Ar trebui sa ma ingrijoreze o noua infectare cu HPV?
HPV Intrebare postata de Maria cu 2 luni in urmaAnul trecut in urma testului Papanicolau le care il fac constant de cativa ani a iesit un ASCUS. Am urmat toti pasii: colposcopie, tipizare HPV si am descoperit ca aveam tulpina 59. Am urmat 6 luni de tratament intern cu isoprinosine, 3 luni cu veregen ovule si 6 cu colpofix spray. In februarie, am refacut Papanicolaul si nu a iesit nimic, nici ASCUS. Am presupus atunci ca totul a mers ok. Am revenit in septembrie acum pentru tipizare sa vedem exact ca s-a eliminat tulpina. Surpriza face ca am descoperit ca am acum tulpinile 45 si 6. Doctorita mea mi-a comunicat momentan telefonic (urmeaza sa merg la colposcopie si la control) ca e posibil ori sa il fi contactat intre timp, ceea ce nu cred sau sa fi fost inactiva si sa se fi activat ulterior.
Mentionez ca am facut si vaccinul anul trecut de cand am aflat, l-am terminat in ianuarie si nici nu prea am avut contact sexual si mereu am avut grija stiind ca ce inseamna acest virus.
Am avut un moment in iunie cand am simtit ca mi-a scazut sistemul imunitar, asta descoperind un raspuns autoimun pe baza de stres, deci exista o sansa ca atunci sa se fi activat tulpina.
Am 26 de ani si voi face si acum tratamentul exact asa cum imi este indicat de doctor etc. Intrebarea mea e: fiind a doua tulpina de risc in ultimii 1 ani si ceva - 2, cresc sansele sa dezvolt cancer de col prin persistenta tulpinilor de risc in corp? In acelasi timp tulpina 59 nu a iesit acum in septembrie, semn ca tratamentul a avut efect. Va multumesc!
Mai aveti si alte recomandari pentru crestrea imunitatii, poate si metode mai holistice pe langa cele medicale pe care le voi urma oricum cu strictete? Incerc sa ma calmez, dar nu stiu exact cum.
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (2)
Buna ziua,
Este adevarat ca infectia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) este asociata cu riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin, dar este important sa intelegeti ca nu toate tipurile de HPV provoaca cancer, iar manifestarea cancerului este un proces care poate dura multi ani, chiar si decenii. Mai mult, in marea majoritate a cazurilor, organismul elimina virusul HPV, fara tratament specific.
Tulpinile 45 si 6 pe care le aveti acum nu sunt, de regula, asociate cu dezvoltarea cancerului. Tulpina 45 poate provoca uneori cancer, in timp ce tulpina 6, in general, provoaca doar condiloame genitale. Vaccinul pe care l-ati facut anul trecut va protejeaza, de asemenea, impotriva acestor tulpini.
In ceea ce priveste sistemul dvs. imunitar, este important sa adoptati un stil de viata sanatos: o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate, odihna suficienta, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool, evitarea stresului.
De asemenea, suplimentele cu vitamine (C, D, E, zinc etc.) si probioticele pot ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/ginecologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Infectii-genitale-feminine/infectia-cu-hpv-simptome-cauze-investigatii-si-tratament_18637
sfatulmedicului.ro/HPV-si-cancerul-de-col-uterin/hpv-cum-se-transmite-tipuri-simptome-preventie-vaccin_2053
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna.
6 e o tulpina comuna, care de cele mai multe ori da papiloame.
45 e o tulpina cu risc cancerigen, ca si 59.
Dar, nu e dintre cele mai periculoase, ca 16 sau 18, dovada ca organismul a si reusit sa o elimine intr-o perioada rde sub 2 ani.
Cat timp Papanicolau si colposcopia sunt ok, ramane sa ai rabdare ca organismul si imunitatea sa actioneze.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde