Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum pot să evit endoscopia?

Endoscopie
Intrebare postata de Utilizator21733844309 cu o saptamana in urma

De vreo 4-5 luni tot simt că am aciditate gastrică (îmi pare rău că nu pot descrie problema foarte bine, dar am numai 14 ani), în mare parte, o simt atunci când mă stresez. Datorită faptului că am intrat în clasa a opta, am devenit foarte stresată din cauza examenului și a simulărilor pe care le voi avea acest an. De fiecare dată când mă stresez, simt cum aciditatea mă deranjează, mă irită sau îmi gâdilă esofagul. Eu de când sunt mică am emetofobie (frica de astfel senzații...). Însă odată ce mă relaxez (vorbind cu un prieten/uitându-mă la TV) nu mai am aproape nimic. Uneori aciditatea apare și doar la gândul/frica că s-ar putea să o simt. Am început să merg la psiholog, deoarece trecusem și prin depresie. Dar stresul nu dispare ușor, iar aciditatea îl însoțește. Mama mea a tot vorbit cu cunoștiințe care erau doctori și le-a cerut ssfaturi pentru problema mea. Am ajuns să iau tratament cu Debridat de trei ori pe zi (dimineața, la prânz și seara), și Emanera dimineața și seara. Am mai primit un medicament: Gastiflux, care se ia seara, înainte de somn, în caz că aciditatea nu trece. Însă au fost momente în care nu mi-am luat Gastiflux fiindcă se terminase, și debridatul nu l-am luat de vreo două ori fiindcă nu l-am avut la mine atunci când trebuia. Iar după aceea m-am trezit iar cu aciditate (până atunci medicamentul funcționase foarte bine). Din cauza asta, mama mea s-a săturat și vrea să-mi facă endoscopie. Dar mie, din cauza fricilor mele, mi-e foarte frică de endoscopie, fiindcă am mai făcut una când aveam 4 ani și a fost grețos. Sunt sensibilă la senzațiile de felul acesta și mă speriu foarte tare și ușor de ele. Ce să fac?? Vă rog, ajutați-mă!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Cum pot să evit endoscopia?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului (acum o saptamana)

Buna ziua,

In primul rand, este bine ca ati identificat stresul ca factor trigger pentru simptomele experimentate. E important sa inveti cum sa gestionezi stresul si sa faci lucruri care te relaxeaza.

De asemenea, alimentatia conteaza foarte mult. Incearca sa eviti alimentele care iti provoaca disconfort si aciditate (de exemplu, cele picante, bogate in grasimi sau cofeina). Mai mult, este recomandat sa mananci mese mici si dese, in loc de 3 mese consistente pe zi.

Si mestecatul bine ajuta, pentru ca mancarea este mai usor de digerat.

Bea multa apa, dar evita sa bei in timp ce mananci, pentru ca poate dilua acidul gastric si poate ingreuna digestia.

Incearca sa mananci ultima masa cu trei ore inainte de culcare, pentru a nu intra in contact acidul gastric cu esofagul in timpul somnului. Pe langa asta, poti sa inclini patul cu 30 de grade in partea capului, pentru a preveni refluxul gastric.

In ceea ce priveste endoscopia, este important sa discuti cu un medic despre temerile tale. Este posibil sa existe alternative care sa iti inspire mai putina teama. De asemenea, poate ar fi util sa vorbesti cu un psiholog sau un psihoterapeut despre teama ta de endoscopie.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.

Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/gastroenterologie

Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Imagistica-si-endoscopia/endoscopia-tipuri-pregatire-si-riscuri-potentiale_17296
sfatulmedicului.ro/Imagistica-si-endoscopia/endoscopia-cea-mai-importanta-investigatie-in-gastroenterologie_16042

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de SfatulMedicului
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de SfatulMedicului
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.