Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

La ce varsta pot intra la menopauza?Daca acum am 40 de ani. si sunt anumite simtome pe care pot sa le am?Si care sunt acelea? Va multumesc.

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "La ce varsta"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (3)

google (acum 14 ani)

Pentru femeile la menopauza, un partener sau un sot intelegator este foarte important. Ii este mult mai usor cand sotul este dornic sa o asculte, sa invete si sa o ajute in perioada aceasta cu multe schimbari.
Secretia hormonala ovariana incepe sa scada dupa varsta de 40 de ani. Menstruatia devine neregulata si in final se opreste. Estrogenul are un rol important in multe procese, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, formarea osoasa si echilibrul membranelor mucoase ale vaginului. Scaderea nivelului de estrogen este responsabila de cele mai multe simptome ale menopauzei.
Cuprins articol

1. Generalitati
2. Simptome
3. Cum pot fi ajutate femeile in perioada menopauzei?
4. Situatii in care menopauza trebuie luata in calcul
5. Substitutia pe termen lung versus substitutia pe timp scurt
6. Implicatii medicale ale menopauzei
7. Tratament
8. Efecte adverse
9. Contraindicatii

SimptomeSus

- bufeuri de caldura, datorita scaderii nivelului de estrogen care regleaza temperatura
- pertubarea somnului, in general datorata aparitiei bufeurilor de caldura noaptea, intrerupandu-se somnul profund
- modificari ale dispozitiei, datorate insomniilor; alte cauze pot fi datorate modificarilor aparute in familie (copii sunt la varsta la care se muta de acasa, partenerii sunt ocupati cu serviciul, decizii in ceea ce priveste mentinerea locului de munca sau schimbarea lui, etc.)
- uscaciune vaginala, datorita scaderii nivelului de estrogen, determinand subtierea peretilor vaginali; poate apare dispareunie (dureri la contact sexual) si cresterea frecventei infectiilor vaginale
- scaderea apetitului sexual, frecvent relatat la femei de toate varstele; motivul nu este bine cunoscut; oboseala, problemele de cuplu si consumul de alcool contribuie cu siguranta la aparitia acestui simptom
- tulburari de memorie, frecvent relatate; motivul este necunoscut.

Alte efecte

Riscul pentru osteoporoza - estrogenul joaca un rol important in prevenirea osteoporozei; in timp, scaderea densitatii osoase determina fracturi osoase, cel mai frecvent la nivelul vertebrelor, soldului si articulatiei radiocarpiana (articulatia mainii).
Alte modificari - scaderea elasticitatii tesuturilor, muschilor, ligamentelor, modificarea aspectului sanilor; toate acestea sunt foarte greu de acceptat de o femeie.
Cum pot fi ajutate femeile in perioada menopauzei?Sus

Femeile ar trebui sa beneficieze de suportul partenerilor. Un pas inainte este intelegerea cauzei fiziologice a modificarilor prin care trece femeia in aceasta perioada. Alte moduri de a le ajuta presupun:
- incurajarea discutiilor despre tulburarile aparute. Comunicarea deschisa este cheia unei bune relatii
- discutia despre alegerea unei metode contraceptive; chiar si dupa mai multe luni de amenoree, femeile au sanse de 50% sa ovuleze. Pentru siguranta, trebuie folosita o metoda contraceptiva timp de un an de la amenoree. Exista motive de sanatate pentru care sarcina trebuie evitata. Riscul de anomalii ale fatului creste cu inaintarea in varsta
- intelegerea motivului pentru care contactul sexual este neconfortabil, chiar dureros. Femeile si barbatii ajung la orgasm mai tarziu decat inainte. Poate fi necesar un contact sexual prelungit. Lubrefiantele pot fi folositoare. Uleiurile vegetale pot fi de un real ajutor - printre acestea se gaseste si uleiul de masline care nu este scump si este folositor. Uleiurile nu trebuie folosite cu prezervative pentru ca le scade eficienta. Cremele de fata sau vaselina trebuie evitate pentru ca determina iritatia mucoasei vaginale
- sprijinirea unui regim de viata sanatos. O dieta echilibrata, mai putina cafea, scaderea consumului de sare, toate acestea fac parte din acest regim. Exercitiile fizice si repausul adecvat sunt foarte importante pentru evitarea stresului
- unele femei au nevoie de ajutor in decizia de a initia substitutia hormonala sau nu. Intelegerea beneficiilor si riscurilor sunt importante atat pentru femei cat si pentru barbati
- iubirea si comunicarea sunt foarte importante pentru a trece mai usor prin aceasta perioada de tranzitie dificila pentru femeie.
Situatii in care menopauza trebuie luata in calculSus

In menopauza fiziologica, dupa ce menstruatia devine neregulata si apoi se opreste, ovarele produc din ce in ce mai putin estrogen (hormon feminin). Aceasta modificare are loc pe o perioada de 5-7 ani, de obicei intre varsta de 45 si 55 de ani.
In menopauza chirurgicala (extirparea ovarelor), secretia hormonala este brusc intrerupta. In ambele cazuri, rezultatul este dat de deficitul de estrogen. Unele femei nu au nici un fel de simptome, in timp ce altele au o varietate larga de simptome. Cele mai frecvente simptome sunt bufeurile de caldura, tulburarile dispozitiei, insomniile, uscaciunea vaginala si infectiile urinare. Aceste simptome, riscurile si beneficiile tratamentului de substitutie hormonala si tratamentele alternative vor fi discutate in continuare.
Substitutia pe termen lung versus substitutia pe timp scurtSus

Multe femei decid sa foloseasca substitutia hormonala pentru a controla simptomele, dar nu pentru o perioada de mai putin de 5 ani. Nu exista nici un studiu care sa demonstreze ca substitutia pe termen scurt (mai putin de 5 ani) creste riscul cancerului de san, un tip de cancer frecvent intalnit. Nu exista in schimb nici beneficii pe termen lung. De exemplu, pentru a preveni osteoporoza este necesara substitutia pe mai mult de 5 ani.
Substitutia cu estrogen creste riscul trombozei venoase si trombozei pulmonare. Acest risc nu depinde de perioada substitutiei. Cu toate acestea, acest risc este relativ mic la femeile sanatoase. La femeile cu afectiuni care ar favoriza trombozele venoase, nu este recomandata terapia cu estrogeni. Riscul pentru afectiune biliare creste lent la femeile substituite. Nici acest risc nu depinde de perioada substitutiei.
Implicatii medicale ale menopauzeiSus

Osteoporoza - Osteoporoza poate determina fracturi, datorita scaderii densitatii si rezistentei osoase. Multe studii arata ca scaderea densitatii osoase este mai rapida la menopauza, cand nivelul de estrogen scade. Aceasta scadere poate fi incetinita prin administrarea estrogenului. Cele mai frecvente sunt fracturile de sold. 85% din fracturile de sold apar la femei, iar 10-20% din paciente decedeaza din cauza complicatiilor. Alte efecte ale osteoporozei sunt scaderea in inaltime, deviatii ale coloanei vertebrale si dureri dorsale, datorita fracturilor vertebrale.
Exista 2 tipuri de medicamente ca alternativa la substitutia hormonala, in prevenirea osteoporozei. In functie de problemele si antecedentele personale ale fiecarei femei, aceste noi alternative pot fi sau nu indicate.
Bifosfonatii: Fosamax (alendronat) si Actonel (risedronat) - aceasta clasa de medicamente foloseste, atat in preventia, cat si in tratarea osteoporozei. Acestia nu sunt hormoni, deci nu influenteaza riscul de cancer mamar. De asemenea, nu au nici unul din beneficiile estrogenului, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale sau a colesterolului. Sunt cele mai eficiente medicamente, pentru femeile care au o scadere semnificativa a densitatii osoase. Asociatia nationala a medicamentului (ANM) a aprobat administarea unei singure doze crescute de fosamax pe saptamana.
Avantaje:
- putine efecte secundare
- foarte eficiente
- produse nehormonale
- fara risc de cancere
- fara sangerari vaginale
- adminstrare o data pe saptamana
Dezavantaje:
- nu amelioreaza bufeurile de caldura
- fara beneficii cardiovasculare
- trebuie luate cu multa apa
- este obligatoriu ortostatismul jumatate de ora dupa administrare
Evista (raloxifene) - Este eficient in prevenirea si tratarea osteoporozei si se pare ca scade nivelul seric de colesterol. Din aceste doua puncte de vedere, efectele sunt identice cu cele ale estrogenului. Dimpotriva, asupra tesuturilor mamar si uterin nu are aceleasi efecte, ceea ce inseamna ca nu trebuie luat suplimentar progestin (cycrin sau provera) si nu creste riscul de cancer mamar (de fapt, acesta chiar scade acest risc). Nu apar sangerari vaginale.
Avantaje:
- putine efecte secundare
- previne scaderea densitatii osoase
- posibile beneficii cardiovasculare
- poate scadea riscul de cancer mamar
- fara sangererari vaginale
Dezavantaje:
- poate accentua bufeurile de caldura
- este un medicament nou cu putina experienta clinica.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
vasilica (acum 13 ani)

buna am si eu o antrebare am41 de ani si ami vine ciclu de 2 ori pe luna si am dureri de cap ce sa fac ,e bine dacati vine de 2 ori pe luna astept un raspuns .VA MULTUMESC

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
gaby (acum 13 ani)

buna si eu am 41 de ani si de 4 luni nu mi-a mai venit ciclu este posibil sa intru la menopauza la varsta asta astept un raspuns.VA MULTUMESC

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.