Scleroza multipla
Scleroza multipla Angeita alergica Churg strauss Acid orotic ereditar Nevrita optica infectioasa Boala lyme Transplantul de celule stem periferice Intrebare postata de comentarii utilizatori cu 16 ani in urmaAas dori sa stiu daca se trateazain strainate si unde ?
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (138)
Este vorba despre intepatura directa (dar ar trebui sa ai albinele tale) sau injectii cu venin liofilizat, dar care pentru scleroza se fac doar de catre medici deoarece injectia se face pe scoarta cerebrala direct.
Tratamentul insa e destul de costisitor si va trebui facut pe perioade indelungate.
http://www.formula-as.ro/2011/955/terapii-alternative-58/despre-farmacia-albinelor-la-cel-mai-inalt-nivel-13359
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzSalutare!Am fost diagnosticat in urma cu 3 zile cu SM,iar de atunci am inceput un tratament cu cortizon intravenos(sub forma lichida,cantitate 1 gram pe zi).Eu sunt student stabilit in Germania si mi s-a spus ca acest tratament este cel mai eficient impotriva SM.Am 19 ani iar p***ancidenta face ca colegul meu de camera de la spital unde sunt internat sa fie prima oara diagnosticat cu SM tot la varsta de 19 ani.Acum are 39 de ani dar a spus ca in timpul celor 20 de ani SM nu i a afectat viata asa cum credea la inceput.A reuit sa isi termine studiile,are familie etc.Momentan i a fost afectata vederea,vedea triplu plus picioare amortite.A urmat 7 zile tratament cu cortzion intravenos de un gram zilnic iar acum vede aproape normal.Eu v-as indemna sa va intrebati doctorul despre un tratament cu cortizon.Sanatate!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzScleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale.
Creierul, maduva spinarii si nervii optici sunt conectate intre ele prin nervi si fibre nervoase. Un invelis proteic numit teaca de mielina inconjoara si protejeaza fibrele nervoase. Atunci cand mielina se inflameaza sau este distrusa (proces denumit demielinizare) rezultatul este intreruperea fluxului normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central.
Procesul de demielinizare si consecinta acestuia, intreruperea fluxului impulsurilor nervoase, constituie o boala cunoscuta sub numele de scleroza multipla. Afectarea tisulara, denumita leziune sau placa, se formeaza in zonele de demielinizare.
Simptomele timpurii (de debut)
Cele mai frecvente simptome timpurii ale sclerozei multiple sunt:
- simptome musculare sau motorii, precum slabiciunea, tararea piciorului, rigiditate, tendinta de a scapa lucrurile din mana, senzatia de ingreunare, neindemanare sau stangacie sau lipsa coordonarii miscarilor (ataxie)
- simptome vizuale, precum vederea incetosata, intunecata, cu pete sau neclara, durere la nivelul globilor oculari (mai ales la miscarea lor), orbire sau vedere dubla
- nevrita optica, care consta in pierderea brusca a vederii si dureri oculare; este o manifestare destul de comuna la debutul bolii, aparand in pana la 23% din persoanele cu scleroza multipla
- simptome senzoriale, precum furnicaturi, senzatia de intepaturi de ac, amorteli, o strangere ca in banda in jurul corpului sau a picioarelor sau senzatii electrice care se deplaseaza de-a lungul spatelui si in jos, in picioare.
Simptomele de debut mai putin frecvente pot fi:
- simptome de echilibru, precum senzatia de cap usor sau ameteala si senzatia ca totul se invarte in jur (vertij)
- simptome vezicale, ca de exemplu incapacitatea de a tine urina (incontinenta urinara) sau de a goli complet vezica urinara sau pierderea senzatiei de mictiune (o incapacitate de a simti ca vezica urinara se umple, pana cand apare o nevoie brusca, urgenta de a urina).
Simptomele cand boala avanseaza
Pe masura ca scleroza multipla avanseaza, simptomele pot deveni mai severe si pot include:
- accentuarea dificultatilor musculare, precum slabiciunea, tararea piciorului, neindemanarea, stangacia sau lipsa coordonarii
- miscari rigide, mecanice (spasticitate) sau tremor care nu poate fi controlat, care pot face mersul dificil; poate fi necesar un scaun cu rotile uneori sau tot timpul
- durere sau alte simptome senzoriale
- incontinenta urinara sau mai rar, o incapacitate de a urina (retentie urinara)
- constipatie si alte tulburari intestinale
- la barbati, disfunctie erectila (impotenta)
- la femei, disfunctie sexuala
- probleme cognitive si emotionale, frecvente la persoanele care au scleroza multipla de mai mult timp:
- probleme cognitive, precum pierderi de memorie, dificultati de concentrare, scaderea atentiei sau dificultate in gasirea cuvintelor adecvate
- simptome emotionale, precum depresia, anxietatea si mania; un simptom rar este veselia excesiva, care pare inadecvata.
Cauze:
1. Factori infectiosi
Agenții virali sunt cei mai frecvent menționați ca factori infecțioși în SM. Dintre aceștea cel mai recunoscut este virusul herpes simplex uman 6 (VHU-6), al cărui ADN a fost izolat în LCR și țesutul cerebral al persoanelor cu SM. Caracterul infecției herpetice, și anume capacitatea de a se reactiva sub acțiunea anumitor trigeri, s-a propus ca argument pentru a explica natura fluctuantă a SM, cu atât mai mult că stimulii care activează infecția herpetică în mare parte sunt comuni și pentru SM (stress, intoxicații, infecții intercurente s.a).
Un alt virus presupus a fi implicat în etiologia sclerozei multiple este virusul Epstein-Barr (EBV), dat fiind că anticorpii contra EBV au fost indentificați practic la 100% din pacienții cu SM, în comparatie cu 60% în pop**ația sănătoasă. De altfel, istoricul de mononucleoză infecțioasă (provocată de EBV), în special la o vârstă mai mare, este asociat cu un risc crescut pentru SM.
Dintre agenții microbieni au fost menționați în literatură Micoplasma pneumoniae și Mycobacterium tuberculosis, dar rolul lor nu a fost confirmat pe deplin.
2. Cauze autoimune
Demielinizarea în scleroza multiplă nu este altceva decât distrugerea tecilor de mielină prin intermediul limfocitelor T sensibilizate. Ținta acestor limfocite sunt componentele mielinice care dintr-un motiv anume au fost recunoscute ca străine și atacate. Dintre acestea principalele sunt proteina bazică a mielinei (MBP), proteina mielinică ologodendrocitară (MOG) și proteina proteo-lipidică (PLP). Limfocitele T sensibilizate contra MOG au fost depistate atât la persoanele bolnave cât și la cele sănătoase. Totuși diferența constă în locul de legare la proteină.
Tratament naturist:
-curcuminul: experientele pe soareci de laborator ale Dr Natarajan si Dr. John Bright de la Universitatea din Los Angeles, California au constatat ca curcuminul incetineste sau opreste evolutia Dementei (Alzeimer) si a Sclerozei Multiple.
-laptisorul de matca: sub actiunea laptisorului de matca crud, portiunile de tesut afectat de demielinizare se pot, pur si simplu, regenera, lucru pus in evidenta de analizele obtinute prin rezonanta magnetica nucleara, facute pacientilor doctorului Cristina Aosan. Mai multe studii japoneze foarte recente, ale dr. Furukawa si al colaboratorilor sai, demonstreaza si ele, in premiera mondiala, ca celulele nervoase se pot regenera. De altfel, trebuie spus ca intre dr. Aosan si cercetatorii japonezi sunt relatii stranse de colaborare, doamna doctor fiind din 2007 membru de onoare al “Asociatiei Japoneze de Apiterapie”.
- gotu kola este unul dinre cele mai puternice plante de regenerare a sistemului nervos.
-ashwaganda
-Brahmi sau Gotu-kola (Hydrocotyle asiatica) – stimulent al memoriei şi inteligenţei, este considerat cel mai bun reîntineritor pentru creier şi sistemul nervos.
Brahmi sau Gotu-kola (Hydrocotyle asiatica) – stimulent al memoriei şi inteligenţei, este considerat cel mai bun reîntineritor pentru creier şi sistemul nervos
-acidul alfa lipoic: acidul lipoic neutralizeaza radicalii liberi care afecteaza celulele si contribuie sa bolile imbatranirii. Inca se efectueaza studii care au ca scop evidentierea beneficiilor acidului lipoic asupra afectiunilor precum cataracta, scleroza multipla, boala Alzheimer si atacul de cord.
-vitamina D: consumul zilnic de vitamina D poate preveni îmbolnăvirea de scleroză multiplă, conform unui studiu realizat de cercetători britanici care au descoperit existenţa unei legături între acest tip de vitamină şi o genă care măreşte riscul apariţiei sclerozei multiple.
-rhodiola rosea
-acidul orotic(vitamina B13): ajuta la tratamentul unor afectiuni neurologice (scleroza multipla).
- Bai aromatice , la 37g C, timp de 20 de minute cu: coada calului, muguri de pin,
levantica, busuioc, tei, amestecate in parti egale.
- Masajul partilor afectate cu tinctura de tataneasa si ulei de sunatoare. Coloana
vertebrala va fi masata cu ulei de musetel.
Pentru retete individualizate contactati-ma pe adresa [email protected]
Adrian,fitoterapeut,nutritionist
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuztocmai ce am fost si eu diagnosticata cu aceasta boala.SM..as dori si eu sa stiu la cat timp se repeta analizele RMN dupa inceperea traatmentului cu interferon.Multumesc
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzcamelia, din cate stiu eu RMN se refac cel mult anual, mai ales daca esti inclusa in programul de interferon (odata pe an trebuie sa iti faci toate evaluarile de etapa, ti le va cere medicul neurolog la cere esti inscris in program). Eu fac tratament cu Avonex de doi ani jumate, timp in care am realizat 2 RMN.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzMa numesc Bogdan...tot citind si auzind am inceput sa ma gandesc serios..primele semne mi-au aparut acum vreo 7-8 ani...furnicaturi si o senzatie de usoara amoretala la obraz si picior stang...usoare..de atunci parca in fiecare an aveam asa niste furnicaturi dar nimic altceva...de vreo sapt iar mi a amorit obrazul si am furnicaturile astea pe corp....sa fie SM? Multumesc mult
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzsi eu fac glatiramer dar nu vad nici o schimbare
re
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuznu puneti botul la tot ce vi se spune,din ceea ce vad eu aici ,nici unul dintre voi nu a facut teste pentru diagnostice dierentiale,ce inseamna asta teste de imunitate,teste pt borelia in special.Dar atentie la testele pt borelia,pot fi fals negative, daca laboratorul nu are chiturile pt specia care va afecteaza. Medicii foarte usor pun un diagnostic,fara ca sa le pese,au de castigat de pe urma celor care intra in programele nationale.Trebuie sa gasiti rezolvarea printr-e parerile medicilor.Va spun asta din proprie experienta.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzMultumesc,eu sunt pe lista de asteptare.dar pentru rebif ...acum sper sa vina cat mai repede ..dar ..sanse slabe..in acesti doi ani ai mai avut pusee?
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzbuna,eu am fost diagnosticata anul trecut in mai cu sm..ma aflam in anglia si in urma cu mai multi ani au aparut primele simptome.ce m-a determintat sa merg la un control a fost faptul ca in luna aprilie a anului 2012 am avut tulburari de vedere a ochiului drept ,amorteala membrului stang inferior si superior. am mers acolo la un rmn si mi s-a spus ca sufar de sm,evident nu prea am inteles prea bine ce inseamna.. urmatorul pas a fost sa merg in romania unde am efectuat in un rmn unde mi s-a confirmat boala.in luna mai 2012 am plecat in germania,unde de asemea am efectuat alte rmn-uri ca medici de aici sa fie sigur ca sufar de sm,din luna iulie a anului 2012 urmez un tratament cu avonex ..primul rmn efectuat dupa inceperea tratamentului a fost in noiembrie 2012,unde mi-au spus ca nu exista nici o schibare dar boala este sun cotrol,al 2-lea rmn a fost in luna iunie datorita faptului ca incepusem sa am dinou tulburari de vedere a ochiului drept si amortela palmei stangi,mi s-a facut de urgenta o terapie de 3 zile cu cortizon ,dupa care mi-am revenit.de atunci pot spune ca ma simt bine si astept cu nerabdare sa fac urmatorul rmn in luna ianuarie....sper sa am rezultate bune mai ales ca ne dorim un bebe.sa aveti incredere in voi si sa fi-ti optimisti toti cei care suferiti de sm ,indiferent ca sunte-ti in afara tari ca si mine sau in Romania.Dumnezeu nu ne va lasa niciodata daca avem incredere in El.ma consider norocoasa ca am avut sansa sa urmez un tratament in strainatate.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzSunt o mama indurerata,cpilul meu are distrofie musculara,el are 2 ani si 10 luni .Din pacate nici la noi nu exista tratamet se fac tot felul de teste dar nimic pentru ei.Intamplator o colega discutand cu ea despre ce are copilul si spunandui ca la varsta de 11 , 12 ani e posibil sa ajunga in carucior ia mia dat un nr. de tlf. al aunui medic di bucuresti care ar trata si boala copilului meu si scleroza in plagi.dr.Coman se numeste am si nr de telefon ''''0726488866. Nu stiu sa va zic exact cum trateaza dar se pare ca sunt boli genetice si ale dvs. si ale copilului meu si el are ceva ce a descoperit el si trateaza cazuri ca si ale dvs. Nui fac nici-o reclama eu sunt din alba el din buc. dar finca lam descoperit am zis ca la toata lumea care nu are altasperanta el neo da.Va mai zic ca cumnata colegei mele a mers la dansul cu dureri foarte mari care tratamentele ce lea primit nu acunoscut nimic de cand mage la dansu nu mai are durei si daca mergea in urma cu 15 ani la el nu ajungea pe pat , ea e pe pat nu mai poate merge.Daca sunteti in faza mai usoara aveti mari sanse.Va doresc multa sanatate si sa va ajute dumneze sa va faceti bine.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna ziua in urma cu 8 luni am fost dianosticata cu un sindrom vertiginos la care mi sa recomandat un rmn. in urma caruia mi sa vazut 2 leziuni frontal dreapta medicul neurolog a spus ca nu ar fi ceva grav dar mi-a recomandat sa repet rmn-ul sa vedem daca au mai aparut si alte leziuni as vrea sa de la ce apar aceste leziuni multumesc.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuznu apar leziuni noi , tot alea sunt , doar ca se disemineaza (imprastie ) , asta fac medici romani ca sa isi de-a seama daca e vorba de sm sau alta boala demielinizanta , 2 leziuni frontal dreapta nu e o mare problema , sa fii atenta pe T1 si T2 , si la semnalu flair ! o zii buna !
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna!
As dori sa stiu daca este vreun roman in Anglia care sufera de SM , si daca sistemul de acolo iti permite sa intri la tratament cu avonex
Eu sunt in Romania si fac tratament cu avonex, dar as dori sa plec acolo la munca.
Multumesc frumos!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna ziua !
Scleroza multipla este boala cu o mie de fete. Spun asta ca la mine problemele neurologice au aparut in anul 1995 cu parestezii ,amorteli,furnicaturi, dureri de spate si dealungul timpului am avut diverse diagnostice si tratamente.,,, neuroviroza ,,sm recurent remisiva,,sm secundar progresiva,,neuromielita optica . Cert e ca nici acum nu stiu cu certitudine diagnosticul. Boala a evoluat progresiv din urma cu 2 ani ,,acum sant imobilizata la pat cu paraplegie spastica, nu ma pot deplasa deloc ,cu dizabilitati grave .In toti acesti ani am urmat 5 ani tratament cu betaferon, 1,6 ani tratament cu tysabri , plasmafereza, 3 serii imunoglobulina umana si am ajuns la concluzia ca totul a fost in zadar ,ca am fost un cobay si intradevar ptr. sm nu exista nicaieri tratament care sa vindece boala. Nu doresc sa va dezamagesc dar nu va lasati ,consultati mai multi medici , faceti-va rmn cerebral si la toata coloana, este f. important--va spuneam ca eu acum nu stiu cu siguranta ce am ptr. ca un medic imi spune sm secundar progresiva ,altul neuromielita optica---tratamentele ce se dau acum sant imunomodulatoare sau imunosupresoare
Avantajul e ca acum sant si terapii orale mult imbunatatite. Cereti-va drepturile. Mie mi s-a spus cu nonsalanta ca tratamentele sint scumpe si ca statul nu are bani.. probabil e mai ieftin ca o persoana tanara sa devina inactiva si asistata social.
Va doresc sanatate !
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzbuna,
leziunile demilinizante se produc din cauza actiunii sistemului imunitar asupra mielinei ,si se traduce prin distrugerea mielinei ceea ce produce parestezii ,amorteli. .eu chiar daca am fost in program am facut rmn din proprie initiativa, neurologol m-a intrebat daca vreau..
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzbuna ziua Mi s-a recomandat sa fac un rmn cranio cerebral de catre un medic orl mergand la dumnealui pentru o problema la urechea dreapta si anume hipoacuzie .La rmn s-a stabilit multiple arii micronodulare intre 2 si 6 mm in hipersemnal t2 si flair localizate in substanta alba {concluzii arii micronodulare de tip demielinizant cr /vasculita/vascular ischemice} Am mers cu aceste rezultate la un medic neurolog unde mi-a recomandat sa fac un set de analize anticorpi anti proteinaza 3 negativi ,anticorpii anti mieloperoxidaza negativi anticorpii adndublu catenar negative .toxoplasma gondii igg este de 306,4 si igm0,238 iar borrelia burgdorferi igg 5,56 igm 0,04. echo dopler vase cervicale normal PEV normal.Am consultat si un medic de la boli infectioase care mi-a recomandat sa I-au rovamicina de 3 mil 3 cp /zi 14 zile pentru inceput. INTREBAREA ESTE DACA S-A STABILIT " CAUZA" SE POATE OPRI ACEST PROCES DE DEMIELINIZARE SI CE POT SA MAI FAC PENTRU A STOPA S-AU INCETINI ACEST PROCES. VA ROG ASTEPT RASPUNS VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuztotusi ce diagnostic v-au pus medicii
la care ati fost ? aparita si stoparea leziunilor demielinizante depinde de sistemul imunitar al pacientului iar tratament pentru refacerea mielinei nu stiu sa se fii descoperit pana acum...scrieti ce simptome mai aveti ? pentr ce v-au dat rovamicina ?
dorina
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAm 33 de anii si in urma cu 6 luni mi-au aparut in corp zvacnituri ale muschilor a aparut la piciorul stang apoi peste tot in corp ,treaba dureaza de 6 luni ,muschi inca zvanesc aiurea peste tot si se muta de colo colo aceste zvacnituri ,poate fi inceput de SLA ,nu am avut parastezi sau alte simptome de genul ,aceste zvanituri sunt pur si simplu ,imi este frica si nu prea stiu ce sa fac .
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzsa nu te lasi ,esti tanar , incearca la mai multi neurologi . cu cat o boala e depistata mai la debut ,e foarte bine si mai usor de tratat . du-te in centre universitare in functie de zona de unde esti , daca dispui financiar chiar in strainatate . Sanatate !
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Intrebari similare
Buna ziua! As dori sa aflu de la dv daca pentru scleroza multipla exista vreun tratament? Un prieten de 31 de ani s-a ales cu aceasta boala in urma cu 6 ani. El pentru a se putea deplasa...
Intrebare postata acum 15 ani in Scleroza multipla.am 24 de ani si acum 3 luni am inceput sa simt furnicaturi in mana dreapta de atunci furnicaturile si amorteala s-au transmis la piciorul drept, la mana stanga, la piciorul drept si pe fata....
Intrebare postata acum 15 ani in Scleroza multipla.Ce analize trebuie sa fac in mod frecvent in cazul meu? Beneficiez de reduceri pentru medicamentele prescrise ? Cand nu voi mai putea munci ,voi putea beneficia de o locuinta sociala a carei chirii...
Intrebare postata acum 15 ani in Scleroza multipla.Ce solutii cred specialisti dumneavoastra ca ar mai exista?
Intrebare postata acum 15 ani in Scleroza multipla.Cred ca trebuie sa masinucid pentru ca sant bolnav de SCLEROZA MULTIPLA
9 raspunsuri MExista raspuns de la medicAveam 15 an cand am aflat ca sufar si eu ca si mama mea de aceasta maladie incurabila . Mama mea a paralizat si dobandise un lacunarism cerebral dar nu a ajuns l orbire si surzenie cum i s-a...
Intrebare postata acum 15 ani in Scleroza multipla.Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde