V rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema!
Sex si probleme sexuale Paralizia periodica familiala Tulburare de dorinta sexuala hipoactiva Paralizie periodica hypokalemic Prostatectomie Intrebare postata de Grig15 cu 13 ani in urmaSunt casatorit am varsta de 56, ani si sunt incontinuare potent dornic de o viata sexuala activa cel putin 1...2 ori pe saptamna dar problema este ca sotia nu-si mai doreste sa facem sex, nu mai suporta penisul inauntru, simte dureri in timpul actului sexual cu toate ca folosim crema pentru lubrefiere,Rugamintea mea ...ce ma sfatuiti sa fac? cum sa-mi descarc tensiunea erotica?
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (10)
Daca sotia simte dureri, inseamna ca are o problema. Ar trebui sa mearga la medic pt control si tratament adecvat. Daca nu vrea sa mearga la dr sa se trateze, poate nu o doare ci numai simuleaza. Unele femei, de la o anumita varsta, nu mai accepta rel sexuale, determinandu-i pe barbati s-o ia razna. Deci, ori are o problema de sanatate pe care poate s-o rezolve, ori nu va mai vrea.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzGeneralitati
6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex
Asadar, credeti ca stiti cam tot ce se poate despre sex? Ca femeile nu mai au nici un secret si ca intr-adevar, daca exista o enciclopedie universal valabila despre erotism, ati scris-o in mare parte? Adevarul este ca nu-i chiar asa…De fapt, multe din lucrurile pe care barbatii au impresia ca le cunosc, sunt eronate. Iar greselile pot fi chiar elementare si pot constitui cheia unei relatii esuate. Femeile sunt multe lucruri, insa carti deschise nu sunt deloc. Iar aceasta observatie este adevarata si in ceea ce priveste comportamentul lor sexual, nu doar modul in care se poarta intr-o relatie, de exemplu.
Apetitul lor sexual, preferintele lor si modul in care organismul feminin se excita, sunt inca studiate de catre specialisti, deci sunt putine sanse ca raspunsul lor sa fie in mintea unui barbat. Greselile pe care barbatii le fac in materie de sex sunt, oarecum, scuzabile prin faptul ca, majoritatea decopera sexul singuri. Singurele sfaturi si ponturi le prind din filmele erotice, adevarate “pietre de hotar” in existenta oricarui barbat, desigur.
Din pacate insa, realitatea din filmele porno difera foarte mult din ce se intampla in viata de zi cu zi. O data cu inaintarea in varsta se acumuleaza si experienta, insa foarte multe femei sunt timide si prefera sa nu le spuna barbatului de langa ele ce le face placere, ce le excita, pe ce sa insiste si ce sa dea la o parte. Deoarece subiectul este sensibil si nu multi sunt cei care recunosc ca, intr-adevar, din cand in cand, geamatul partenerei nu este chiar asa cum ar trebui, specialistii au intocmit o lista cu cele mai frecvente greseli pe care barbatii le fac in dormitor. Sau in orice alt loc ce poate fi considerat cu usurinta si imaginatie un dormitor.
Cuprins articol
1. Generalitati
2. Stii ce vrea
3. Ai tot ce vrea
4. Sexul este perceput la fel de barbati si femei
5. Cunosti bine anatomia unei femei
6. Lubrefiere = excitare
7. Tacerea este de aur!
8. Recomandari utile
Stii ce vreaSus
Barbatii presupun foarte multe in legatura cu femeile cu care au relatii intime (si nu numai). Una din cele mai frecvente astfel de presupuneri este ca stiu exact ce vor. Iar aceasta presupunere vine din experienta pe care au avut-o cu alte femei. Daca acesta este cazul, trebuie sa precizam inca de la inceput: nu toate femeile sunt la fel!
Sfatul specialistilor
Experienta acumulata cu alte femei este foarte utila, dar in relatia actuala, este si mai util sa fii atent la ce iti spune partenera ta. In functie de “indicatiile” ei poti aplica ce deja stii. Este gresit sa pleci de la premisa ca ce o excita pe fosta ta iubita, va merge si acum. Iar acest sfat este aplicabil intregii relatii, nu doar componentei sexuale. Exista femei care sunt doritoare de aventuri de o noapte si pentru care astfel de partide de sex intamplatoare sunt tot ce vor de la un barbat, si altele care doar dupa o partida se ataseaza foarte mult de partenerul lor. Si, desigur, toate celelalte femei care sunt prinse intre aceste extreme.
Ai tot ce vreaSus
Nu intotdeauna! Specialistii au ajuns la concluzia, surprinzatoare si chiar inspaimantatoare pentru unii barbati, ca sunt femei care nu pot avea orgasm decat la o vibratie de peste 3000 rpm. Este deja de la sine inteles ca o astfel de vibratie nu poate fi oferita nici prin cea mai rapida stimulare orala sau manuala naturala, iar pentru astfel de situatii exista vibratoarele. Unii barbati privesc insa cu retinere utilizarea lor, ceea ce poate favoriza aparitia unor probleme.
Sfatul specialistilor
Doar pentru ca partenera nu poate ajunge la orgasm decat prin utilizarea concomitenta a unui vibrator nu inseamna ca este ceva in neregula cu ea, sau ca este “defecta”. In astfel de situatii vibratorul ar trebui privit mai mult ca un ajutor, nu ca un inlocuitor. El se ocupa de o parte, in timp ce tu te poti ocupa de... altele, multiple si variate.
Sexul este perceput la fel de barbati si femeiSus
Nu chiar! Specialistii sustin ca exista o diferenta foarte mare intre modul in care inteleg barbatii si femeile sexul, dar si in felul in care acesta se simte pentru fiecare dintre ei. Senzatia penetrarii pe care o are un barbat poate fi resimtita complet diferit de catre partenera sa. Oricat de placuta este ea la un capat, la celalalt poate fi chiar chinuitoare.
Sfatul specialistilor
Interiorul vaginului unor femei este uneori mai putin sensibil decat alte zone erogene. Penetrarea profunda, in speranta ca astfel se va stimula suplimentar, poate face mai mult rau decat bine, ea putand fi resimtita de catre partenera precum o lovitura puternica in stomac. Senzatia ce va urma nu-i va placea nici ei, cu siguranta, si nici tie. Greata pe care i-o poti provoca astfel nu este o stare subiectiva ci efectiv un reflex ce se poate declansa in aceste situatii.
Cunosti bine anatomia unei femeiSus
Doar pentru ca majoritatea barbatilor cunosc ce este un clitoris si cam pe unde este el localizat, nu inseamna ca pot preda anatomia aparatului genital feminin. Clitorisul este doar o parte dintr-un intreg. Pentru o senzatie de excitare profunda, specialistii recomanda mai mult…studiu. Zonele erogene ale unei femei nu sunt limitate la vulva si clitoris. In plus, foarte putini barbati inteleg cam cum este cu clitorisul si care este rolul lui.
Ar trebui deci, stabilit: clitorisul este omologul penisului, face parte din aparatul erectil feminin, este cea mai erogena zona (dar nu unica) a unei femei, iar stimularea sa produce excitatie sexuala. Concentrarea insa exclusiva a atentiei asupra clitorisului nu va oferi insa o excitatie complexa, ceea ce isi doresc majoritatea femeilor, insa daca ritmul si intensitatea sunt cele potrivite, se poate ajunge la orgasm.
Nu exista un ritm universal, fiecare femeie ac***au-l pe al sau. Ce ar trebui retinut este insa corespondenta celor doua: clitoris-penis, barbatii fiind sfatuiti sa atinga clitorisul partenerei intr-un mod similar celui in care le-ar placea ei insisi sa fie excitati.
Sfatul specialistilor
Trebuie inlaturata ideea ca o femeie trebuie sa aiba orgasm doar dupa (sau doar prin) penetrare vaginala. Stimularea clitoriana este foarte importanta, insa doar daca este facuta cum trebuie. Cele mai multe femei ating orgasmul doar dupa o stimulare complexa si dupa o excitatie profunda, spre deosebire de barbati, unde lucrurile merg mai repede.
Stimularea clitoriana poate ajuta, face totul sau poate distruge placerea sexuala. Atingerea trebuie sa fie potrivita. Daca fostei partenere ii placea intr-un fel, nu este un semn ca si actuala ta partenera va raspunde la aceleasi manevre. Cum afli care este rimtul? Intreab-o, cu siguranta te va ghida!
Lubrefiere = excitareSus
Nu chiar! Specialistii sunt de parere ca exista mai degraba un mit in ceea ce priveste acest aspect al raspunsului sexual feminin. Vaginul nu trebuie sa fie foarte lubrefiat astfel incat sa permita penetrarea (insa nici nelubrefiat nu este bine, deoarece apare dispareunia, alaturi de o serie de alte probleme). Lubrefierea vaginului unei femei variaza foarte mult in functie de stadiul ciclului menstrual in care se afla, fiind influentata hormonal, dar este afectata si de starile psiho-afective prin care trece femeia respectiva, de stresuri, de complexe fizice, de anumite medicamente pe care le ia in perioada respectiva.
Sfatul specialistilor
In cazul in care lubrefierea nu este cea pe care o doriti amandoi, cauzele acesteia fiind nenumarate, cel mai bine ar fi sa utilizati un lubrefiant artificial, disponibil in farmacii. Astfel, placerea actului sexual nu este modificata si nu va exista nici riscul aparitiei unor afectiuni, in special ale partenerei. Sexul fara lubrefiere favorizeaza dezvoltarea infectiilor vaginale (inclusiv a bolilor cu transmitere sexuala), urinare, dar si aparitia unor leziuni si fisuri in mucoasa vaginala, ce se pot complica ulterior.
Tacerea este de aur!Sus
Foarte multi barbati cred ca ar trebui sa fie cat mai tacuti in timpul actului sexual. Complet gresit! Doar daca partenerei ii vor fi oferite indicatii sau semne (adesea verbalizate) ca face ce trebuie, ea va fi incurajata, va continua si lucrurile se vor termina in mod placut. Altfel, aceasta poate crede ca tot “chinul” este in zadar si va renunta.
Sfatul specialistilor
O partenera care isi va dori sa te satisfaca, va aprecia daca va fi ghidata prin sugestii. Altfel, ea va trebui sa ghiceasca ce iti place si ce nu, si uneori poate nu va exista o concordanta intre gandul tau si actiunile ei. Asadar, specialistii sunt de parere ca ar fi foarte utila conversatia pe tema ”ce imi place”, atat pentru tine, cat si pentru ea.
Recomandari utileSus
Sexualitatea unei femei este unul din cele mai complicate aspecte ale acesteia. Specialistii stiu ca nu este usor sa te descurci pe un teren care le este chiar si lor, adesea, plin de necunoscut, si de aceea ofera cateva sfaturi utile pentru ca in final, sexul sa nu para atat de greoi, iar placere sa existe pentru amandoi.
Printe acestea se numara:
- Nu evita saruturile: exista barbati care, din diverse motivele, unul din ele fiind chiar pozitia sexuala, nu isi saruta partenera. Specialistii considera insa ca sarutul este foarte importantul, mai ales pentru femeie in timpul sexului, in special al penetrarii.
- Nu o musca inainte sa fie complet excitata: orice muscatura, chiar si una nevinovata, poate crea durere si disconfort daca partenerea nu este suficient de excitata. Cu cat zona care te tenteaza este mai sensibila, cu atat trebuie sa astepti mai mult.
- Nu te lasa peste ea: cu toate ca este frumos ca din cand in cand sa va lasati in voia pasiunii si sa fiti mai duri, evita sa te lasi cu toata greutatea peste ea. S-ar putea sa ii creezi probleme respiratorii.
- Nu ejacula prea devreme/ prea tarziu: oricare din aceste optiuni o va face sa se simta incomod. Daca vei ejacula prea devreme, exista riscul ca ea sa ramana nesatisfacuta, daca ejaculezi prea tarziu exista riscul sa apara uscaciunea vaginala, disconfortul local si chiar dureri, arsuri, si iar nu este bine.
- Nu considera sexul cu partenera ta o secventa dintr-un film porno: daca exista ceva ce iti place in mod deosebit, ai vazut, sau ai citit, cel mai bine ar fi sa discuti cu partenera ta. Nu o palmui fara sa stii daca accepta, sau nu o impinge catre sex oral daca ea nu este de acord cu asa ceva. Rezultatul nu va fi unul placut, cu siguranta.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzCum influenteaza menopauza activitatea sexuala?
Sexul si menopauza
Disparitia secretiei de estrogeni care insoteste menopauza poate conduce la disfunctii sexuale la femei. Femeile aflate la menopauza sau in premenopauza au observat ca sunt mai greu de excitat, mai putin sensibile la atingere sau stimulare, toate acestea putand determina scaderea interesului pentru sex.
In plus, nivelul scazut al estrogenilor poate determina scaderea irigatiei sanguine de la nivelul vaginului. Aceasta scadere a irigatiei vaginale poate afecta lubrifierea vaginala, acesta devenind insuficient lubrifiat pentru un contact sexual confortabil.
Scaderea secretiei de estrogeni nu este singura cauza a scaderii libidoului femeilor; exista alti numerosi factori ce pot influenta interesul femeii pentru activitatea sexuala in timpul si dupa menopauza. Acestea includ:
- disfunctii ale vezicii urinare
- tulburari ale somnului
- depresie sau anxietate
- tratamente medicamentoase
- diverse afectiuni medicale.
Scaderea libidoului apare la toate femeile la menopauza?
Nu. De fapt, unele femei la menopauza, au raportat cresterea implinirii sexuale. Acest lucru poate fi legat de scaderea anxietatii asociata cu teama de o sarcina nedorita. De asemenea, multe femei aflate la menopauza, au mai putine responsabilitati legate de cresterea copiilor, permitandu-si a se relaxa si a savura mai mult intalnirile erotice cu partenerul.
Cuprins articol
1. Cum influenteaza menopauza activitatea sexuala?
2. Cum poate fi tratata atrofia vaginala?
3. Cum se poate imbunatati activitatea sexuala?
4. Mai sunt necesare metodele de protectie impotriva BTS?
5. Cum se poate realiza protectia impotriva BTS?
Cum poate fi tratata atrofia vaginala?Sus
Atrofia vaginala (insuficienta secretiei vaginale) poate fi tratata cu lubrifianti solubili in apa ca Astroglide sau K-J Jelly. Nu este recomandata folosirea lubrifiantilor solubili fara apa, de exemplu pe baza de vaselina, intrucat pot subtia latexul (materialul folosit la prezervative; se recomanda folosirea prezervativului si in timpul perioadei de premenopauza pentru a evita o sarcina nedorita, pana in momentul in care femeia nu mai produce ovule, si pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuala). Lubrifiantii fara apa pot constitui un mediu adecvat pentru inmultirea anumitor bacterii, mai ales in cazul persoanelor a caror sistem imunitar este deprimat de tratamente chimioterapice.
Cum se poate imbunatati activitatea sexuala?Sus
In momentul de fata, nu exista nici un medicament eficient pentru tratarea disfunctiilor sexuale la femeile din pre si postmenopauza. Tratamentele de substitutie cu estrogeni pot fi utile, dar cercetatorii au renuntat la a mai verifica eficienta acestora. Cu toate acestea, estrogenii, pot ajuta la cresterea lubrifierii vaginale, facand contactul sexual mai putin dureros.
Cercetatorii studiaza daca o combinatie de estrogeni si hormonul masculin, denumit si androgen, ar putea fi benefica in cresterea libidoului la femei.
Desi problemele sexuale pot fi greu de discutat, se recomanda consultul medicului specialist; exista o serie de optiuni de luat in considerare, ca de exemplu consilierea. Medicul curant ne poate indruma catre un specialist in disfunctii sexuale. Acesta poate sfatui pacienta individual, impreuna cu partenerul sau in cadrul unui grup suportiv. Acest tip de consiliere poate fi foarte util, chiar daca se desfasoara pe o perioada scurta.
Cum se pot imbunatati momentele de intimitate cu partenerul?
In cazul in care activitatea sexuala nu mai este ceea ce era odata, dar nu esti de parere ca aveti nevoie de consiliere, ar trebui sa ii acorzi timp partenerului pentru intimitate. A fi intim nu inseamna neaparat contact sexual, dragostea si afectiunea pot fi exprimate in mai multe moduri. Bucurati-va de momentele petrecute impreuna - puteti face lungi plimbari romantice, avea cina la lumina lumanarilor sau a va face unul altuia masaj corporal.
Pentru a imbunatati contactul fizic, ati putea incerca urmatoarele:
- este importanta cunoasterea anatomiei, functiei sexuale si a modificarilor fiziologice asociate procesului de imbatranire, ca si a comportamentelor sexuale si a raspunsurilor; acestea pot scadea anxietatea in legatura cu functia si performantele sexuale
- cresterea stimularii prin folosirea unor materiale erotice (video sau carti), masturbare si schimbarea rutinei sexuale
- folosirea unor tehnici pentru cresterea relaxarii si diminuarea anxietatii; acestea pot include fantezii erotice sau non-erotice, exercitii ale contactului sexual si muzica, video sau televiziune
- practicarea comportamentelor non-p***atale (activitate fizica stimulativa care nu include contactul sexual), ca de exemplu masajul senzual; aceste activitati pot fi folosite pentru promovarea confortului si cresterea comunicarii cu partenerul
- reducerea oricarui tip de durere care ar putea aparea prin folosirea unor pozitii ce permit penetrarea profunda, folosirea unor lubrifianti pentru a reduce durerea cauzata de frecare.
Mai sunt necesare metodele de protectie impotriva BTS?Sus
Da. La fel cum se recomanda folosirea protectiei pentru a evita o sarcina nedorita in perioada de premenopauza, se recomanda si folosirea unor metode de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala in perioada de menopauza si postmenopauza. Este important de stiut ca riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuala este posibil in orice moment al vietii, in care esti activ sexual, iar acest risc nu diminua odata cu varsta si cu modificarile care apar la nivelul sistemului reproducator.
Lasate netratate, anumite boli cu transmitere sexuala pot provoca serioase probleme de sanatate, pe cand altele, ca SIDA, nu pot fi tratate si sunt mortale.
Cum se poate realiza protectia impotriva BTS?Sus
Iata cativa pasi utili pe care ii puteti face pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS)
- abstinenta este cea mai sigura metoda de protectie impotriva BTS
- folosirea unui prezervativ la orice contact sexual (daca folosesti un lubrifiant, atentie la cei care nu sunt pe baza de apa (a nu se folosi cei pe baza de Vaselina)
- limitarea numarului de parteneri sexuali: cu cat aveti mai multi parteneri, cu atat creste riscul de a contacta o BTS
- practicati monogamia: aceasta inseamna a avea contact sexual cu un singur partener; partenerul la randul sau trebuie sa fie monogam pentru a scadea riscul de transmitere a BTS
- alegerea partenerului cu atentie: a se evita contactul sexual cu o persoana care ar putea avea o BTS
- tratati-va BTS in cazul in care aveti si evitati transmiterea la altcineva
- daca aveti mai mult decat un partener, folositi un prezervativ
- nu consumati alcool sau droguri inainte de contactul sexual; veti fi mai predispus sa practicati contact sexual neprotejat daca sunteti baut sau drogat
- informati-va asupra semnelor si simptomelor bolilor cu transmitere sexuala: cautati aceste semne la partener si la dumneavoastra. Cunoasteti BTS. Cu cat stiti mai multe despre ele, cu atat va veti putea proteja mai bine.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzDe ce femeile isi pierd interesul?
Generalitati
De ce femeile isi pierd interesul pentru sex?
A trai cu libidoul ticnit. Pentru un numar important de femei, scaderea secretiei hormonale, stresul legat de locul de munca, probleme in cuplu, menopauza si alte probleme se reflecta la nivelul vietii sexuale.
Pierderea interesului pentru sex, cunoscuta sub denumirea de tulburare hipoactiva a dorintei sexuale, este cea mai frecventa forma de disfunctie sexuala in randul femeilor de orice varsta. Un studiu recent a aratat ca aproximativ o treime dintre femeile cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani, sufera de o pierdere a interesului pentru sex, iar acest lucru nu e numai in mintea lor.
Spre deosebire de principala problema a barbatilor, disfunctia erectila, principala problema a femeilor, consta intr-o combinatie intre factori fizici si psihici, care nu se rezolva numai cu medicamente.
„Sexualitatea femeilor tinde sa fie multifatetata si destul de complicata”, afirma sexologul Sheryl Kingsberg. ”Desi incercam sa o simplificam, astfel incat sa existe un tratament standard, nu prea este posibil acest lucru.”
Dar introducerea tratamentelor impotriva impotentei in ultimii ani, a impulsionat cercetarile asupra cauzelor disfunctiei sexuale in randul barbatilor si a femeilor, fiind disponibile in prezent terapii efective pentru ca femeile sa-si redobandeasca dorinta sexuala.
Cuprins articol
1. Generalitati
2. Ce este dorinta sexuala scazuta?
3. Cauzele pierderii interesului sexual
4. A restabili dorinta sexuala la femei
5. Nu exista nici o licoare miraculoasa
6. Alte cercetari in curs de desfasurare
Ce este dorinta sexuala scazuta?Sus
Contrar credintelor pop**are, expertii afirma ca frecventa contactelor sexuale nu are nici o legatura cu dorinta sau satisfactia sexuala.
„Unul dintre primele lucruri pe care le comunic femeilor care vin cu probleme sexuale, este acela ca nu exista o frecventa sexuala normala sau un set de comportamente, iar anumite lucruri se schimba cu trecerea anilor”, afirma Jan Shifren, profesor-asistent la Scoala Medicala Harvard. „Daca merge pentru ea si partener, atunci nu este nici o problema.”
Dar cand o femeie prezinta o scadere marcata a interesului pentru sex, care are consecinte asupra vietii sale si produce stres, atunci aceasta este considerata o tulburare cu scaderea interesului sexual.
Kingsberg afirma ca dorinta sexuala este mai mult decat o problema de libidou scazut sau viata sexuala. Ea afirma ca viata sexuala este componenta biologica a dorintei, fiind reflectata ca si interes sexual spontan, incluzand fanteziile erotice, gandurile sexuale si visele cu ochii deschisi.
Kingsberg, profesor asociat la Scoala de Medicina Vestica - sectia de biologie reproductiva, afirma: „organismul insusi semnaleaza ca vrea sa fie sexual. Chiar daca exista sau nu intentia de a actiona, toti avem un anumit nivel de dorinta sexuala.”
Dorinta sexuala scade in mod natural cu varsta, in functie de factori fiziologici. Dar dorinta sexuala cuprinde factori fiziologici si interpersonali ce creeaza placerea de a fi sexual.
„Inainte si dupa excitatia sexuala este simtul intimitatii in cadrul relatiei,” afirma Kingsberg. „Daca esti innebunit dupa sotia ta, ai putea fi excitat, dar nu vei vrea sa fii sexuala cu acea persoana in particular.”
Asadar, toate aceste aspecte ale dorintei sexuale trebuie examinate pentru a afla cauza problemei.
Cauzele pierderii interesului sexualSus
Cauzele frecvente de pierdere a interesului sexual la femei includ:
Chestiuni personale legate de cuplu: tulburari ale performantei partenerului, lipsa satisfacerii emotionale in cadrul relatiei, nasterea unui copil sau a deveni purtatorul de grija asupra persoanei iubite, toate acestea pot scadea dorinta sexuala.
Influentele socioculturale: stresul legat de locul de munca, presiunile persoanei iubite, precum si imaginile media asupra sexualitatii pot influenta dorinta sexuala.
Scaderea secretiei de testosteron: testosteronul afecteaza comportamentul sexual atat la barbati cat si la femei. Secretia de testosteron atinge un varf in jurul varstei de 20 de ani la femei, apoi incepe sa scada treptat pana la menopauza, cand inregistreaza o scadere marcata.
Probleme medicale: afectiuni medicale ca depresia sau alte boli ca endometrioza, fibromul uterin si disfunctii tiroidiene, afecteaza comportamentul sexual feminin atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Medicamentele: anumite antidepresive (incluzand noua generatie de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), antihipertensivele si contraceptivele orale, pot diminua comportamentul sexual in diverse moduri, de exemplu prin scaderea nivelului de testosteron disponibil sau prin afectarea fluxului sanguin.
Varsta: nivelul sanguin de androgeni scade treptat la femei pe masura inaintarii in varsta.
A restabili dorinta sexuala la femeiSus
Intrucat pierderea dorintei sexuale la femei este produsa de o combinatie de factori fizici si mentali, de obicei este necesar mai mult un tip de tratament pentru rezolvarea problemei. „Pentru femei este mult mai complex. Ele nu se plang numai de o singura problema, afirma Shifren. „Deci trebuie sa fim mai atenti asupra modalitatii de tratament aplicate.”
Odata ce factorii care cauzeaza dorinta sexuala scazuta au fost stabiliti, optiunile terapeutice posibile pot include:
Terapie sexuala si/sau consiliere relationala - „Terapia sexuala este foarte eficienta pentru cupluri si indivizi, fiind situata intotdeauna in capul listei”, afirma Shifren. Disfunctia sexuala afecteaza ambele parti intr-o relatie si ar trebui discutata impreuna sau separat cu un specialist in probleme psihologice.
Schimbarea medicatiei sau tatonarea dozelor - daca problema este produsa datorita medicamentelor administrate, se poate schimba medicamentul sau pot fi folosite terapii alternative. Daca este suspectat un contraceptiv oral in scaderea secretiei de testosteron, se poate folosi o alta formula sau o metoda contraceptiva diferita.
Tratarea afectiunilor asociate - anumite probleme medicale pot contribui la scaderea dorintei sexuale, necesitand tratament medical, de exemplu indepartarea chirurgicala a fibroamelor dureroase sau tratament medicamentos.
Estrogeni vaginali - la femeile postmenopauza, scaderea secretiei vaginale poate fi tratata cu creme vaginale cu estrogeni.
Terapia cu testosteron - desi nici un medicament sau hormon nu a fost aprobat de Asociatia Drogurilor si Alimentelor pentru tratarea problemelor sexuale la femei, foarte multi ginecologi recomanda terapia cu testosteron pentru femeile cu apetit sexual scazut, pentru a restabili nivelul normal (inainte de menopauza) al testosteronului.
In plus, in prezent sunt in studiu, asteptand aprobarea Asociatiei de Droguri si Alimente, o serie de terapii pe baza de testosteron, sub forma de tablete sau patch-uri cutanate, destinate specific pentru tratarea problemelor sexuale ale femeilor.
De exemplu, Shrifen este implicata intr-un studiu ce include tratarea dorintei sexuale scazute la femei, cu patch-uri cutanate cu testosteron. Studiile initiale au aratat ca patch-urile imbunatatesc semnificativ atat dorinta sexuala cat si gradul de satisfacere, comparativ cu un studiu placebo in randul femeilor din postmenopauza, carora li s-a practicat anexectomie bilaterala.
Ea afirma ca in prezent se desfasoara un studiu clinic de faza trei, cu patch-uri de testosteron, aplicat asupra a cateva sute de femei din intreaga lume, iar rezultatele vor fi publicate in curand. Pentru prima data, acest studiu determina efectele patch-urilor cu testosteron la femeile la menopauza, cat si la cele care au suferit o interventie chirurgicala sau sunt in menopauza precoce secundara chimioterapiei sau anexectomiei bilaterale.
Nu exista nici o licoare miraculoasaSus
In evaluarea unui tratament pentru tulburari sexuale, expertii spun ca este important sa recunoastem ca exista un efect placebo important, bazat pe asteptarile pacientului asupra tratamentului. De aceea medicamentele trebuie testate cu un placebo (o tableta fara nici o substanta activa) pentru a le masura stiintific efectul.
De asemenea, astfel se explica faptul ca multe suplimente pretind ca sunt eficiente in tratarea problemelor sexuale, ca de exemplu dorinta sexuala scazuta. Intrucat asteptarile au un rol atat de important in dorinta sexuala, anumite produse naturiste pot pretinde ca sunt eficiente, dar de fapt este numai un efect placebo.
„Este foarte important pentru femei sa inteleaga ca orice tip de produs naturist pe care il folosesc, nu a fost testat pentru eficacitate si siguranta”, afirma Shifren.
Alte cercetari in curs de desfasurareSus
Phylis Greenberger, presedinte al Societatii de Sanatate a Femeii, afirma ca mai multe femei se plang de probleme sexuale decat barbatii, dar cercetarile si tratamentele pentru problemele sexuale ale femeilor sunt inca destul de inapoiate.
De exemplu, din 1990 pana in 1999, au fost publicate aproximativ 5000 de studii despre functia sexuala masculina, in timp ce pentru cea feminina numai 2000 de studii, afirma Greenberger. Dar expertii afirma ca cercetarile asupra functiei sexuale a femeilor, recupereaza treptat in era post-Viagra.
„Aceasta este unul dintre primele momente cand vedem studii de calitate pentru disfunctia sexuala la femei.”, afirma Shifren. Ea spune ca pana de curand, singurele studii asupra problemelor feminine, erau fie foarte mici, de scurta durata, si foarte rar bine proiectate. „Cred ca este foarte reconfortant faptul, nu numai ca speram sa avem mai multe produse disponibile pentru femei, dar mai ales faptul ca exista studii in desfasurare si ca sunt bine proiectate”, afirma Shifren. „Este intradevar un lucru bun.”
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzsexul si imbatranirea
Care sunt modificarile fiziologice?
Sexul si imbatranirea
Oamenii par sa vrea si au nevoie sa se simta apropiati de altii. Pe masura inaintarii in varsta, foarte multe persoane continua sa aiba o viata sexuala activa, satisfacatoare. Dar procesul de imbatranire poate produce anumite modificari. Procesul normal de imbatranire produce modificari atat la femei cat si la barbati. Aceste transformari pot afecta uneori abilitatea de a avea si a ne bucura de viata sexuala cu alta persoana.
Unele femei incep sa aprecieze mai mult sexul pe masura inaintarii in varsta. Dupa menopauza sau dupa o histerectomie, femeile nu se mai tem de o sarcina nedorita. Astfel se pot simti libere de a face sex. Anumite femei pot simti modificari la nivel vaginal. Pe masura inaintarii in varsta, vaginul se scurteaza si se ingusteaza. Peretii devin mai subtiri si mai rigizi. Aceste modificari nu inseamna ca femeia nu se mai bucura de sex. Cu toate acestea, majoritatea femeilor vor avea o lubrifiere mai scazuta. Acest lucru poate afecta placerea sexuala.
La barbati, pe masura inaintarii in varsta, impotenta devine din ce in ce mai frecventa. Impotenta consta in lipsa abilitatii de a avea si a mentine erectia suficient in timpul contactului sexual. In jurul varstei de 65 de ani, 15 pana la 25% dintre barbati au aceasta problema cel putin o data din patru cand fac sex. Acest lucru poate aparea la barbatii cu boli cardiace, hipertensiune arteriala sau diabet, uneori datorita bolii, alteori datorita medicamentelor folosite pentru tratarea acestor boli.
Barbatii afirma ca dureaza mai mult pana obtin o erectie. Aceasta erectie nu mai este la fel de ferma sau intensa ca inainte. Gradul ejacularii poate fi mai scazut. Pierderea erectiei dupa orgasm poate aparea mai frecvent, sau poate dura mai mult pana la aparitia unei noi erectii. Unii barbati simt ca au nevoie de o perioada mai lunga pentru atingerea excitatiei.
Cuprins articol
1. Care sunt modificarile fiziologice?
2. Etiologia disfunctiei sexuale
3. Dar interventiile chirurgicale si medicamentele?
4. Sunt prea invarsta pentru a face sex protejat?
5. Pot emotiile sa joace un rol?
6. Ce pot face?
Etiologia disfunctiei sexualeSus
Bolile, diferite tulburari sau medicamentele ingerate pentru tratarea afectiunilor, pot afecta abilitatea de a avea si a ne bucura de o contactul sexual. Dar chiar si cele mai serioase probleme de sanatate nu trebuie sa ne impiedice sa avem o viata sexuala implinita.
Artrita - durerea articulara datorata artritei poate produce contact sexual neconfortabil. Interventia chirurgicala pentru inlocuirea articulara si medicamentele pot usura aceasta durere. Efectuarea de exercitii fizice, odihna, baile cu apa calda si schimbarea pozitiei sau sincronizarea activitatii sexuale, pot fi utile.
Durerea cronica - in afara de artrita, durerea care dureaza mai mult de o luna sau care revine in permanenta, poate fi provocata de alte afectiuni ale muschilor si sistemului osos, artroza, insuficienta circulatorie sau boli ale vaselor sanguine. Acest disconfort poate cauza in schimb afectari ale somnului, depresie, izolare si dificultati ale mersului. Acest lucru poate interfera viata intima a persoanelor varstnice. Durerea cronica nu este numai rezultatul procesului normal de imbatranire si poate fi frecvent tratata.
Diabetul - majoritatea barbatilor cu diabet nu au probleme sexuale, dar aceasta este una dintre afectiunile ce pot cauza impotenta. In majoritatea cazurilor, tratamentul medical poate fi util.
Bolile cardiace - ingrosarea si rigidizarea arterelor, cunoscuta sub denumirea de ateroscleroza, poate modifica vasele sanguine, incat pot aparea tulburari ale circulatiei sangelui. Acest lucru poate cauza tulburari ale erectiei la barbati, deoarece pot creste tensiunea arteriala (hipertensiune). Unele persoane care au avut un infarct miocardic in antecedente sunt speriate ca facand sex vor face un alt infarct miocardic. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mici. Majoritatea persoanelor isi pot relua activitatea sexuala in 3 pana la 6 saptamani de la echilibrarea afectiunii cardiace, la recomandarea medicului. Intotdeauna se recomanda respectarea indicatiilor medicului specialist.
Incontinenta urinara - pierderea controlului vezicii urinare sau pierderea de urina este mai frecventa pe masura inaintarii in varsta, mai ales la femei. Incontinenta de efort apare in timpul exercitiilor fizice, tusei, stranutului sau miscarilor de ridicare, de exemplu. Datorita presiunii crescute dezvoltata la nivelul abdomenului in timpul contactului sexual, incontinenta urinara ar putea determina evitarea sexului de catre anumite persoane. Vestea cea buna este ca de obicei aceasta afectiune se trateaza.
Accidentul vascular cerebral (AVC) - abilitatea de a face sex este rareori afectata de un AVC, dar tulburari de erectie ar putea fi posibile. Este neobisnuit ca sa apara un alt AVC datorita contactului sexual. Unele persoane cu slabiciune musculara sau paralizie produsa de un AVC, ar putea incerca folosirea diverselor pozitii sau a anumitor instrumente medicale, pentru a continua o activitate sexuala normala.
Dar interventiile chirurgicale si medicamentele?Sus
Interventiile chirurgicale - multe persoane sunt speriate de orice tip de interventie chirurgicala - mai ales daca regiunea genitala este cea implicata. Din fericire, majoritatea persoanelor isi reiau viata sexuala pe care o aveau inainte de interventia chirurgicala.
Histerectomia - este interventia chirurgicala de indepartare a uterului. Nu interfera cu functia sexuala. In cazul in care histerectomia pare sa impiedice abilitatea femeii de a mai face sex, se recomanda consultul unui sexolog. Barbatii care considera ca partenerele sunt mai putin feminine dupa o histerectomie, ar trebui de asemenea sa consulte un consilier pe probleme sexuale.
Mastectomia - este interventia chirurgicala de indepartare a unei parti sau a sanului in totalitate. Organismul femeii este la fel de capabil de a raspunde din punct de vedere sexual, dar unele femei isi pierd dorinta sexuala sau simtul de a mai fi dorite. Uneori este util sa discutam cu alte femei care au suferit acelasi tip de interventie chirurgicala. Programele de tipul Societatea Americana de Cancer „Cum ne putem recupera”, pot fi utile atat barbatilor, cat si femeilor. Remodelarea sanului (reconstructia) este de asemenea o posibilitate de luat in considerare.
In fiecare an aproximativ 1500 de barbati americani dezvolta cancer de san. Aceste tumori pot determina organismul masculin sa secrete hormoni feminini in exces. Acest lucru le poate scadea marcat activitatea sexuala.
Prostatectomia - este interventia chirurgicala ce indeparteaza o parte sau intreaga prostata. Uneori acest tip de interventie se efectueaza datorita unei prostate marite. Poate aparea incontinenta urinara sau impotenta. In cazul in care se doreste indepartarea glandei prostatice in totalitate (prostatectomie radicala), chirurgii pot salva de obicei nervii care inerveaza penisul. O erectie ar mai putea fi posibila. Se recomanda consultul medicului inainte de interventia chirurgicala, pentru a fi sigur ca vei putea avea o viata sexuala satisfacatoare si dupa interventia chirurgicala.
Medicamentele - unele medicamente pot produce disfunctii sexuale. Aceste medicamente includ antihipertensivele, antihistaminicele, antidepresivele, tranchilizantele, suprimante ale apetitului, antidiabeticele si unele medicamente antiulceroase ca ranitidina. Unele pot produce impotenta sau pot face dificila ejacularea. Unele medicamente pot scadea dorinta sexuala la femei. Se recomanda consultul medicului curant. Acesta poate prescrie un alt medicament fara aceste efecte adverse.
Sunt prea invarsta pentru a face sex protejat?Sus
A face sex protejat este important pentru toti oamenii, indiferent de varsta. Pe masura ce o femeie se apropie de menopauza, ciclul menstrual poate fi neregulat. Insa ea tot poate ramane insarcinata. De fapt, sarcina este inca posibila pana ce medicul va spune ca femeia este la menopauza - nu a avut ciclu menstrual timp de cel putin 12 luni.
Varsta nu ne protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Persoanele tinere prezinta un risc mai mare de a contacta o boala ca sifilisul, gonoreea infectia cu chlamidii, herpesul genital, hepatita B, condiloamele genitale si tricomoniaza. Dar aceste afectiuni pot aparea si la persoane mai varstnice, active sexual.
Aproape oricine, care este activ din punct de vedere sexual este de asemenea la risc de a fi infectat cu virusul imunodeficientei dobandite (HIV), care produce SIDA. Numarul persoanelor varstnice cu HIV/SIDA este in continua crestere. Una din fiecare 10 persoane diagnosticate cu SIDA in Statele Unite este peste varsta de 50 de ani. Ai risc crescut daca ai mai multi parteneri sexuali sau daca este recent divortat sau vaduv si incepi sa practici sex neprotejat. Se recomanda folosirea in permanenta a unui prezervativ in timpul sexului si consultul medicului specialist despre caile de autoprotejare impotriva tuturor bolilor cu transmitere sexuala. Niciodata nu esti prea in varsta pentru a fi la risc.
Pot emotiile sa joace un rol?Sus
Sexualitatea este frecvent o balanta delicata de chestiuni emotionale si fizice. Ceea ce simti ar putea afecta ceea ce esti capabil sa faci. De exemplu, barbatii s-ar putea teme ca impotenta ar putea deveni o problema mai frecventa pe masura imbatranirii. Insa, daca esti prea preocupat de aceasta posibilitate, ti-ai putea cauza suficient stres incat sa declansezi impotenta. Femeile care sunt preocupate de modul cum imbatranesc, ar putea crede ca partenerul nu le va mai considera atragatoare. Aceasta obsesie pentru frumusetea fizica din tinerete le-ar putea interfera activitatea sexuala.
Cuplurile in varsta intampina la fel stresul zilnic ca persoanele de orice varsta. Dar aceste persoane ar mai putea avea si chestiuni legate de procesul de imbatranire, de bolile asociate, pensionarea sau alte modificari ale stilului de viata. Aceste preocupari pot cauza disfunctii sexuale. Se recomanda consultul medicului curant sau a unui consilier. Acesti specialisti pot fi de ajutor.
Nu va invinovatiti pentru orice dificultate sexuala pe care tu sau partenerul le intampinati. Ati putea sa vorbiti cu un specialist in domeniu despre aceste probleme. Daca partenerul sexual este preocupat de impotenta sau daca partenera pare mai putin interesata de sex, nu presupuneti ca nu mai sunteti atragator. Ar putea exista mai multe cauze ale problemelor lor.
Ce pot face?Sus
Exista diverse lucruri pe care le putem face pentru a ne mentine activi din punct de vedere sexual. Amintiti-va ca sexul nu include neaparat contactul sexual. Puneti partenerul pe primul plan. Fiti atenti la nevoile si dorintele acestora. Luati-va timp pentru a intelege modificarile prin care treceti. Incercati diferite pozitii si momente diferite, de exemplu dimineata cand aveti amandoi energie mai multa. Nu va grabiti - dumneavoastra sau partenerul ati putea acorda mai mult timp atingerii, pentru a obtine excitatia maxima. Masturbarea este o activitate sexuala ce poate fi satisfacatoare pentru anumite persoane varstnice, mai ales nemaritate, vaduve sau divortate sau cele ai/ale caror parteneri sunt bolnavi sau plecati.
Unele persoane varstnice, mai ales femei, pot intampina probleme in gasirea unui partener cu care pot impartasi orice tip de intimitate. Femeile traiesc mai mult decat barbatii, deci sunt mai multe decat ei. In anul 2000, femeile peste varsta de 65 de ani erau mai multe decar barbatii intre 100 si 70 de ani. Pentru a intalni persoane noi, se recomanda practicarea anumitor activitati specifice persoanelor varstnice si frecventarea locurilor unde varstnicii pot fi gasiti. De exemplu a frecventa mall-urile, centrele pentru persoane varstnice, clasele de educatie pentru adulti al unui colegiu din comunitate sau excursii de o zi sponsorizate de orasul sau departamentul de recreere districtuala.
Daca ai o problema care iti afecteaza viata sexuala, se recomanda consultul medicului specialist. Ea sau el poate sugera un tip de tratament in functie de tipul problemei si cauzele sale. De exemplu, cea mai frecventa tulburare sexuala la femei este dispareunia, contactul sexual dureros aparut datorita lubrifierii vaginale insuficiente. Medicul specialist sau farmacistul pot sugera un lubrifiant pe baza de apa. Sau medicul poate recomanda un tratament pe baza de estrogeni sau estrogeni care se aplica intravaginal.
Daca impotenta este problema, ar putea fi controlata si chiar reversibila. Exista o pastila care ajuta. Se numeste sildenafil si ar trebui evitata administrarea acesteia la barbatii care iau medicamente pe baza de nitrati, de exemplu nitroglicerina. Aceasta pilula are anumite efecte adverse. Alte tratamente disponibile includ dispozitive de evacuare, autoinjectarea unui medicament (fie papaverina sau prostaglandine E1) sau implantele peniene.
Exista foarte multe lucruri pe care le putem face pentru a avea o viata sexuala activa. Urmarea unui regim de viata sanatos - efectuarea de exercitii fizice periodice, alimentatia sanatoasa, consumul adecvat de lichide ca apa si sucuri, evitarea fumatului si a consumului de alcool. Incercati sa evitati stresul. Efectuati consulturi medicale periodice. Si mentineti o atitudine pozitiva asupra vietii.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzCateva articole chiar de pe acest site despre sexualitatea femeii ca sa puteti inelege ce se intampla cu sotia dvs. Banuiesc ca nici dansa nu mai este la 30 de ani, ca sa fie vorba despre ce spunea "o mama" si anume " ca nu va mai vrea". Dar un cuvant decisiv l-ar avea un medic ginecolog si un endocrinolog. Va doresc succes!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzscuze, nu "o mama" ci "o femeie", primul raspuns
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzVa rog sa cititi ce v-au scris colegele mele caci au dreptate. In plus, ca sa va raspund la intrebare, cel putin pana merge sotia la medic si poate rezolva cumva problema, puteti desigur recurge la masturbare pentru a "descarca tensiunea erotica". Sanatate!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzMultumesc mult celor care mi-ati rspuns.Inca o dovada ca pe acest forum sunt oameni de calitate care au bune cunostinte in acest domniu.O sa tin cont de sfaturilr primite.
Multumesc tuturor
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzdak nu rezolvi situatia cu ea....exista intodeauna si alte femei disponibile...
te arati interesat si de ea, dar decat sa o chinui, te relaxezi cu alta, si asa are si ea liniste si uh satisfactie.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde