Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Secretie la sarcina

Sarcina Reflexul de ejectie a laptelui
Intrebare postata de Antonia03 cu 14 ani in urma

Buna ziua. As vrea si eu sa stiu cand apare secretia la sani in cazul unei sarcini, cum arata secretia, cum ar trebui sa fie sanii si daca dor.? Va multumesc si astept cate mai multe opinii.

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Secretie la sarcina"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (5)

de pe net (acum 14 ani)

Midificarile sanilor in sarcina
Email
Despre sarcina

Sani la gravida modificariPe timpul sarcinii organismul mamei asigura prin intermediul orgoniului ombilical si placenta toate mineralele vitaminele si si substantele nutritive pentru dezvoltarea armonioasa a fatului, dar in acelasi timp se pregãteste si sa asigure dupa nastere viitorului copil tot ce are nevoie pentru a se adapta in lumea exterioara, si sanii se modifica pentru a putea produce laptele atat de necesar bebelusului tau. Incepe sa se schimbe si cu modul în care tu iti privesti sanii, treptat si partenerul tau incepe sa aiba o alta perceptie a sanilor. De la pubertate sanii tai nu au mai trecut prin astfel de schimbari. Toate aceste transformãri te pot lua prin surprindere, caci sanii se modifica atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.

Psihologii spun ca dupã nastere, sanii sunt perceputi diferit, isi pierd din valoarea sexuala si erotica in cuplu si capata un rol esential in alaptarea copilului. O parte dintre barbatii sunt destul de afectati de aceastã schimbare aperceptiei privind sanul iubitei, mai ales ca unele femei nu ii lasa sa mai mangaie sanii.
Sanii femeilor devin mai mari in timpul sarcinii?

Se pare ca asa este, sanii cresc in volum si medicii cu experienta confirma aceasta. La toate femeile apar aceste modificari ale sanilor, la unele femei se observa doar o usoara umflare a sanilor la inceputul sarcinii. La alte femei schimbarile de marime sunt substantiale si sunt nevoite sa isi schimbe lunar marimea sutienului. Cu toate ca sanii tuturor gravidelor se maresc, nu se pot stabili standarde, pentru ca nici o sarcina nu seamana cu alta. In cazul sarcinilor urmatoare chiar daca apare o crestere spectaculoasa a marimii sanilor la prima nastere, nu inseamna automat ca la sarcinilor urmatoarele sanii vor creste la fel sau mai mult, uneori, modificarile pot fi de mai mica anvergura.
Frica de vergeturi

Pe masura ce sanul se creste in volum, pe piele pot aparea vergeturile. Acestea sunt niste linii rosii sau roz, la suprafata pielii, care se pot transforma in cicatrice albicios-argintii, care nu sunt tocmai estetice. Pentru a preveni aparitia vergeturilor, se poate utilize masajul cu diverse uleiuri si creme emoliente special concepute pentru asta. Unele femei vor observa ca erectia sfarcurilor dureazã mai mult in sarcina, altele nu vor sesiza vreo schimbare. Contrar vorbelor din popor, forma si marimea sfarcului nu au influenta importanta asupra alaptarii.

Si acele femeile al caror sfarc e mai retras in interior pot sa alapteze foarte bine bebelusul, deoarece sugarul are destula putere sa scoata sfarcul la iveala si sa-l foloseasca eficient. Pe masura ce cresc, multi sugari gasesc mai comode sfarcurile mai putin erecte. S-ar putea ca proaspetele mamici sa observe cu surprindere ca sfarcurile plate inainte de nastere devin mai proeminente in perioada de alaptare, ba chiar raman asa si dupa. Dar daca totusi copilul intampina dificultati la alaptare din cauza sfârcurilor, poti incerca sa schimbi tehnica si pozitia de alaptari, si daca nici asa nu reusesti poti sa scoti laptele cu o pompa de vid si sa-l hrãnesti cu biberonul
Când trebuie sa schimb sutienul?

E simplu, pe masura ce sarcina avanseaza sanii cresc in volum si isi modifica forma, cand simti ca vechiul sutien nu ti se mai potriveste sau iti este incomod, iti cumperi un sutien nou cu un model si o marime potrivit noii forme a sanului. E important ca sutienul sa ofere permanent sprijinul de care sanul are nevoie. E indicat sa mergi la cumparaturi de îndata ce nu te mai simti bine cu sutienul tau, lucru care se întâmpla de obicei in jurul saptamanii 10-12 de sarcina. Specialistii spun ca nu sunt indicate modelele de sutien cu schelet metalic, pe care le prefera multe femei. Ideale ar fi sutienele folosite în sport, care au o întãriturã elasticã în jurul cupei, ce creste rezistenta fãrã sã apeleze la metal ori plastic. Indiferent de model, sutienul trebuie sã se potriveascã perfect sanului tau. Trebuie sa stii ca sanii sunt extrem de sensibili in timpul sarcinii si alaptarii. Traumatismele minore cauzate de un sutien nepotrivit pot avea efecte pe termen lung. Daca sutienul e prea larg, greutatea sanilor in miscare solicita ligamentele de sustinere. Daca e prea stramt, compresiunea poate afecta glanda mamara.

Pentru alaptare se recomandã sutienele speciale pentru alaptare cu fermoara, cupa detasabila, etc. Creatorii de moda au inceput sa ocorde importanta si acestei perioade din viata femeilor si daca mamele care alapteaza gaseau pana de curand doar sutiene albe si modele simple, acestia au creat modele foarte variate si elegante, unele chiar sexy.
Ce se intampla cu sanii in timpul sarcinii?

Sânii, difera ca forma si marime de la o femeie la alta si chiar pe parcursul vietii unei femei si se dezvolta incepand de la pubertate. Indiferent daca ai sani mari sau mici, ca alapteaza sau nu, vei observa schimbãri semnificative in timpul sarcinii. Sanii tai se pregatesc pentru noua lor misiune de „fabrica de lapte". Procesul de schimbare a sanilor incepe chiar inainte sa-ti dai seama ca esti insarcinata.

O data cu evolutia sarcinii se dezvolta celulele producatoare de lapte si canalele prin care laptele este „colectat", sanul poate deveni mai sensibil la atingere. Circulatia sanguina din san creste si uneori se poti observa venele care strabat sanul.

Areola, cercul de piele inchisa la culoare din jurul sfarcului, se innegreste, ca si micii bumbisori care vor lubrifia sanul în timpul suptului si pe care specialistii îi numesc tuberculii lui Montgomery. Iar datorita irigarii sanguine suplimentare si laptelui matern sanii devin mai mari si mai grei.
Femeile care nu au sani mari trebuie sa stea linistite, marimea sanului nu conteaza in producerea de lapte si in alaptare. O femeie cu sani mai mici poate produce la fel de mult lapte ca o femeie ce are un bust mai generos.

Sanii gravidei incep inca din luna 5 de sarcina sa produca lapte. In fiecare san exista o retea vasta de glande numite alveole, canalicule si canale. Atunci cand vei alapta, laptele va parcurge urmatorul traseu: alveole - canalicule - canale pana in „rezervoarele" plasate sub sfarc. Copilul va „extrage" laptele din san prin micii pori cu care este „prevazut" sfarcul.

Nu te speria daca observi ca in perioada sarcinii din sfarcul sanului îti curge o secretie laptoasa. Aceasta este normala, este colostrul, un precursor al laptelui, extrem de necesar bebelusului tau in primele zile de viata.
Gimnastica pentru mentinerea tonusului sanilor

Sanii sunt formati preponderant din tesut adipos, din acest motiv nu-i poti modela prin exercitiu fizic, asa cum poti sa o faci cu abdomenul, fesele sau muschii gambelor. Dar totusi poti sa faci ceva pentru a le mentine forma, prin fortificarea pectoralilor, care sustin sanii. Orice exercitiu aerobic este util, dar mai ales inotul. In apa, o parte din greutatea corpului este preluata de apa. Totusi, nu e bine sa exagerezi cu miscarea fizica. Insa la inceputul sarcinii organismul secreta relaxina, un hormon care „inmoaie" ligamentele, muschii si articulatiile. Devii mai flexibila, mai „comoda" pentru copil, dar astfel devii si mai fragile si te poti accidenta mai usor. Orice exercitiu e util, dar excesul trebuie evitat, spun medicii.
Cum apare laptele?

Secretia laptelui este controlata de doi hormoni. Prolactina, e un hormon a carei secretie incepe o data cu expulzarea placentei, stimuleaza producerea laptelui in glanda mamara. Oxitocina este un hormone care determina contractia fibrelor musculare ce imping laptele din glanda in ductul mamar. Sa observat ca secretia de oxitocina creste imediat ce incepe suptul. Cand cei doi hormoni isi intra in functie s-ar putea sa simti o usoara incalzire locala, desi fenomenul trece destul de des neobservat de mamici. Imediat dupa nastere sanul proaspetei mamici va produce colostrul, un precursor al laptelui, foarte bogat in proteine si anticorpi. Acestia îi vor asigura sugarului protectia impotriva microbilor si a bolilor. Tranzitia de la colostru la un lapte hiperproteic se termina in 3-5 zile. Dupa doua saptamani de la nastere se va ajunge la maturarea deplina a laptelui. Culoarea acestuia variaza in timpul suptului. La inceput laptele este mai apos, „albindu-se" pe masura ce copilul se hraneste. De asemenea variaza consistenta si gustul, la inceput este mai apos pentru a astampara setea si mai gros spre sfârsitul mesei pentru satietate. Sugarul sesizeaza aceste diferente, la fel cum adultii observa ca au consumat mai multe feluri de mancare la un pranz.
Cand voi opri alaptarea sanii se vor micsora?

Multe femei au observat ca, dupa ce au nascut, sanii le-au scazut în volum, indiferent daca au alaptat sau nu. Altele pot constata ca au ramas si dupa nastere cu „acumularile" din timpul sarcinii. Pentru specialisti e limpede ca fiecare femeie reactioneaza diferit la sarcina si alaptare. Organismul se modifica mai mult sau mai putin, la fel si marimea sau forma sanilor.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Csara (acum 14 ani)

Secretia la sani apare din primele luni de sarcina, dar nu este indicat, sa strangi mamelonul sa verifici acest lucru. Spre sfarsitul sarcinii, doar simpla presiune asupra sanilor poate declansa aceasta secretie lactata (presiunea asupra glandei mamare). Sanii pot deveni durerosi inca din primele luni de sarcina, dar aceasta nu este o regula, lucrurile difera de la un caz la altul. Secretia (practic colostrul in formare) are culoare galbuie, concentrata, grasoasa. Aceea este substanta cu cea mai ridicata valoare nutritiva pentru bebelus, va fi practic prima lui masa. Eu iti recomand din experienta sa iti ungi mameloanele cu lanolina sau garmastan (vorbeste cu medicul ginecolog, eu am nascut acum doi ani, cu siguranta au mai aparut produse noi) pentru a le pregati pentru suptul bebelusului. Posibil ca bebelusul care nu va stii de la inceput cum sa suga in timpul alaptatului sa iti provoace rani, dar nici aceasta nu este o regula... Sfatul meu este sa faci tot posibilul sa-ti alaptezi micutul. Sarcina usoara si un bebe sanatos!

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Csara
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Csara
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Antonia03 (acum 14 ani)

Problema este ca nu stiu daca e intr-adevar vorba de o sarcina. Ultimul contact l-am avut in martie si eram la menstruatie (actul sexual a fost protejat numai ca prezervativul nu a stat fix pe penis, se mai misca). In aprilie verificandu-mi sanii am observat o secretie si am crezut ca e vb de o sarcina. Mi-am facut 3 teste de sarcina (de marca diferita) la date diferite si toate 3 au iesit negative. Menstruatia mi-a venit si in aprilie si in mai (numai ca in aprilie m-a tinut doar 4 zile spre deosebire de 6 cat ma tine de obicei-ciclul menstrual e neregulat).Secretia e mai mult la sanul stang, e incolora, iar uneori si alb-galbuie (lipicioasa). Sanii simt ca mi s-au mai marit putin si ca memelonul e mai mare si moale. Nu ma dor, nu sunt sensibili la atingere. Am fost la endocrine si am facut o recoltare de hormoni si mi-a gasit prolactina mare 25,1 ng/ml. Problema este ca luna aceasta trebuia sa-mi vina menstruatia pe data de 13 si nu mi-a venit nici in ziua de azi ,desi am durerile premenstruale, ma mai doare si capul putin si mi-au aparut multe cosuri pe umeri, spate si fata. Am inteles ca la sarcina iti apar cosuri, ca te doare capul, sanii se mai maresc, ca exista cazuri cand menstruatia vine peste sarcina dar intarzie mult si e mai maronie sau rozalie si tine doar 2-3 zile si poti avea aceleasi simptome ca in premenstruatie. In cazurile acestea se poate spune ca sunt insarcinata???. Eu inca nu sunt pregatita ptr o sarcina si nici casatorita nu sunt.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Antonia03
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Antonia03
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
mirela (acum 14 ani)

eu sunt insarcinata am 10 saptamani si miau aparut niste borbonele mici albe sau rosi spre roz pe inprejuru la sfarc nu stiu k sunt la prima sarcina imi puteti spune voi mamele daca e timpu sa ma ingrijorez va multumesc ! pupicii

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
biru camelia (acum 8 ani)

Buna ziua am si eu o intrebare?? daca am secretie vaginala pot ramane insarcinata

Notificarile raspunsului dezactivate
Seteaza notificarile pe email
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de
×
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.