Cov-2. Potrivit unui comunicat oficial, Pfizer/BioNTech urmeaza sa prezinte aceste date diverselor autoritati de reglementare din lume, in speranta demararii campaniei de vaccinare in randul copiilor intre 12 si 15 ani inainte de inceperea noului an scolar.


STUDIU. Cum interactioneaza COVID-19 cu virusul gripal
Virusul gripal, care provoaca banala raceala, se pare ca are abilitatea de a indeparta SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori de la Universitatea din Glasgow. Concluzia cercetatorilor este ca rinovirusul pacaleste coronavirusului atunci cand se afla in acelasi mediu. Explicatia porneste de la faptul ca unele virusuri „lupta” cu celelalte pentru a supravietui in organismul uman, ca sa fie ele cele care cauzeaza infectia.


Vaccinurile Pfizer si Moderna reduc riscul de infectare cu 80% la 2 saptamani dupa administrarea primei doze
Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech si Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu noul coronavirus la doua saptamani dupa administrarea primei doze! La doua saptamani dupa rapel, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 a scazut cu 90%.


La cat timp dupa ce te-ai infectat cu SARS-CoV-2 te poti vaccina? Raspunsul Ministerului Sanatatii
La cat timp dupa ce ne-am infectat cu COVID-19 ne putem vaccina? Ministerul Sanatatii a facut cateva precizari in acest sens, intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.
Expertii recomanda vaccinarea si pentru persoanele care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2, deoarece nu a fost stabilita durata imunitatii dobandite in urma bolii, aceasta putand varia de la o persoana la alta.


Pfizer a inceput testarea vaccinului anti-COVID pe copiii sub 12 ani, inclusiv pe bebelusii de 6 luni
Pfizer si BioNTech au inceput sa testeze vaccinul lor anti-COVID 19 pe copiii cu varste sub 12 ani, precum si in randul bebelusilor de 6 luni! Acest studiu are loc dupa unul similar lansat de Moderna saptamana trecuta, in speranta extinderii vaccinarii si in randul copiilor pana la inceputul anului 2022. Primii voluntari au primit deja dozele de vaccin miercuri, potrivit purtatoarei de cuvant a companiei Pfizer.


Daca suntem vaccinati, putem sta cu alti oameni vaccinati, fara masca, in interior? Ce spune Ministerul Sanatatii
Daca m-am vaccinat, pot sa stau fara masca, in interior, cu alti oameni vaccinati? Ministerul Sanatatii, cu ajutorul profesorului de sanatate publica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Razvan Chereches, a facut cateva precizari in acest sens. Noile recomandari ale CDC (Centers for Disease, Control and Prevention) spun ca daca suntem complet vaccinati, ne putem intalni cu alte persoane complet vaccinate, in interior, fara masca si fara distantare sociala. De asemenea, persoanele complet vaccinate se pot intalni in interior, fara masca si fara distantare sociala, si cu alte persoane nevaccinate, dar care prezinta un risc mic in ceea ce priveste dezvoltarea unor simptome severe (persoane tinere, fara comorbiditati) sau care nu au in familie persoane vulnerabile.

De la 1 aprilie vom sti cu ce tip de vaccin anti-COVID ne imunizam
Schimbari pe platforma de vaccinare! De la 1 aprilie va fi afisat, pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, tipul de vaccin anti-COVID disponibil in fiecare centru de vaccinare!
Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a precizat ca va fi estimat si timpul de asteptare pentru persoanele aflate pe lista de asteptare.

Compania Pfizer a inceput faza preliminara de testare a unui medicament antiviral anti-Covid-19 care se administreaza pe cale orala si care ar putea fi prescris pacientilor inca de la primele semne de infectare!

Sunt vaccinurile produse de Pfizer si Moderna eficiente impotriva noii tulpini de coronavirus?
Companiile Moderna si Pfizer/BioNTech testeaza pentru a vedea daca vaccinurile lor anti-COVID sunt eficiente si impotriva noii tulpini SARS-COV-2, Moderna transmitand ca pe baza datelor de pana acum, se asteapta ca vaccinul sa protejeze si impotriva variantelor recente din Marea Britanie. Urmeaza sa se faca teste suplimentare in saptamanile urmatoare.

Pfizer a anuntat, la fel, ca studiaza cat de bine este capabil vaccinul sa neutralizeze noua tulpina. Noul coronavirus a mai suferit mutatii pana acum si atat Pfizer, cat si Moderna, sustin ca vaccinurile lor actioneaza si impotriva acestora.

De ce unii oameni fac forme mai grave de COVID-19 decat altii? Afectarea plamanilor este provocata de propriul sistem imunitar
Cercetarea, realizata prin studierea ADN-ului a 2.700 de pacienti internati la ATI in Marea Britanie, ofera indicii asupra mecanismelor care genereaza forme grave ale bolii, enunta obiective ale dezvoltarii unor medicamente si estimeaza ca unele deja existente ar putea ajuta la recuperarea pacientilor COVID in stare grava. Echipa care a realizat cercetarea este de parere ca testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizeaza aceste cai antivirale si antiinflamatorii specifice.

Studiul sugereaza ca formele grave de de COVID-19 au la baza cel putin doua mecanisme biologice, si anume: tipul apararii antivirale innascute si procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, la fel ca in cazul septicemiei si a gripei, cand vine vorba de COVID-19, afectarea plamanilor este provocata de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus.

Vaccinul impotriva noului coronavirus se va face sezonier, spune Ministrul Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca vaccinul impotriva noului coronavirus se va face sezonier, asemenea vaccinului antigripal. Acesta a precizat ca se va administra si o a doua doza cu rapel la 28 de zile de la prima. „Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul impotriva noului coronavirus - n.r.). La fel, sezonier, ca si vaccinul antigripal. Speram ca, odata cu vaccinarea, sa putem vedea in vara o scadere a numarului de cazuri si sa putem avea acea perioada libera. La fel ca si in sezonul gripal, atunci se va face si vaccinul anti-COVID”, a explicat Nelu Tataru. Primii care vor avea acces la vaccinare vor fi persoanele vulnerabile si personalul medical.

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania!
Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta prin care reglementeaza acordarea de asistenta medicala la distanta, prin telemedicina. Telemedicina va putea fi utilizata atat de către unitatile medicale publice, cat si de cele private. Ministerul Sanatatii va elabora in 45 de zile norme metodologice.

Chiar daca telemedicina nu poate inlocui o examinare medicala clasica, poate juca rolul unei consultatii medicale preliminare.

Sistemul de programari Clickmed, ofera accesul rapid la consultatii medicale la distanta. Ai acces la serviciile a mii de medici din peste 200 de unitati medicale, pe specialitati diferite, in functie de problema ta de sanatate. Accesul la consultatiile prin telemedicina este usor si rapid.

A. Evolutia numarului de imbolnaviri confirmate zilnic si a deceselor raportate.
Graficul prezinta numarul de confirmari zilnice si numarul de decese raportate.



B. Evolutia cazurilor noi si a vindecarilor inregistrate la nivel national
Graficul afiseaza situatia pacientilor imbolnaviti de COVID-19 si cei vindecati. Pentru a verifica situatia epidemiologica curenta se poate verifica distanta dintre cele doua evolutii.



C.Cazuri alocate pe judete din cazurile totale raportate
Evolutia numarului de cazuri raportate pe judete din totalul cazurilor raportate la nivel national



D. Evolutia ratei de confirmari raportate la numarul de teste efectuate zilnic
Graficul afiseaza rata de teste pozitive dintre testele efectuate la nivel de zi prezinta gradul de raspandire a bolii intre pacientii testati.



E. Evolutia zilnica si cumulata a numarului de decese la nivel national in ultimele 60 zile
Graficul prezinta evolutia numarului de decese cauzate de COVID-19 in Romania.



F. Evolutia zilnica a numarului de confirmati si a gradului de ocupare la ATI
Graficul afiseaza numarul de pacienti care sunt activi din punct de vedere epidemiologic, prezentati zilnic si numarul de locuri ocupate la ATI.



G. Evolutia nr de persoane internate la ATI si procentul de pacienti in ATI din total cazuri active
Graficul prezinta procentul de pacienti ajunsi in ATI din totalul cazurilor active la nivel de zi. Procentul poate indica





Un studiu efectuat de carcetatori de la Universitatea Oxford concluzioneaza ca: 1 din 5 supravietuitori ai COVID-19 au avut fost diagnosticati cu o tulburare psihica la 90 de zile dupa infectare. 1 din 4 oameni nu au avut nicio boala mintala pana sa se infecteze cu noul coronavirus.

“Oamenii se temeau ca supravietuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arata ca acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.
[citeste mai mult]

Transmitatorii cheie ai virusului la nivel de gospodarie sunt copiii Un studiu efectuat de carcetatori de la Princeton Environmental Institute (PEI), Universitatea Johns Hopkins si Universitatea din California, Berkeley, pe o jumatate de milion de oameni, in India, concluzioneaza ca transmitatorii cheie ai virusului la nivel de gospodarie sunt copiii.

Cercetatorul Ramanan Laxminarayan a declarat ca SARS-CoV-2 se bazează pe „supra-răspândire”, astfel 71% dintre subiectii pozitivi nu au contactii lor, in timp ce 8% dintre persoanele infectate au generat 60% din noile cazuri. Laxminarayan. a mai spus „Copiii sunt transmițători foarte eficienți în acest cadru, ceea ce nu a fost stabilit cu fermitate în studiile anterioare”.

https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence

Numarul varstnicilor infectati cu COVID-19 creste in Europa, inclusiv in Romania
Potrivit ultimului raport al ECDC, 13 state europene au raportat saptamana trecuta o crestere a ratei de infectare in randul persoanelor de peste 65 de ani. S-a ajuns la 60 de noi cazuri/100.000 de oameni in ultimele doua saptamani. Conform OMS, in jur de 88% dintre decesele din Europa au fost raportate in randul persoanelor de peste 65 de ani, in luna august.

O proteina din organism ar putea fi responsabila pentru formele grave de COVID-19
Un studiu recent, realizat de un grup de cercetatori francezi, scoate la iveala noi detalii despre formele grave de coronavirus. Calprotectina, o proteina sintetizata de organismul uman, intr-un context inflamator, ar putea juca un rol important in agravarea bolii. Potrivit studiului, a fost detectata o concentratie foarte ridicata, de 100 pana la 1000 de ori mai mare decat cea normala, a acestei proteine la pacientii cu forme severe de COVID-19. Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca proteina numita calprotectina ar putea fi un factor responsabil pentru agravarea infectiei cu COVID-19. mai mult

Asimptomaticii ar putea avea aceeasi cantitate de coronavirus ca cei care prezinta simptome
Numarul persoanelor infectate cu COVID-19 este inca in crestere. In Romania numarul cazurilor de coronavirus confirmate se apropie de 60.000, in timp ce la nivel mondial bilantul a depasit 19 milioane. Sunt inca multe necunoscute legate de acest virus, iar cazurile asimptomatice continua sa nasca multe intrebari in randul specialistilor. Este inca neclar cat de contagioase sunt persoanele asimptomatice, insa un studiu recent, publicat in jurnalul JAMA Internal Medicine, arata ca asimptomaticii au aceeasi cantitate de coronavirus ca cei simptomatici.

O simpla raceala poate antrena sistemul imunitar pentru a combate COVID-19
Potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul de Imunologie La Jolla din California, SUA, infectiile anterioare cu virusurile care provoaca raceli pot pregati sistemul imunitar pentru a recunoaste si ataca noul coronavirus. Explicatia consta in faptul ca limfocitele T, care recunosc coronavirusurile ce produc racelile obisnuite, ar recunoaste si parti din virusul SARS-COV-2.

Au fost identificate 21 de medicamente care ar putea trata noul coronavirus. O echipa de oameni de stiinta, condusa de Sumit Chanda, profesor la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, a identificat 21 de medicamente existente care ar putea bloca replicarea virusului SARS-Cov-2. Studiul publicat in Nature.com, releva faptul ca mai multe medicamente imbunatatesc activitatea Remdesivirului, tratamentul standard folosit in prezent pentru pacientii cu COVID-19.
[mai mult]


Actualizare 12.06.2022

168
Cazuri confirmate
1
Persoane decedate
1900
Teste efectuate
48
Persoane internate la ATI

16827486
Vaccinari totale in Romania

Datele si informatiile prezentate sunt in evolutie, folosind informatii din surse oficiale mai.gov.ro - Ministerul de Interne, ms.ro - Ministerul Sanatatii, stirioficiale.ro, datelazi.ro.



Evolutia la zi

2912705
Cazuri confirmate
65714
Total decese
2606660
Cazuri vindecate

Evolutia pandemiei de coronavirus pe judete

Urmareste evolutia pandemiei de coronavirus in Romania. Informatiile sunt agregate din surse oficiale si reflecta situatia la zi a confirmarilor si a deceselor la nivelul fiecarui judet.




Judetul Total Confirmari Cazuri noi
2022-06-12
Evolutie 14 zile
Confirmari (%)
Cazuri noi(14zile) /1000 loc Cazuri totale/ 1000 loc
Bucuresti
(est. 2151665 locuitori)
557970 60 0% 0.60 259.32
Cluj
(est. 736945 locuitori)
163356 6 0% 0.41 221.67
Timis
(est. 758380 locuitori)
153259 6 0% 0.29 202.09
Ilfov
(est. 451839 locuitori)
120283 5 0% 0.34 266.21
Constanta
(est. 763549 locuitori)
115617 5 0% 0.12 151.42
Iasi
(est. 965634 locuitori)
111407 6 0% 0.15 115.37
Brasov
(est. 638000 locuitori)
109271 8 0% 0.32 171.27
Prahova
(est. 787529 locuitori)
98627 12 0% 0.10 125.24
Bihor
(est. 616264 locuitori)
81782 2 0% 0.17 132.71
Sibiu
(est. 469285 locuitori)
77718 1 0% 0.27 165.61
Arges
(est. 632124 locuitori)
74217 6 0% 0.11 117.41
Dolj
(est. 686350 locuitori)
73112 2 0% 0.12 106.52
Arad
(est. 470093 locuitori)
69128 2 0% 0.15 147.05
Galati
(est. 628104 locuitori)
64347 0 0% 0.09 102.45
Mures
(est. 590305 locuitori)
63708 3 0% 0.12 107.92
Bacau
(est. 737629 locuitori)
61138 0 0% 0.09 82.88
Hunedoara
(est. 453431 locuitori)
58744 0 0% 0.14 129.55
Suceava
(est. 764123 locuitori)
58303 4 0% 0.13 76.30
Alba
(est. 373710 locuitori)
53828 2 0% 0.09 144.04
Dambovita
(est. 518645 locuitori)
52183 1 0% 0.13 100.61
Maramures
(est. 520551 locuitori)
50941 0 0% 0.25 97.86
Neamt
(est. 566080 locuitori)
45666 0 0% 0.07 80.67
Valcea
(est. 394725 locuitori)
41139 3 0% 0.05 104.22
Buzau
(est. 461039 locuitori)
40509 1 0% 0.07 87.86
Olt
(est. 431248 locuitori)
38873 0 0% 0.05 90.14
Vaslui
(est. 504879 locuitori)
37233 4 0% 0.11 73.75
Botosani
(est. 456130 locuitori)
35787 1 0% 0.10 78.46
Teleorman
(est. 365976 locuitori)
34628 0 0% 0.11 94.62
Satu Mare
(est. 386110 locuitori)
32849 7 0% 0.22 85.08
Braila
(est. 340804 locuitori)
31563 0 0% 0.04 92.61
Caras Severin
(est. 315473 locuitori)
30424 1 0% 0.10 96.44
Bistrita Nasaud
(est. 327886 locuitori)
30121 0 0% 0.10 91.86
Giurgiu
(est. 269221 locuitori)
28775 1 0% 0.07 106.88
Ialomita
(est. 285100 locuitori)
27191 0 0% 0.04 95.37
Salaj
(est. 243525 locuitori)
26948 0 0% 0.20 110.66
Vrancea
(est. 382688 locuitori)
26456 0 0% 0.08 69.13
Calarasi
(est. 306820 locuitori)
25743 1 0% 0.07 83.90
Mehedinti
(est. 277017 locuitori)
21976 1 0% 0.06 79.33
Gorj
(est. 355358 locuitori)
21922 0 0% 0.08 61.69
Harghita
(est. 330473 locuitori)
21449 0 0% 0.06 64.90
Tulcea
(est. 234243 locuitori)
20424 1 0% 0.06 87.19
Covasna
(est. 225743 locuitori)
19550 0 0% 0.12 86.60