Este normal sa imi curga din zona genitala un lichid galben-verzui,fiind cusuta si in int si in ext?ce tratament ma sfatuiti sa iau?
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (5)
Cel mai bine este sa mergi la dr. In perioada in care alaptezi nu este voie sa iei medicamente fara recomandarea medicului. Unele medicamente trec in laptele copilului. Nu cred ca este nimic grav, pt ca lauzia, adica perioada de refacere dupa nastere dureaza 6 sapt, timp in care ai scurgeri si trebuie repaos sexual. Mergi la dr, la ginecologie ori cheama medicul de familie acasa, pt ca este obligat sa vina cand ai copilul mic
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzScrie pe Google cuvantul ''''lauzie'''' si gasesti mai multe informatii. Iata un articol interesant : ''''Lauzia cuprinde de obicei primele 6 saptamani dupa nasterea copilului. In realitate e nevoie de mai multe luni, uneori chiar de un an, pentru refacerea modificarilor fizice, emotionale si sociale aparute dupa nasterea unui copil.
Aceasta perioada postnatala poate fi foarte obositoare pentru noua mama. Ea are nevoie de somn, hrana, liniste si de mult ajutor pentru a se ocupa de noul nascut. Datoria mamei este sa noteze modificarile din corpul sau, pe masura ce se reface in perioada lauziei, datoria personalului medical este sa determine daca aceste modificari sunt normale sau nu.
In maternitate cele mai multe lauze stau cam o saptamana, tendinta moderna este de 1-2 zile. Personalul medical le va cerceta temperatura, pulsul, tensiunea arteriala si evolutia vindecarii eventualelor suturi. Pot recomanda mamelor sa puna pungi cu gheata pentru a preveni inflamatia locala, vor examina picioarelor pentru semne de tromboza, conditia uterului pentru involutie, scurgerea lohiilor si starea lor emotionala.
Uterul
Se micsoreaza indata dupa nastere. Luza constata ca a devenit mai supla, aratand totusi ca o gravida in luna a cincea. Va reveni mai repede la forma prenatala daca practica exercitii fizice.
Crampele uterine apar in abdomenul inferior timp de cateva zile, pe masura ce uterul se contracta si revine la marimea lui dinaintea sarcinii. Cu cat sunt mai puternice, cu atat lauza va sangera mai putin. Crampele sunt accentuate de alaptare.
Pot fi usurate cu medicamente impotriva durerii, dar mai toate medicamentele trec in lapte si pot fi periculoase pentru copil. Intreaba medicul pediatru inainte de a le lua.
Lohiile sunt secretii vaginale normale care se elimina dupa nastere, in timp ce uterul isi revine la marimea si starea lui anterioara. Durata lor variaza intre 2-6 saptamani, in medie 3 saptamani.
Alaptatul scade durata, suptul produce oxitocina care ajuta la micsorarea uterului si a sangerarii. Scurgerea lohiilor trece prin trei faze pe masura ce locul unde a fost inserata placenta se vindeca.
In primele cateva zile sunt de culoare rosu deschis, ca o menstruatie abundenta si pot obtine cateva cheaguri. Catre sfarsitul primei saptamani volumul lor scade treptat si devin maronii si mai subtiri.
In urmatoarele saptamani scurgerea scade tot mai mult si culoarea se schimba in roz, apoi galben-galbui sau incolora. Lohiile trebuie sa aiba un miros proaspat, ca de sange menstrual.
Consulta medicul atunci cand lohiile sunt anormale si prezinti urmatoarele semne:
- Sangerarea continua sa fie rosie, abundenta si necesita schimbarea tampoanelor la fiecare ora in primele zile;
- Cheaguri mari elimintae impreuna cu sange rosu. Este normal sa elimini in primele zile un cheag cat o nuca, dupa alaptat;
- Miros greu, persistent;
- Ameteli si paloare crecande, raceala si transpiratie asociate cu palpitatii. Normal ar trebui sa te simti mai in putere cu fiecare zi ce trece.
Cauzele cele mai frecvente sunt contractura insuficienta a uterului, retentia de fragmente de placenta sau infectie. Pana la consultul medical se pot aplica pungi cu gheata pe abdomenul inferior, deasupra uterului sau la perineu, deasupra epiziotomiei, daca sangerarea pare sa vina de acolo.
Nu trebuie introdus nimic in vagin, pana ce vindecarea nu este complecta. Nu se folosesc tampoane intravaginale in primele sase saptamani dupa nastere, ci doar tampoane externe, pentru a evita infectia.
Ingrijirea regiunii vaginale
Poti ajuta refacerea vaginului, contractand si relaxandu-i muschii pelivini. Incepe aceste exercitii la 24 de ore dupa nastere, iar pe cele pentru tonificarea muschilor abdominali, dupa oprirea lohiilor.
Ingrijirea lauzei cu epiziotomie
Edemul si durerea pot fi scazute in primele zile prin aplicarea de comprese reci sau pungi cu gheata; dupa aceea, caldura aplicata local, dusul cald sau baia calda de sezut, cresc fluxul de sange si ajuta vindecarea.
Sfaturi:
- Sezi sau stai culcata in pozitie confortabila, (pe un colac de cauciuc sau pe un colac facut dintr-un prosop rasucit, pentru a micsora presiunea;
- Mentine zona cat mai curata posibil;
- Spala-ti mainile inainte si dupa atingerea perineului;
- Schimba tampoanele la cateva ore, nu atinge tamponul pe partea care vine in contact cu perineul, aplica-l si scoate-l din fata catre spate. Sterge-te totdeauna din fata spre spate pentru a evita raspandirea microbilor din rect pe perineu. Bacteriile care cresc in mod normal in rect sunt daunatoare, dar daca sunt introduse in vagin, uretra sau zona de epiziotomie, pot provoca infectii grave;
- Dupa fiecare urinat sau scaun spala-ti perineul cu apa calda si sapun. Suturile necesita doua saptamani sa se vindece;
- Exercitii pelvine la sol ajuta vindecarea;
- Evita constipatia. Nu trage apa la toaleta pana nu te ridici;
- Trebuie sa te ridici, ajutata, cat mai curand posibil dupa nastere, desi la inceput te poti simti usor ametita sau slabita. Dupa primele sase ore de stat in pat, te poti misca in jur, pentru a-ti recapata puterea mai repede, pentru a usura functia urinara si intestinala si pentru a preveni flebita.
L 4-6 saptamani dupa nastere trebuie sa te prezinti la consultul postnatal. Medicul te va examina pentru a se convinge ca uterul si vezica au revenit in pozitie normala si ca eventuala rana de la nastere se vindeca satisfacator.
Vizita iti va da prilejul sa discuti despre exercitiile pe care trebuie sa le faci pentru a intari muschii abdominali, despre masurile d eprevenire a altei sarcini imediate si alte intrebari pe care le ai.
Urinarea dureroasa
Dupa nastere vezica urinara, intestinul si peretele pot fi sensibile si dureroase, facand urinarea dificila. Un dus cald poate relaxa muschii si usura urinatul, mai ales dupa epiziotomie.
Greutatea
Cele mai multe femei pierd 5-6 kg imediat dupa nastere. O parte din greutatea ramasa este sub forma de lichide si se va pierde treptat in urmatoarele saptamani. Restul este grasime depozitata care furnizeza calorii pentru producerea de lapte in urmatoarele luni. Scaderea in greutate este mai mare pentru lauzele care alapteaza.
Cele mai multe femei isi revin la greutatea normala, dinaintea sarcinii, in 5-6 luni. Evita sa scazi in greutate prea repede, aceasta poate influenta calitatea si volumul laptelui de san. Pentru a scadea in greutate treptat e nevoie de o ora de exercitii pe zi, ceea ce consuma cam 400 de calorii, daca mai renunti si la cateva dulciuri, aceasta inseamna cam 500 de calorii pe zi, permitandu-ti sa scazi cam 1/2 kg pe saptamana ceea ce este suficient.
Legatura cu nou nascutul
Inseamna a incepe sa-ti cunosti copilul, sa-i poti intelege semnele si nevoile, sa descoperi ce i se potriveste si ce nu, sa-i raspunzi cu sensibilitate si deci sa-l ingrijesti ca mama. Nou nascutul raspunde la dragostea mamei manifestandu-si atasamentul fata de ea.
Modul cum il vei ingriji ii va modela viata si personalitatea. Unele mame isi cunosc intuitiv copilul, nu numai constient. Ele simt imediat ce il face sa planga, ce il calmeaza, cum ii place sa fie tinut si cum reactioneaza la lucrurile din jur. Dezvoltarea unei astfel de intuitii este usurata de contactul timpuriu cu nou nascutul, alaptarea si tinutul in brate
Legatura timpurie cu copilul se face prin tinerea lui in aceeasi camera cu mama din momentul nasterii si pana la iesirea din maternitate, daca nu exista vreo complicatie care sa impiedice aceasta. Lauza are grija de copil, iar personalul medical o ajuta si o sfatuieste.
A fi impreuna 24 de ore pe zi este cel mai bun mod de a se cunoaste unul pe celalalt. Asemenea nou nascuti plang mai putin si invata sa suga mai devreme, iar mamele se odihnesc mai mult, fiind mai putin ingrijorate cu privire la copil. Mangaiatul si privitul copilului in ochi trezeste sentimente materne si linistitoare.
Sanul este pentru copil o sursa de hrana dar si de confort. Alaptarea permite mai muna cunoastere a copilului. Mama invata sa recunoasca semnele premergatoare plansului, copilul nu mai trebuie sa planga pentru a-i fi indeplinite nevoile.
Tinutul copilului in brate sau intr-un sac pentru copil cateva ore pe zi, de acest obicei stravechi beneficiaza atat mama cat si copilul. Copiii purtati in brate plang mai putin, contactul fizic cu mama linistindu-i.
Nutritia lauzei
Mama care alapteaza are nevoie de proteine, vitamine, minerale, lichide si calorii in plus. Nu este nevoie de alimente speciale pentru cresterea secretiei de lapte, ci de o alimentatie echilibrata. Sunt necesare alimente bogate in fier deoarece pierderile de sange de dupa nastere cresc riscul de anemie.
Lauza trebuie sa consume 500-600 calorii in plus fata de perioada prenatala, pentru a asigura producerea de lapte si mentinerea sau scaderea treptata in greutate. Curele de slabire nu sunt indicate in primele luni dupa nastere sau la femeile care alapteaza.
Se recomanda trei mese pe zi si intre ele gustari usoare: fructe, branza si lapte. Proteinele suplimentare se obtin din portii mai mari de carne, lapte, oua sau branza. Calciul suplimentar se poate obtine din doua pahare de lapte pe zi, iar vitamina D prin expunere la lumina soarelui. Trebuie evitate alcoolul si cafeina care trec usor prin lapte la copil.
Vitaminele din laptele de san depind de alimentatia si depozitele mamei. O alimentaie a mamei scazuta in vitamine duce la scaderea lor in lapte si la deficitul de vitamine la sugar. Mamele care alapteaza trebuie sa obtina toate substantele nutritive din alimente, nu din suplimente, cu exceptia vitaminelor B6, D, iod si seleniu. Daca gravida a fost complet vegetariana in timpul sarcinii, nou nascutul va fi deficitar in vitamina B12, chiar daca mama nu prezinta nici un semn de deficit.
Evita consumul excesiv de vitamine si iod din preparatele comerciale deoarece dozele mai mari decat cele recomandate nu ofera avantaje si se pot elimina prin lapte putand fi toxice pentru copil.''''''
Sanatate multa!!!!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzai fost la medic?sau ti-a trecut?cum te mai simti acum?
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzam 2 luni decand am nascut si imi vine si acum cheaguri foarte mari si sangele odata e deschis la culoare odata e inchis. am fost si l doctor mia dat niste picaturi pt eliminarea scurgerilor,le-am luat dar tot curge si ma simt cam rau si slabita .la inceput imi curgea putin iar acum mult.mai stau vreo casteva zile si ma duc din nou l doctor
.dar ma cam ingrijoreaza si stau mereu ci gandul asta .
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzam voie in timp ce alaptez sa iau calciu ??
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde