Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diabet 24 ani controlat si frica de AVC/Infarct?

Diabetul zaharat Colesterol Ametelile si vertijul Angina Prevenire angina pectorala Infarct miocardic Atac ischemic Boli de inima
Intrebare postata de programatorul cu 3 ani in urma

Buna, Am 24 de ani recent impliniti, 82 kg si 1.8m. Am sa va spun povestea mea. Sunt diabetic de tip 1 insulino-dependent de 10 ani, incercand sa il tin sub control (hem. glicozilata 6.3%). Glicemia in general urca in jurul valorilor de 130-140 postprandial, si e in jur de 80-110 inainte de pranz. Mereu am incercat sa ofer o importanta mare controlului diabetului, pentru a reduce astfel pe termen lung aparitia complicatiilor sau a altor probleme la minim. Totusi, in pandemie am avut o viata cam sedentara, in care am mancat si p***ai gen. shaorma, kebab etc. Am reusit performanta rea de a-mi ridica kg la 92.

Totul a fost "bine" pana acum 3 luni, perioada cand eram putin cam sedentar din cauza pandemiei, si lucram mult (ca profesie sunt programator), intr-o seara pe la ora 23 am simtit ca aveam o tensiune in cap si ca m-am incalzit dintr-o data. Inima mea a inceput sa bata rapid si puternic, ac***a pulsul undeva la 130, si m-am alarmat deoarece niciodata nu am avut asa simptome, fiindu-mi frica sa nu patesc ceva. Tensiunea arteriala era de asemenea crescuta, lucru ce nu mi s-a mai intamplat. A fost undeva la 140 cu 100. Am luat jumatate de aspirina si m-am calmat, apoi am adormit, ca dimineata as imi revin si sa am o tensiune foarte buna de 110 cu 70. Am aflat pana la urma ca a fost probabil un atac de panica, provocat de oboseala/stresul de la munca. In urmatoarele zile, evident m-am pus sa citesc lucruri si lucruri pe internet care doar m-au panicat mai tare, fiindu-mi foarte greu sa ma calmez, gandul imi era tot acolo, sa nu fac un AVC sau infarct, iar asta probabil mi-a provocat in continuare alte atacuri de panica care s-au comportat fost similar, seara cand eram mai "obosit", in ciuda faptului ca am dormit suficient: tensiune in cap, ameteala, tahicardie.

Am facut niste analize care au iesit toate bune (tiroida, hemolecograma, biochimie), mai putin LDL colesterol: 139. Am decis sa imi schimb modul de alimentatie (am inceput sa mananc fructe/legume/peste/sa evit grasimile rele, mese mici si dese fara sare/zahar), si de asemenea sa fac miscare cel putin 30min zilnic. Ca si supliment alimentar iau: Magne B6, Omega 3-6-9, Zn, Calciu. De asemenea cardiologul meu mi-a facut EKG + ecografie iesind totul perfect. Totusi mi-a prescris cea mai mica doza de concor(1,25mg) si crestor (5mg) pentru preventie AVC/infarct.

In 2 luni deja s-au vazut rezultate, am 82 kg, sunt mai activ, LDL colesterol a scazut la 82, iar HDL e 45. T.A este acum mereu 100-120/60-80, iar pulsul are valori ziua intre 60-80 repaus, iar 80-95 cand ma misc prin casa etc. Seara cand ma intind in pat si sunt prea relaxat acesta tinde sa scada uneori chiar si la valori de 53-60.
Totusi problema este ca uneori simt in partea stanga, partea de jos a coastelor (abdomen superior stang), o strangere sau constrictie. Se intampla cand stau pe spate, alteori cand fac efort, dar alteori trece cand incep sa fac miscare. Continuarea in primul comentariu

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Diabet 24 ani controlat si frica de AVC/Infarct?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (5)

programatorul (acum 3 ani)

Continuare:
De asemenea, ametelile pe care le aveam, continua sa apara, intr-o forma mai usoara, seara, la oboseala sau cand e agitatie.
Acum, cardiologul meu spune ca nu este nimic de la inima sau de la circulatia periferica cerebrala. Mi-a repetat un ECK, o ecografie la inima si inca o ecografie doppler carotidiana. Rezultatele au fost in regula, nu prezint artero-scleroza, placi sau alte lucruri care ar impiedica sangele sa ajunga la inima sau la creier.
Totusi, am observat pe buletinul de analize ca exista o diferenta in volumul/fluxul sangelui dintre carotida stanga si dreapta:
Comuna: dreapta 95cm/s, stanga 112 cm/s
Interna: dreapta 99cm/s, stanga 57cm/s
Externa: 95cm/s, stanga 65cm/s.
Poate cineva sa ma ajute cu interpretarea acestor rezultate? Pe diagnostic scrie: artere carotide fara placi, fara stenoze. E vreo problema diferenta aceasta in fluxul de sange dintre carotidele interne/externe?

Sa revenim la subiect, cardiologul meu imi spune ca ceea ce am eu sunt atacuri de panica si sunt datorate anxietatii, sau pe fond psihic.
Totusi, eu nu ma simt stresat constant sau activ, pulsul meu ramane in limitele normale, nu am mai avut tahicardii. Cu toate acestea recunosc ca uneori gandul meu se indreapta, in subconstient, datorita simptomelor (constrictia in stanga pieptului sau ameteala seara), la faptul sa nu cumva sa fie defapt o problema de circulatie nediagnosticata cerebrala sau cardiaca. Cardiologii si doctorul de familie imi spun ca sunt sanatos, si ca problema e de natura psihica. Nu au exclus si posibilitatea unei afectiuni abdominale/gastro-intestinale, daca eu totusi doresc sa imi fac.

Rog seriozitate, cu toate ca sunt un pacient tanar si care probabil nu are niste chestiuni grave de adus ca subiecte de discutie pe acest site. Doresc sa reusesc sa fiu sanatos cat de mult pot, sa imi traiesc anii din viata, mai ales pentru ca sunt tanar si am o familie nou intemeiata.

Din moment ce imi controlez diabetul cat pot de bine, fac miscare si mananc sanatos, de ce am aceste ameteli/dureri de constrictie in abdomen? Prezint totusi riscuri cardio-vasculare gen infarct/avc in tinerete cu toate ca am atata grija si familia mea NU are istoric/nu epredispusa la astfel de boli? Este vorba de angina pectorala pana la urma sau de probleme de circulatie cerebrala din cauza ca am aceste simptome sau totusi e pe fond psihic?

Multumesc

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de programatorul
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de programatorul
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Utilizator21636617735 (acum 3 ani)

Salut, ai aflat cauza acestor simptome? Sunt interesat deoarece si eu ma confrunt cu asa ceva dar eu am patit-o un pic mai urat, tot seara la calculator cu o ameteala si dupa urmat cu atac de panica, tensiune si puls ridicat.
Analizele sunt in ordine, am fost si la cardiolog si acolo au spus ca este totul in ordine(ekg+doppler), dar cateodata mai am starile astea de ameteala si frica de a nu avea ceva la inima, tensiunea acum este in ordine de atunci nici nu a crescut, am schimbat alimentatia, fac miscare, etc. Totusi cateodata mai am ametelile astea care din cate am inteles sunt pe fond psihic si ca mi le induc eu, dar nu stiu ce sa mai cred sincer deoarece imi simt inima batand ori de cate ori stau in pat, cateodata si pe scaun si mi se pare foarte ciudat ca pana acum nu am simtit asta.
La fel familia mea nu are are istoric si nu este predispusa la astfel de boli, dar totusi ma tem, am dus o viata destul de sedentara(am tot varsta ta) si am pierdut noptile la calculator.
Daca ai vreun raspuns pentru toate astea, te rog sa imi raspunzi si mie.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Utilizator21636617735
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Utilizator21636617735
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
programatorul (acum 3 ani)

Salut din nou, imi pare rau sa aud ca te confrunti si tu cu asa ceva, ce varsta aveti daca nu va suparati?. Ma bucur ca in sfarsit postarea asta a facut 1 comentariu dupa atata timp. Dar in acelasi timp e bine ca nu suntem singurii care ne confruntam cu situatia asta.

Am facut niste investigatii la neurologie din cauza acestor ameteli. RMN Cerebral + Cervical. Rezultatul a fost perfect, nu am absolut nici o problema, circulatia la nivel cerebral nu pare a fi afectata in nici un mod si sunt in parametrii super pentru varsta mea. Totusi, o singura cauza a ametelii a fost identificata, si anume in RMN Cervical, la coloana am o protruzie incipienta stanga (la vertebrele C5-C6). Asta insemnand ca discul meu de acolo este cam dezhidratat si ar trebui sa fac exercitii de gimnastica medicala (kineto) + sa am grija la pozitie in viitor, deoarece sunt ca meserie programator si mereu stau "indoit" cu gatul. Am apelat pentru aceasta deja la cluj la domnul dr. Petre Muresan la clinica lui, unde voi avea prima consultatie saptamanile viitoare si vom vedea ce putem face ca sa previn din progresie aceasta protuzie respectiv sa nu ma trezesc cu hernie de disc peste ani si ani.
Anyway, neurologul meu a dat vina pe protuzia discala pentru aceste ameteli, pentru ca discul acela ar putea irita nervii din maduva spinarii fapt ce poate duce la emeteli. Totusi la mine e o faza foarte incipienta si fara vreun conflict radicular ceea ce e cam de gandit, nu prea cred ca e asta (eu celelalte simptome pt protuzie cervicala (dureri maini, umeri, musculatura slabita in maini etc NU le am, ceea ce e cam ciudat). Sunt in continuare cam sceptic de ce aceste ameteli vin si pleaca, cert este ca nu sunt niste ameteli puternice, si nu sunt niste ameteli care provoaca vertij, cat mai degraba un discomfort in concentrare. Pot sa te asigur totusi ca o implicatie toate il au, deoarece ametelile tind sa se ridice cand sunt in situatii de stres: cand ma ingrijorez cu privire la simptome, cand ma enervez la locul de munca, cand ceva ma macina in interior. De asemenea, ametelile acestea sunt intradevar parca alimentate si de pozitie incorecta, pentru ca in momentul cand ma ridic din pat si fac miscare, sau nu mai stau cu capul in aer, pe spate si cu laptopul in brate (cand lucrez sau fac alta activitate), imi revin. Deci tind sa cred ca ametelile acestea pot fi provocate si de statul de lunga durata la calculator, si din cauza privirii suprasolicitate (irisul isi pierde din elasticitate etc). De aceea recomand si gimnastica oculara, adica odata la cateva ore, ridica-te de la calculator si priveste pe fereastra la puncte cat mai indepartate cate 5-10m, asta o sa te linisteasca si calmeze, respectiv nu suprasoliciti ochiul sa fie mereu focusat pe chestii apropiate.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de programatorul
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de programatorul
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
programatorul (acum 3 ani)

Continuare:
Revenind la chestiuni legate de tensiune arteriala, si eu o am in parametrii chiar in regula, dar atunci cand sunt anxios/stresat/ma roade ceva in interiorul meu legat de simptome etc, ea tinde sa imi creasca pe moment, uneori chiar si la 130/85-90, bineinteles daca mi-o iau chiar in momentele acelea, si asta se intampla seara de obicei daca sunt stresat/anxios. Daca ma linistesc si imi mut gandurile spre ceva frumos si placut, ma calmez instant si tensiunea scade inapoi la 100-110/70. Totul porneste astfel de la psihic parerea mea. Pentru ca sa evit tahicardiile, Cardiologul mi-a prescris Corlentor 5mg (1x dimineata, 1x seara). Asta ca sa nu imi creasca pulsul prea mare (>90-100) cand sunt in picioare si ma misc prin casa nefacand activitati prea solicitante . Sunt multumit de acest medicament, si am vazut ca nu are efecte adverse pe termen scurt/lung ca si alte beta-blocante etc. sau cel putin la mine se manifesta foarte bine. Pentru situatiile stresante iau si Sedatif PC (un medicament homeopat pe baza de plante si lactoza, care are efect linistitor, keep calm nu te "SEDEAZA", e totul ok). De asemenea, e binevenita si un sfert de aspirina pe zi, intrucat imbunatateste circulatia mai ales in situatiile de stres cand ti se ingusteaza toate vasele etc, si scade riscurile pentru orice evenimente, asta si in viitor, cat si acum.

Un alt supliment alimentar care mi se pare ca ma ajuta foarte mult este Neurooptimizer, luat de 2 ori pe zi cate 1 capsula dimineata, si una spre seara. De asemenea recomand sa verifici cum stai cu Magneziul si Calciul, iar in cazul in care ai deficit sa iti procuri doza zilnica necesara :). Eu iau 1x 400 mg magneziu dimineata, respectiv 1x 500 mg Calciu. Nu am deficit, dar nu stau nici in cantitati foarte bune cu ele. Magneziul poate fi luat pe long-term, in timp ce Calciul e de obicei cu 10 zile da, apoi pauza 20 zile, apoi iar etc. Depinde de organismul fiecaruia.

TL; DR: Ametelile par sa fie din cauza pozitiei coloanei cervicale, dar si din cauza stresului psihic. La fel pulsul si tensiunea, tinde sa creasca la stres, evita factorii de stres indiferent de situatie si pe cat de mult posibil. Umple-ti viata cu fericire, liniste, pace, nu merita nimic starile acestea de anxietate si panica, care chiar daca nu afecteaza sanatatea pe moment, se poate ca atunci cand vom fi mai invarsta sa aduca alte probleme Doamne fereste. Mai bine fara anxietate si grijuri, si o sa fim sanatosi :)

Daca vrei sa vorbim mai multe te rog spune-mi si iti las email/nr meu in privat

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de programatorul
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de programatorul
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Alex (acum un an)

Si eu am 28 ani! Diabetul tip 1 făcut de un an ! Aceleași palpitații si stări aiurea... Tot la medic am fost si eu cu inima etc.. tortul pleacă mental...in mare parte.. înainte de DIABET n-am avut așa ceva niciodată

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Alex
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Alex
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.