Coxartroza bilaterala cronica avansata
Oase si articulatii Prreventia trombozei venoase dupa o interventie de inlocuire a soldului Preventia trombozei venoase dupa interventii chirurgicale ortopedice Intrebare postata de mociulica cu 13 ani in urmaBuna ziua,
Bunica mea de 74 ani are coxartroza bilaterala avansata cronica si are dureri groaznice si a-si vrea sa o operam dar nu cunoastem pe nimeni.Suntem din Timisoara si bunica este din Prahova, cunoasteti un doctor recomandat in Timisoara sau in Ploiesti.
De asemenea stiti cumva la cat ajunge o astfel de operatie?
Va multumesc!
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (3)
Interventia chirurgicala de protezare articulara a soldului: in ce consta si cum se deruleaza ea
Data publicarii: 23/11/2006
Mihaela P., din Iasi: „Am citit in numarul trecut un material despre coxartroza. Am aflat lucruri interesante despre proteze - recunosc si eu aveam idei preconcepute despre cum arata o astfel de proteza. Desi sufar de aceasta boala pina acum nu prea m-a incintat ideea unei operatii de protezare. Dar, in cazul in care ma hotarasc as dori sa aflu mai multe detalii despre operatie. Poate domnul prof. Botez sa explice cum decurge o astfel operatie, cit de lunga este spitalizarea si recuperarea si daca exista riscul unor complicatii? Unde trebuie sa ma adresez pentru o astfel de operatie? Cit costa proteza? Va multumesc si astept un raspuns“.
Prof. dr. Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi:
„Interventia chirurgicala în sine, inclusiv pregatirea preoperatorie dureaza 1 - 2 ore sau mai mult, în functie de complexitatea cazului, conditiile tehnice la blocul operator dar si in functie de antrenamentul si experienta chirurgului ortoped si a echipei sale in domeniu. Trebuie înca o data sa subliniez ca acest tip de operatie este una de o complexitate maxima, ce necesita precizie, rigoare si conditii tehnice deosebite.
Decizia în favoarea interventiei de protezare trebuie luata de comun acord între pacient si chirurg. Asta, dupa ce, în prealabil, bilantul si consultatia au stabilit indicatia operatorie. Un examen clinic si de laborator extrem de riguros vor stabili în prealabil daca starea de sanatate
a pacientului permite acest tip de interventie chirurgicala complexa, daca nu exista contraindicatii si riscuri operatorii majore.
Decizia finala în favoarea interventiei trebuie luata dupa eliminarea sau corectarea tuturor afectiunilor, în special de ordin infectios general (infectii dentare, urinare, amigdaliene etc.) care ar putea pune în pericol rezultatul interventiei chirurgicale.
Spitalizarea si recuperarea
* pacientul poate fi considerat recuperat pentru soldul operat intr-un interval maxim de 3 - 6 luni de la operatie
Daca pacientul a fost pregatit prin analize in ambulator sau spitalizare de zi, pacientul internat in spital conform unei programari prealabile poate fi operat intr-un interval mediu de 1 - 3 zile de la internare. Dupa operatie, pacientul ramine 24 - 48 ore sub supraveghere stricta în serviciu de reanimare si terapie intensiva.
Doua-trei zile postoperator, este supravegheata plaga operatorie, iar la 3 - 5 zile de la operatie pacientul poate fi mobilizat in pat si la marginea patului. In majoritatea cazurilor, pacientul se poate ridica si merge cu sprijin pe membrul inferior operat, ajutat la inceput de un cadru metalic, la 5 - 7 zile de la operatie.
In general, perioada de spitalizare medie este de 14 - 21 zile. Dupa aceasta perioada pacientul poate merge cu sprijin ajutat de cirje auxilare sau cotiere. La 6 - 8 saptamini, pacientul se reintoarce in clinica pentru control si recuperare specifica. In perioada in care se afla la domiciliu pacientul primeste indicatii precise privind gesturile si miscarile pe care are voie sa le faca si totodata i se indica clar ceea ce trebuie sa evite pentru a nu prejudicia rezultatul postoperator.
Per total, pacientul poate fi considerat recuperat pentru soldul operat intr-un interval maxim de 3 - 6 luni postoperator. Pentru pacientii destul de numerosi care se prezinta la medic
cu coxartroza la ambele solduri, de regula foarte invalidati, interventia chirurgicala de protezare la celalalt sold pote fi realizata, daca nu sint alte contraindicatii, la minimum 3 - 6 luni de la prima interventie.
Se poate observa deci ca intr-un interval mediu de 6 luni - 1 an, o persoana cu un grav handicap locomotor si cu un indice de calitate a vietii foarte scazut, poate deveni o persoana cvasinormala sau perfect normala din acest punct de vedere. Durerile dispar, mobilitatea articulara si mersul sint posibile din nou pe distante medii si lungi; de asemenea pacientul poate avea o viata
sociala normala.
Complicatii posibile
Daca avantajele evidente ale protezarii soldului au fost pe larg prezentate, trebuie subliniate cu onestitate si riscurile si complicatiile unei asemenea interventii. Cum spuneam, operatia este deosebit de complexa, necesita conditii speciale, tehnice (aparatura, implanturi protetice performante, truse chirurgicale) si de personal medical înalt performant (echipa operatorie antrenata în acest tip de chirurgie, echipa de ingrijire si echipa de recuperare antrenate in acest tip de patologie).
Pe scurt pot fi trecute în revista citeva dintre complicatiile posibile ca frecventa si gravitate. Cele mai redutabile complicatii - de regula imediat dupa interventia chirurgicala - pot fi luxatia sau infectia. Ambele sint grave, necesita masuri urgente si energice de remediere si pot compromite succesul interventiei de protezare. O complicatie la distanta aproape imposibil de evitat este legata de uzura pieselor protetice prin asa numit-ul proces de „decimentare“.
Consecinta o reprezinta deterioararea fixarii implantului. Acest fapt necesita de regula o noua interventie chirurgicala, zisa „de revizie“. Aceasta a doua operatie va indeparta implantul vechi, el fiind înlocuit cu unul nou.
Acest tip de operatie este foarte dificila tehnic, socanta si traumatizanta pentru bolnav si cu risc de complicatii majore. De aceea riscul de inlocuire a unei proteze decimentate va fi aminat sau complet indepartat in special prin calitatea primei operatii de implantare a protezei dar si prin calitatea implantului utilizat.
Pe scurt, pacientul trebuie sa stie ca supravietuirea unei proteze este in medie de 15 - 20 de ani de la operatie sau chiar mai mult (pina la 30 de ani) pentru generatiile moderne de proteze pe care le utilizam si noi curent in serviciu.
Cum poate ajunge un pacient la consultatii si evaluare
Orice cetatean asigurat legal în activitate sau pensionar beneficiaza gratuit de consultatie, programare si interventie chirurgicala de protezare daca aceasta este indicata.
Pacientii se pot prezenta la consultatie la Clinica de Ortopedie a Spitalului de Recuperare Iasi in baza unui bilet de trimitere emis de orice medic de familie din teritoriu arondat sau a unui medic specialist ortoped, reumatolog sau balneolog din Iasi dar si din orice localitate din judetele Moldovei sau chiar din tara.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna ziua,
Este foare bine structurat comentariul dvs si pe intelesul fiecaruia, de aceea va multumesc frumos.
Bunica mea este din Prahova iar eu sunt din Timisoara si asi vrea sa o aduc in Timisoara pentru o astfel de operatie.Imi puteti spune daca acest lucru este posibil si care ar fi pasii de urmat?
Va multumesc.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzTocmai am aflat ca la spitalul Regina Maria din Bucuresti, cu trimitere de la medicul de familie si cu talon pensie , puteti beneficia de proteza articulara.
Dumnezeu sa va ajute!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde