Hiperparatiroida
Dezechilibrele hormonale Sindromul Bartter Hipofosfatemie familiala Hipofosfatemie familiala Ileusul biliar Hipercalcemie Hipercalciurie Hipofosfatemie Imunosupresia Osteoclastomas Osteomalacie Tulburari paralitic Dezechilibru fosfatic Ileus postoperator Intrebare postata de printisuca cu 13 ani in urmaBuna seara as dori sa aflu mai multe explicatii despre hiperparatiroidie primara am fost diagnosticata cu asa ceva si m-au sfatuit sa ma operezca exista o tumoare
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (8)
Hiperparatiroidie
Afectiune caracterizata printr-un exces de secretie de parathormon (hormonul care creste nivelul sangvin de calciu favorizand absorbtia intestinala a acestuia) de catre una sau mai multe glande paratiroide.
Diferite tipuri de hiperparatiroidie
- Hiperparatiroidia primara este legata de dereglarea uneia sau mai multor glande paratiroide (adenom paratiroidian, unic sau multiplu, benign in 95% din cazuri, sau de dezvoltarea anormala a celor patru paratiroide)
- Hiperparatiroidia secundara este consecutiva unei hipocalcemii (diminuarea nivelului calciului in sange) si/sau unei hiperfosforemii (cresterea nivelului de fosfor in sange).
Simptome si semne - Hiperparatiroidia poate provoca, dupa vreme indelungata, formarea de calculi in rinichi si complicatii osoase (demineralizare osoasa indeosebi, in mod exceptional fractura sau chist osos). O hiperparatiroidie acuta necesita un tratament urgent.
tratament - tratamentul hipertiroidiei primare, chirurgical, consta in ablatia adenomului, ceea ce permite vindecarea definitiva. tratamentul hiperparatiroidiei secundare se bazeaza pe administrarea de derivati de vitamina d si de medicamente care vizeaza scaderea nivelului de fosfati (derivati de fosfor).
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzHiperparatiroidia (Hpt) este starea, patologica indusa de cresterea hormonilor paratiroidieni, in special a parathormonului. In prezent exista posibilitatea dozarii parathormonului prin metode complicate radioimunologice. Diagnosticul se precizeaza bine prin doi parametri esentiali: cresterea concentratiei calciului in sange si osteoporoza difuza cu remanierea pseudochistica a oaselor, care se poate observa mai ales in diafiza distala a tibiei si in mandibula; ar fi deci nevoie pentru un diagnostic rapid de o analiza biochimica si doua radiografii.
Hpt este: primara, secundara si tertiara. Hpt primara cunoscuta sub numele de osteoza fibroohistica Recklinghausen este determinata de un adenom paratiroidian, un adenocarcinom, o hiperplazie sau o paraneoplazie survenita dupa un neoplasm pulmonar sau renal, care secreta o substanta asemanatoare parathormonului. Hipersecretia continua a acestui hormon produce hipercalcemie cu hipeicalciurie si hipofosfatemie cu hiperfosfaturie. Calcemia creste de la 9 - 10 mg/l la 11 mg (uneori mai mult), iar calciuria depaseste 200 mg/zi. Daca in cateva analize succesive, in care timp s-a evitat consumul de lapte si branza, valoarea calcemiei nu a coborat,este foarte probabil vorba de o Hpt. In acest caz fosfatemia scade sub 3 mg/100 ml
Hipercalcemia care este in aceasta boala un semn foarte important se mai gaseste si in alte amprejurari sau boli: sarp***adoza, intoxicatie cu vitamina D, imobilizare prelungita, exces de lapte si derivate. Diferentierea se face prin proba Dent care consta in administrarea de cortizon timp de 10 zile, care determina numai scaderea hipercalcemiei din Hpt. Excesul de calciu sanguin si urinar se explica prin eliberarea lui din oase si, ca o reactie de aparare, se depune fie sub forma de precipitat in organe si tesuturi (ficat, plamani, articulatii, pancreas, tesut conjunctiv) fie sub forma de calculi renali sau pancreatici.
Caracteristic pentru Hpt sunt si leziunile osoase. Exista in mod constant o osteoporoza generalizata, mai accentuata in clavicule si falangete; craniul apare uneori ca ciupit de molii se pot gasi chisturi si ulceratii osoase care se fibrozeaza (osteoza fibrochistica); osteoliza extremitatii falangetelor si spongiozare subperiostala a compactei. Aceasta distrofie osoasa generalizata poate duce la fracturi osoase complete sau incomplete, deformari si dureri de tip reumatismal, cu care se poate confunda la un examen sumar. Aceste doua sindroame hipercalcemie si osos — constituie semnele de baza ale hiperparatiroidiei primare.
Semnele clinice datorite, in majoritatea lor, hipercalcemiei sunt urmatoarele: poliurie (uneori foarte accentuata ca in diabetul insipid), polidipsie, astenie (ca in diabet), anorexie, greata, varsaturi, ileus paralitic, colaps cardiac. Pseudodiabetul insipid se explica prin inhibarea hormonului antidiuretic hipofizar de catre hipercalcemie.
Radiologie: decalcifiere difuza a intregului schelet osos, craniu ciuruit, cifoscolioza, fracturi consolidate vicios, absenta laminei dura la alveolele dentare, calculi renali, precipitari de calciu in unele organe sau in tesutul conjunctiv, scurtarea si deformarea membrelor alcatuind ampreuna osteoza fibrochistica Recklinghausen. Alteori predomina neurofibroame si pete pigmentare, de unde denumirea de neurofibromatoza Recklinghausen.
Tratamentul consta in: eliminarea alimentelor cu un continut bogat in calciu (lapte si derivatele lui, branza).Tratamentul etiologic consta in extirparea unui adenom paratiroidian, cand acesta este responsabil de Hpt. Daca insa factorul provocator al bolii este o hiperplazie difuza indusa de sarcina sau de lactatie, alteori de osteomalacie sau fara o cauza sesizabila, se face ligatura arterei tiroidiene inferioare; daca conditiile anatomice permit, se recurge la ablatia a trei paratiroide. Dupa operatie se administreaza bolnavului calciu, AT 10 pentru combaterea tetaniei, care survine frecvent dupa aceste operatii.
Hpt secundara este un sindrom de adaptare la 6 hipocalcemie, hipoparatiroidie sau la o osteomalacie (care este tot o stare de decalcifiere pe un fond de subnutritie a femeilor varstnice in menopauza); efortul organismului de a mari cantitatea de calciu plasmatic duce la hipersecretia de parathormon, care poate fi un fenomen reflex indus de lipsa de calciu si fosfor; uneori nici nu modifica calcemia.
Hpt tertiara apare la bolnavii renali, cu tulburari de eliminare si retentie de calciu si de alte substante (printre care si fosforul); asa se explica fosforemia crescuta in Hpt tertiara, spre deosebire de celelalte boli paratiroidiene.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzva multumesc mult deja am fost programata la operatie mi s-a spus ca am hiperparatiroida primara
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzva multumesc tare mult din inima luni ma duc sa fac analizele de calcitonina si atpo revin cu rezultate
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzbuna ziua am revenit am fost operata si mi-au gasit o tumoare de 75 grame la o singura glanda paratiroida acum astept rezultatul anatopatologic
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna ziua,
imi puteti da mai multe detalii despre operatie? unde ati facut interventia, cum va simtiti acum, la un an dupa interventie?
Sotul meu a fost diagnosticat cu aceeasi problema, iar pe RMN se vede un adenom de 3 cm
Toate cele bune,
Ioana
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzbuna seara m-am operat acum un an la institutul parhon de domnul doctor stanescu si am avut un adenom la o singura glanda paratiroida de 75 gr ma simt excelent analizele mi-au iesit bine din prima si la 3 saptamani am inceput serviciul atit doar ca nu am avut vocea clara o luna dar mi-a revenit vocea dupa o luna swtai fara grija ca se rezolva nu e o operatie grea se taie cam 4 cm si nu-i scoate si tiroida scoate doar adenomul si totul va fi bine o sa vezi ce bine se simte dupa aia cu tot curajul inainte sanatate
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzdupa operatia la paratiroida mai este nevoie de regim alimentar si tratament
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde