Tulburarea de tezaurizare compulsiva?
Psihologie si psihoterapie Intrebare postata de Carina cu 10 luni in urmaBuna ziua,
Avem in familie un caz grav de Tulburarea de tezaurizare compulsiva.
Din pacate aduna atatea atatea lucruri incat nu mai e loc in casa.
Persoana respectiva nu vede o problema.
Si daca pomenim de un psiholog face criza de nervi, considera ca o facem "nebuna"
Ce solutie/tratament exista?
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (1)
Buna ziua,
Tulburarea de tezaurizare compulsiva (hoarding) este o tulburare psihologica caracterizata de dificultatea de a renunta la obiecte, provocand acumularea excesiva de lucruri in locuinta, pana cand aceasta devine impracticabila sau periculoasa. Persoanele cu tulburare de tezaurizare compulsiva nu constientizeaza sau nu recunosc problema existenta, iar abordarea lor defensiva poate fi comuna.
Tratamentul pentru tulburarea de tezaurizare compulsiva poate implica o abordare multidisciplinara, care include psihiatri, psihologi clinici si eventual terapeuti specializati in tulburarea de tezaurizare compulsiva. Iata cateva optiuni de tratament:
1. Terapia cognitiv-comportamentala (TCC): Acest tip de terapie poate ajuta persoana afectata sa identifice si sa schimbe gandurile si comportamentele care sunt legate de tezaurizare. TCC poate implica tehnici cum ar fi expunerea incrementala, care implica expunerea graduala la situatii care determina comportamentul de acumulare.
2. Medicatie: Anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor asociate cu tulburarea de tezaurizare compulsiva, cum ar fi anxietatea sau depresia.
3. Suportul social: Includerea familiei si a prietenilor in procesul de tratament poate fi de ajutor. Comunicarea deschisa, sprijinul emotional si implicarea lor activa pot crea un mediu sustinut pentru schimbare.
4. Dezvoltarea abilitatilor de organizare si de luare a deciziilor: Prin invatarea unor abilitati noi de organizare si de luare a deciziilor, persoana poate deveni mai capabila sa identifice si sa elimine obiectele care nu mai sunt necesare.
Va recomandam sa va programati la medic: https://www.clickmed.ro/medic/psihologie
Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Sanatatea-mentala/colectionarea-compulsiva-de-obiecte_105
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde