Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Când trebuie făcută biopsia unui polip anal, înainte de excizie sau după?

Hemoroizi
Intrebare postata de Yulii cu 9 luni in urma

Bună ziua, la o investigație pentru hemoroizi a fost găsit și un polip, este localizat destul de jos la iesire din rect și am primit indicații ca trebuie scos. În prima faza voi merge la procto pentru o videoanuscopie și medicul va vedea dacă poate fi scos atunci, prin polipoctomie, dar dacă nu se poate ma vor trimite la o colonoscopie ca să poată sa fie făcută excizia. În ambele cazuri mi-au zis ca ulterior excizie, polip ul va fi trimis la analiza sa vadă dacă e malign sau nu. Întrebarea mea este dacă nu ar trebui făcută mai întâi biopsia și apoi excizia? Nu exista riscul afectării zonei din jur, dacă polipul are risc, o data cu excizia? Mulțumesc.

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Când trebuie făcută biopsia unui polip anal, înainte de excizie sau după?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului (acum 9 luni)

Buna ziua,

Excizia unui polip anal este adesea urmata de analiza histopatologica, care este esentiala pentru a determina daca acesta este malign sau benign. Desi intelegem preocuparea dvs. cu privire la posibilitatea raspandirii celulelor canceroase in timpul exciziei, in practica este foarte rar ca aceasta sa se intample. Asta deoarece polipii sunt de obicei extrasi in intregime, inclusiv o mica parte a tesutului sanatos inconjurator, pentru a minimiza riscul raspandirii oricarei potentiale boli.

Cu toate acestea, daca medicul considera necesar, se poate face o biopsie inainte de excizie. Scopul biopsiei este de a preleva o mostra de tesut pentru a fi examinata sub microscop, pentru a vedea daca celulele sunt normale sau nu. Daca rezultatele biopsiei indica faptul ca polipul este canceros, atunci se poate decide asupra unui plan de tratament suplimentar, care poate include o interventie chirurgicala mai extinsa, radioterapie, chimioterapie sau o combinatie a acestora.

Insa in cele mai multe cazuri, excizia se face inainte de a sti daca un polip este benign sau malign, deoarece este mai simplu si mai eficient sa se indeparteze polipul si apoi sa se efectueze analiza decat sa se faca mai multe proceduri.

Alegeti un medic specialist potrivit pentru dumneavoastra: www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articol de interes:
sfatulmedicului.ro/Boli-intestinale/polipii-colonici_544





Raporteaza Raporteaza comentariul postat de SfatulMedicului
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de SfatulMedicului
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.