Salut, am 37 de ani si 3 copii, si mi s-a spus ca anticonceptionalele (pilule) nu mai sunt indicate la varsta mea; Ce alte metode contraceptive se pot folosii de acum inainte......? Multumesc.
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (3)
Daca ai ciclu regulat, poti folosi metoda calendarului. Am cautat pe Internet si iata ce-am gasit:'''' Metoda calendarului in cazul ciclului regulat
Daca femeia are ciclu regulat, "ceas", este foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.
Deci, in cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 - 14 = 14). In aceasta situatie, zilele in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).
De ce 4-5 zile inainte de ovulatie? Pentru ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar.
De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.
Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat
Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are o durata diferita in fiecare luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fi foarte usor sa stabilesti care este perioada fertila in care ai sanse maxime sa ramai insarcinata.
Dar si asa exista o solutie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului in fiecare luna. Sa dam un exemplu in care timp de 6 luni sau inregistrat urmatoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31).
Si conform metodei de calcul de la ciclul regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, si asta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19)
Stii cand a fost ultima menstruatie, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 25-31de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura, si cand va fi urmatoarea mesntruatie. De aceea va trebui sa nu ai contacte sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doresti sa eviti o sarcina, iar daca doresti un copil acea este perioada in care trebuie sa „va straduiti".
ATENTIE!!!
Este necesar sa tii in continuare evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.
Metoda calendarului nu este o metoda foarte eficienta si este recomandat sa o folosesti combinata si cu o alta metoda de contraceptie
Avantajele metodei calendarului :
Este o metoda naturala de contraceptie bazata pe recunoasterea zilelor fertile si este lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are un cost foarte scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii. In perioadele fertile se pot folosi alte metode contraceptive: prezervativul sau diafragma.
Dezavantaje metodei calendarului:
Aceasta metoda nu poate fi folosita imediat ci necesita o perioada de timp pentru a fi invatata si pentru a se strange suficiente date. In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual, sunt lungi (10 - 15 zile in fiecare ciclu menstrual), necesita instruire considerabila pentru utilizare corecta, eficienta poate scade foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri. Are o rata destul de mare de esec, mai ales in cazul ciclului menstrual neregulat. Rata de esec a a cestei metode de contraceptie poate fi de 15%'''' Succes!!!!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzDin cate stiu eu metoda calendarului este cea mai nesigura metoda din cate exista!! Chiar daca ai ciclu regulat, si tot ti se poate intampla ''pozna''. Mergi la medicul ginecolog pentru a incerca un sterilet sau foloseste prezervativul. Si eu am 37 de ani si folosesc prezervativul, pentru ca nu pot avea copii in deplina siguranta deoarece sunt bolnava. Oricum, trebuie sa mergi la medic pentru a te indruma.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzva multumesc
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde