Fumatul in timpul alaptarii raspuns medic
Fumatul Intrebare postata de Alina- Carmen9 cu 13 ani in urmaBuna ziua
Cunosc efectele nocive ale fumatului si totusi asta nu ma impiedica sa fumez, chiar si acum cand alaptez( ajung la 5-6 tigari/zi chiar)
Imi poate spune careva care sunt efectele negative asupra laptelui?
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (13)
Doar cine nu-si doreste un copil sanatos si frumos poate pune asemenea intrebari...
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzDin circulatia sangvina, in timpul sarcinii substantele toxice ajung prin placenta la fat, iar in timpul alaptarii prin lapte se transmit la sugar. Asadar se poate spune ca daca mama fumeaza si fatul, respectiv sugarul fumeaza.
Daca nu vei renunta nici in timpul alaptarii la fumat, nou-nascutul va deveni fumator pasiv, fapt care ii va afecta dezvoltarea in continuare. Acelasi lucru este valabil si daca bebelusul este expus la fum de tigara de la alti fumatori care ii sunt aproape, de exemplu tatal.
Pe de alta parte, si renuntarea brusca la fumat imediat dupa nastere iti va afecta bebelusul. El va simti lipsa aportului de nicotina cu care organismul sau era obisnuit in perioada intrauterina si va suferi efectele acestei lipse.
Precautii in alaptare pentru mamele fumatoare
Majoritatea bebelusilor de mame fumatoare sunt predispusi problemelor de invatare si de comportament si au un coeficient de inteligenta relativ scazut.
Copiii fumatoarelor se nasc mai frecvent cu greutate mica la nastere, sunt mai vulnerabili la probleme respiratorii, fac mai frecvent infectii respiratorii, au un risc mai mare de moarte subita, au mai frecvent tulburari de crestere staturo-ponderala in copilarie si riscul de a deveni dependenti de fumat la varsta adulta este semnificativ crescut.
Nu fuma aproape de bebelus si schimba-ti hainele des pe a nu-l supune pe bebelus la chimicalele din fumul de tigara.
Desi unele mamici au fumat in sarcina si in alaptare si spun ca bebelusul a crescut sanatos, acest lucru nu poate fi cert decat prin analize. In plus, efectele aportului de nicotina la bebelusi se pot vedea si dupa mai mult timp, cand exista sanse sa se apuce de fumat (la varste fragede).
Fumatul, indiferent sub ce forma, activ sau pasiv, are aceleasi efecte nocive asupra tuturor. Este nociv atat prin nicotina cat si prin eliberarea de monoxid de carbon si a altor substante (gudroane) rezultate din arderea tutunului, care ajung in aparatul respirator si circulatia sangvina atat a celui care fumeaza cat si a persoanelor din jur, care inhalaeaza fumul de tigara.
Efectele sunt multiple, dependente de doza si de perioada de expunere, unele dintre ele nefiind inca foarte bine cunoscute.
Se stie insa azi, cu certitudine, ca nicotina este factor favorizant pentru cancerul pulmonar si ca monoxidul de carbon, legandu-se de hemoglobina in detrimentul oxigenului, scade gradul de oxigenare al sangelui si consecutiv al tuturor tesuturilor.
Copiii pot dezvolta probleme cu inima si plamanii
Tesuturile au nevoie de oxigen pentru toate reactiile chimice care au loc la nivelul lor, inclusiv pentru cresterea si dezvoltarea lor. Scaderea oxigenarii la nivelul tesuturilor are in principal doua consecinte: o dezvoltare insuficienta si o stimulare suplimentara a cordului si a aparatului respirator pentru a aduce mai mult oxigen., ceea ce se poate traduce clinic prin cresterea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii.
In acelasi timp substantele toxice inspirate din fumul de tigara, ajung la nivelul cailor respiratorii determinand o iritatie la acest nivel pe de o parte, iar pe de alta parte inhiba mecanismele de aparare antiinfectioase ale cailor respiratorii. Aceasta este doar o redare schematica a efectelor nocive ale fumatului, in realitate mecanismele si efectele fumatului fiind mult mai complexe.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAr fi foarte indicat sa lasi fumatul, totusi daca nu poti :
- nu fuma in incaperea copilului sau in camere unde copilul are acces ( iesi pe balcon/ terasa )
- NU FUMA CU CEL PUTIN O ORA INAINTE DE A ALAPTA ( incearca sa fumezi dupa ce ai alaptat, pt ca nicotina sa se elimine din lapte pana la urmatoarea masa), unele articole medicale arata ca nicotina de la o tigara se elimina in aproximativ 2 ore din laptele matern
- cand fumezi pune-ti un batic sau ceva pe cap, pt ca parul sa nu se imbibe de miros si fum
- spala-te pe dinti, fata maini dupa ce ai fumat ( este important pt ca substantele toxice din fum se depun pe piele, par, haine si astfel atingand copilul, pupandu-l il vei face si pe el sa miroasa a fum etc)
- schimba-ti hainele ( eventual sa ai un halat pe care sa-l iei incheiat peste haine cand fumezi)
- incearca sa fumezi tigari cat mai slabe in cantitatea de nicotina ( de ex: daca fumezi tigari tari gen malboro rosu, treci pe treptat la malboro galben , gri si ramai pe superlight - care au cel mai mic garamaj de nicotina si alte substante toxice) - facand acest lucru exista sansa chiar sa te lasi de fumat deoarece , treptat iti obisnuiesti organismul cu doze tot mai mici de nicotina, fapt care reduce si dependenta.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzIntradevar am citit ca nicotina si subst nocive s-ar elimina la 1h-2 din laptele matern
Temerea mea cea mai mare este daca cantitatea de lapte matern se diminueaza fumand? Sau calitatea?
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzRaspunsul la intrebarea ta este DA dupa cum bine spune si Medic sfatul medicului. ( incearca sa nu fumezi, si daca totusi ai aprins tigara, nu o fuma pe toata, trage un fum- doua si stinge-o)
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzTutunul şi fumul care se inhalează de la ţigare conţin circa 4000 de substanţe chimice, multe dintre ele foarte toxice. Unele dintre ele pot ajunge şi în lapte dar în mod sigur toate ajung în aer şi pe această cale pot ajunge şi la bebeluş.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzTutunul, alcoolul, cafeaua şi medicamentele influenţează negativ calitatea şi chiar cantitatea laptelui matern.Toate aceste fenomene îşi răsfrâng acţiunea negativă asupra dezvoltării normale a copilului.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzDraga mea inteleg perfect prin ce treci. Eu am reusit sa renunt complet la fumat doar in maternitate. Cind fetita mea a facut 5 luni am inceput sa fumez din nou asa ca am intarcat-o. Nu stiu cat e de mic bebelusul tau dar probabil ca e mai bine sa-l intarci decit sa continue sa absoarba nicotina si toate celelalte substante toxice. Nu cred ca ies din laptele matern dupa 2 ore pentru ca singura cale ca laptele sa-ti iasa din corp e cand bebelusul suge. Exista formulte avansate de lapte praf. Stiu cat de importanta e alaptarea la san dar pe de alta parte fumatul e o toxicodependenta puternica si daca a dat " norocul" peste tine sa mai faci si vreo depresie post-partum...O metoda buna de lasat de fumat fara complicatii prea mari ( sevraj, depresii) si fara substitute de nicotina ( pe care oricum nu poti sa le folosesti acum) este hipnoza. Cred ca merita sa incerci. Fetita mea este intr-adevar sanatoasa si inteligenta, foarte bine dezvoltata dar nu te poti baza numai pe noroc. Am cunoscut si un caz al unui baietel cu mama fumatoare care la 5 ani are intelectul si fizicul unui copil de 3. Oricum daca nici cu hipnoza nu reusesti chiar cred ca e mai bine sa-l intarci. E pacat sa nu te bucuri de primele luni din viata lui pentru ca te simti mereu vinovata si obsedada sa amani urmatoarea tigara. Eu asa ma simteam. Chiar si acum de cate ori ii curge nasul ( nu e deloc bolnavicioasa dar ma rog...) ma gandesc ca e din cauza fumatului in timpul sarcinii, chiar daca fumam putin.
Si inainte ca restul lumii sa ne catalogheze de mame denaturate ( cred ca numai cine nu a fumat niciodata poate face asta) sa nu uitam ca tutunul este un drog " legal" pentru ca statul isi ia partea leului din impozite si este si extrem de viciant. Asa ca de cate ori va arde sa aruncati cu piatra scrieti o petitie si trimiteti-o guvernului din tara unde locuiti ca sa scoata tutunul in afara legii. Si companiilor care il c***a ca sa nu mai faca publicitate. Ac***a in vedere cat e de viaciant singurul motiv pentru care au nevoie de noi " clienti" e ca sa-i inlocuiasca pe cei care au murit deja de aceasta otava " legala".
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzExact asa gandeam si eu, pana cand m-am decis sa spun STOP....si trebuie sa va multumesc si voua ptr suport
Este intradevar greu sa te abtii, mi-e frica de sevraj dar pana la urma daca atunci cand eram gravida reuseam sa ma abtin de ce n-as reusi acum?
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzTot eu. Citeste te rog si cartea asta. Cred ca se gaseste si in librarii iar daca nu probabil o poti comanda de la editura. Are si cd. Ia-le pe amandoua! Merita efortul! Iar in legatura cu hipnoza trebuie sa ai grija sa te adresezi unui psihoterapeut acreditat ca de sarlatani e plina lumea. http://pt.scribd.com/doc/6032006/Allen-Carr-In-sfarsit-nefumator
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzmerci frumos Carina, esti o scumpa
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzpoti pierde piptul
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzun copil sanatos este cind e hranit cu laptele mamei.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde