Laparoscopie
Infertilitate feminina Aderentele abdominale Intrebare postata de Evie cu 14 ani in urmaLaparoscopie
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (4)
Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce foloseste un tub subtire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus in abdomen printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal si care este folosita pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. Aceasta este folosita pentru diagnosticul unor afectiuni precum chisturile, aderentele, fibroamele si infectiile. Cu acest aparat pot fi recoltate si probe de tesut pentru biopsie. De asemenea, acestuia ii pot fi atasate si alte instrumente, precum foarfecele chirurgical.
In timpul laparoscopiei se mai pot efectua si alte proceduri chirurgicale, precum:
-indepartarea aderentelor
-repararea unei hernii hiatale sau inghinale
-efectuarea ligaturii tubare
-indepartarea unor organe precum uterul, splina, vezica biliara (colecistectomia laparoscopica) sau apendicele (apendicectomia); mai poate fi realizata si indepartarea partiala a colonului
-diagnosticarea si tratarea bolii inflamatorii pelvine, a unei sarcini ectopice sau a endometriozei.
In multe cazuri, laparoscopia elimina necesitatea unei operatii extensive (laparotomie) ce ar necesita o incizie mare a abdomenului. Laparoscopia implica riscuri mai mici, este mai putin costisitoare si poate fi efectuata fara a necesita spitalizare.
Cuprins articol
1. Generalitati
2. Indicatii
3. Pregatirea pentru laparoscopie
4. Modul de efectuare
5. Riscuri
6. Dupa laparoscopie
7. Rezultate
8. Factori care pot influenta testul
IndicatiiSus
Laparoscopia este folosita pentru:
-evaluarea si eventual indepartarea unor tumori de la nivelul abdomenului sau pelvisului
-diagnosticarea si tratarea unor afectiuni precum endometrioza, sarcina ectopica sau boala inflamatorie pelvina
-diagnosticul unor afectiuni ce fac dificila aparitia unei sarcini; aceste afectiuni includ chisturile, aderentele, fibroamele si infectiile; laparoscopia se efectueaza dupa ce testele preliminarii pentru infertilitate au fost neconcludente
-efectuarea unei biopsii
-pentru determinarea unor posibile metastaze la nivel abdominal
-efectuarea ligaturii tubare
-rezolvarea unei hernii hiatale sau inghinale
-indepartarea unui organ bolnav sau lezat precum vezica biliara, apendicele sau ovarele.
Pregatirea pentru laparoscopieSus
Inainte de realizarea laparoscopiei pacientul va trebui sa semneze un document prin care isi da acordul pentru efectuarea acestei investigatii. Medicul va informa pacientul despre riscurile, modul de realizare si rezultatele procedurii.
Pacientul trebuie sa informeze medicul despre:
-medicamentele pe care le ia, in special anticoagulante (care subtiaza sangele)
-eventuale alergii la medicamente, inclusiv anestezice
-daca are probleme cu sangerarea
-daca este sau ar putea fi insarcinata.
Inainte de efectuarea laparoscopiei pacientul:
-nu trebuie sa manance sau sa bea pentru cel putin 12 ore; un stomac gol ajuta la prevenirea varsaturilor in timpul operatiei si reduce riscul de aparitie a complicatiilor
-trebuie sa-si lase bijuteriile acasa; orice bijuterie pe care acesta o poarta trebuie indepartata inaintea operatiei
-trebuie sa-si indeparteze ochelarii, lentilele de contact sau proteza dentara; acestea ii vor fi inapoiate dupa ce interventia se incheie
-sa-si asigure transportul inapoi la domiciliu dupa terminarea interventiei.
Medicul poate recomanda efectuarea unei clisme evacuatorii, cu cateva zile pana la cateva ore inainte de interventie.
Modul de efectuareSus
Laparoscopia este efectuata de catre un medic chirurg sau de catre un medic ginecolog. Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce nu necesita spitalizare. In general este folosita anestezia generala, insa pot fi folosite si alte tipuri de anestezii (precum rahianestezia).
Cu aproximativ o ora inainte de interventie, pacientul trebuie sa-si goleasca vezica urinara. I se va monta o perfuzie intravenoasa la nivelul bratului, prin care i se vor administra lichide si medicamente. De asemenea, i se va putea administra un sedativ usor, care sa-l ajute sa se relaxeze.
Pentru pregatirea laparoscopiei se vor efectua cateva proceduri. Acestea se fac dupa ce pacientul este anesteziat si inconstient:
-se intubeaza pacientul sau se aplica o masca pentru oxigen, pentru a-l ajuta sa respire si pentru a-i proteja caile respiratorii; aceasta procedura se efectueaza dupa ce pacientul este anesteziat si inconstient
-se monteaza un tub subtire si flexibil, prin uretra pana in vezica urinara (sonda vezicala)
-o parte a parului pubian va fi rasa
-abdomenul si zona pelvina vor fi curatate cu un antiseptic
-medicul poate efectua o examinare pelvina, inainte de a se introduce in vagin un instrument denumit canula; canula face posibila miscarea uterului si a ovarelor, astfel incat sa furnizeze medicului o imagine cat mai buna a acestei zone.
In timpul interventiei se practica o incizie la nivelul peretelui abdominal, cu dimensiunile cuprinse intre 1,5 – 2,5 cm. Localizarea inciziei depinde de tipul de procedura. Se pot practica si alte incizii daca este necesara folosirea unor instrumente suplimentare. La nivelul inciziei se introduce un ac, prin care se injecteaza incet, gaz (dioxid de carbon sau oxid de azot) in abdomen. Gazul creaza un spatiu de manevra prin ridicarea peretelui abdominal.
Apoi, prin incizie, se introduce laparoscopul si se vizualizeaza organele. Alte instrumente (cum ar fi un mic foarfece sau un forceps) pot fi inserate printr-o alta incizie si folosite pentru a preleva tesut, repara leziuni sau drena chisturi. De asemenea, laparoscopului ii poate fi atasat un laser.
Dupa efectuarea interventiei, laparoscopul si gazul sunt indepartate. Incizia va fi inchisa cu cateva fire si va fi acoperita cu un bandaj. De obicei, sunt folosite fire resorbabile; acestea nu trebuie indepartate. Dupa ce incizia se vindeca cicatricea remanenta va fi foarte mica si greu vizibila.
Laparoscopia dureaza in medie 30 – 90 de minute, in functie procedura, dar poate dura mai mult daca se descopera o anumita afectiune, precum endometrioza, care necesita si tratament. Dupa terminarea interventiei pacientul va fi dus intr-un salon si supravegheat pana se trezeste din anestezie. Daca nu sunt alte indicatii, pacientul isi poate relua activitatea zilnica dupa o zi, dar trebuie sa evite activitatile solicitante sau efortul fizic intens pentru aproximativ o saptamana.
De retinut!
Daca pentru laparoscopie se foloseste anestezia generala, atunci pacientul va fi inconstient si nu va simti nimic. Dupa trezire acesta se poate simti ametit pentru cateva ore. Pentru 1 sau 2 zile dupa procedura, poate apare oboseala si dureri (acestea sunt datorate anestezicului). Daca s-a practicat intubarea, pacientul poate avea cateva leziuni la nivelul gatului ce pot crea disconfort. Acest disconfort poate fi indepartat prin folosirea gargarei cu apa sarata.
RiscuriSus
Complicatiile dupa laparoscopie sunt rare, dar pot include:
-sangerari de la nivelul inciziei
-infectarea zonei care a fost examinata
-lezarea unui organ intern sau a unui vas de sange; acestea pot duce la o sangerare excesiva (hemoragie) care sa necesite interventia pentru a fi reparat
-decesul datorat anesteziei generale; acest lucru este insa foarte rar.
Exista cateva afectiuni care contraindica, datorita riscului de aparitie a complicatiilor, efectuarea unei laparoscopii, precum:
-cancer abdominal
-hernie abdominala
-interventii chirurgicale abdominale in antecedente.
Dupa laparoscopieSus
Imediat dupa terminarea interventiei pacientul va fi dus intr-un salon unde va fi supravegheat pana se trezeste din anestezie. In general, durata stationarii in salon este de 1 pana la 4 ore, dupa care acesta va fi externat. Medicul va recomanda pacientului o serie de instructiuni care il vor ajuta in procesul de recuperare. Dupa laparoscopie poate sa apara balonarea, cateva echimoze (vanatai) si disconfort in jurul inciziilor.Gazul folosit in timpul interventiei poate sa irite temporar diafragmul. Pot sa apara dureri de umeri la cateva ore dupa procedura.
O parte din gazul folosit la interventie se poate infiltra in piele si produce "trosnituri" daca pielea din zona inciziilor este frecata. Aceasta situatie este inofensiva si dispare de la sine in cateva zile.
Se recomanda consultul medical daca apar:
-roseata si edem (umflatura) pe o zona mare in jurul inciziei
-sangerari sau alte secretii la nivelul suturii
-febra
-dureri abdominale severe
-raguseala ce dureaza mai mult de cateva zile, cu tendinta la agravare.
RezultateSus
Laparoscopia este o procedura chirurgicala ce foloseste un tub subtire, luminat, numit laparoscop, care este introdus in abdomen printr-o mica incizie la nivelul peretelui abdominal si care este folosita pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. Medicul va discuta cu pacientul rezultatul interventiei. Rezultatele testelor de laborator sau a biopsiei, pot fi disponibile dupa cateva zile de la operatie.
Laparoscopia
Normal
Organele au forma, pozitia si dimensiunea normala.
Nu sunt descoperite chisturi, aderente sau tumori.
Nu exista semne de boala (precum endometrioza), inflamatie (precum apendicita) sau infectie.
Anormal
Un organ poate avea forma, dimensiunea sau pozitia anormala.
Sunt descoperite chisturi, aderente sau tumori.
Apar semne de boala (precum endometrioza) sau de infectie.
Poate fi descoperita o sarcina ectopica.
Apare inflamarea unor organe, precum apendicita, colecistita sau boala pelvina inflamatorie.
Sunt descoperite cicatrici la nivelul organelor interne (precum trompele uterine).
Factori care pot influenta testulSus
Factorii ce pot influenta acuratetea si rezultatul testului sunt:
-obezitatea poate face laparoscopia dificila
-cicatrici datorate unor interventii chirurgicale anterioare pot face laparoscopia dificila sau chiar imposibila
-prelevarea unei cantitati insuficiente de tesut; in cazul in care cantitatea de tesut prelevata pentru biopsie este insuficienta, rezultatele pot fi neconcludente.
De retinut!
-persoanele obeze care nu au avut in antecedente nici o alta interventie chirurgicala, necesita o incizie mai larga pentru a permite introducerea laparoscopului; aceasta procedura este denumita laparoscopie deschisa
-alta procedura (denumita culdoscopie sau hidrolaparoscopie transvaginala) furnizeaza o vizualizare mai buna a organelor genitale interne feminine (uter, trompe uterine, ovare); pentru aceasta se practica o incizie la nivelul peretelui vaginal prin care se introduce apoi laparoscopul; culdoscopia inlocuieste cu succes laparoscopia
-evitarea oricaror bauturi carbogazoase pentru 1 – 2 zile postoperator; astfel se reduce riscul de aparitie balonarii si a varsaturilor.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAm s i eu o nedumerire.Acum o luna am facut si eu laparascopia ,dar de o saptamana incoace am burta mai mare si dureri in jurul buricului.credeti ca e normal?eu am fost la control si nu mi-a mai facut ecocraf,doar controlul normal si mi-a zis ca e totul in regula.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzam nevoie de un raspuns sunt tare stresata...eu inainte cu 8-9 zile trebuie sa ma operez de apendicita laparoscopic...intrebarea mea este:pot dansa la nunta?ca imi vine sa plang ca ar trebui sa fie cea mai fericita zi din viata mea...astept raspuns...id-ul meu [email protected]
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzbuna ziua am facut si eu laparascopia acum 9 luni in urma cu speranta ca dupa 2 3 luni de la operatie voi ramane gravida dar nimic imi poate spune cineva daca aceasta operatie se poate repeta din cate am auzit sunt multe fete care au repetat dar eu nu vreau sa mai fac operatii ca ma-m saturat vreau un bebe cat de curand acum fac tratament cu tinctura de branca ursului imi poate spune cineva daca functioneaza si cate luni trebuie sa fac acest tratament multumesc
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde