Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Splenectomia in trombocitopenia autoumuna?

Purpura trombocitopenica imuna
Intrebare postata de marinela105 cu un an in urma

Bună seara, este recomandată splenectomia in trombocitopenia autoimună? Cat la suta sunt șanse de reușită pt a avea o viață normală după operație? Ar trebui făcute cumva și alte investigații pt a vedea dacă ficatul poate prelua funcțiile splinei? Mulțumesc

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Splenectomia in trombocitopenia autoumuna?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului (acum un an)

Buna ziua!

Decizia de a realiza o splenectomie in cazul trombocitopeniei autoimune (TAI) depinde de mai multi factori, precum gravitatea si persistenta simptomelor, raspunsul la tratamentul medicamentos si eventualele complicatii asociate cu boala. Splenectomia poate fi o optiune in cazurile de TAI refractara la tratamentul medical sau in situatiile in care exista riscul de sangerare severa.

Rata de succes a unei splenectomii in TAI variaza in functie de fiecare caz in parte, dar in general este considerata a fi in jur de 60-70%. Dupa operatie, majoritatea pacientilor prezinta o crestere semnificativa a numarului de trombocite si reducere a simptomelor TAI. Cu toate acestea, este important sa mentionam ca splenectomia poate creste riscul de infectii si tromboze, de aceea este necesar un monitorizare si tratament adecvat postoperator.

In ceea ce priveste functia de filtrare a sangelui si de producere a anticorpilor, splinei indeplineste mai multe functii importante in organism. Aceste functii nu pot fi preluate in intregime de catre alte organe, cum ar fi ficatul. Cu toate acestea, in absenta splinei, alte organe cum ar fi ficatul si ganglionii limfatici vor prelua intr-o anumita masura functiile acesteia.

Inainte de a decide splenectomia, medicul specialist va efectua investigatii si evaluari suplimentare pentru a determina daca aceasta este cea mai potrivita optiune pentru pacient si pentru a evalua posibilele riscuri si beneficii ale interventiei.

Este important sa discutati detaliat cu medicul specializat in afectiuni hematologice.

Va recomandam sa va programati la medic: https://www.clickmed.ro/medic/hematologie

Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Boli-ale-sangelui/ce-este-tromobocitopenia-si-cum-poate-fi-diagnosticatai_15034

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de SfatulMedicului
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de SfatulMedicului
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.