Interpretare analiza
Constipatie Holera Preventie holera Diareea infectioasa Infectie cu Salmonella Intrebare postata de Jeanina - Elena cu 12 ani in urmaBaietelul meu in varsta de 1 an si 10 luni are scaune moi si dese, 3-4 scaune/ zi, uneori apoase. La indicatia medicului de familie - pediatru i-a fost facuta o coprocitograma. Rezultat: 7 leucocite / camp. Imi spuneti va rog daca rezultatul e in intervalul valoriilor normale? Ce mai indicati ca investigatii suplimentare? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (2)
Coprocitograma
Descriere
Coprocitograma este o tehnica uzuala, care stabileste un diagnostic prezumtiv in diareea infectioasa, ca urmare a examenului microscopic al materiilor fecale.
Este indicata ca o procedura preliminara in stabilirea etiologiei unui sindrom diareic acut, ac***a in vedere faptul ca rezultatul unei coproculturi standard se obtine dupa cel putin 72 ore.
Coprocitograma indica de obicei prezenta eritrocitelor si a leucocitelor in numar mare. Testul are semnificatie daca exista un numar de polimorfonucleare (PMN) mai mare de 10/hpf (camp microscopic cu putere mare - obiectiv 40x). Cel mai frecvent implicati sunt germenii din grupul Shigella, Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli enteroinvaziv si enterohemoragic. Cu cat este mai mare numarul de leucocite prezente in materii fecale, cu atat mai mare este probabilitatea existentei unui agent patogen invaziv.
Bacteriile cu actiune enterotoxigena si virusurile determina scaune diareice apoase, cu putine elemente celulare si coprocitograma nu arata prezenta unei reactii inflamatorii .
Coonditii asociate cu un numar crescut de leucocite (>10 PMN/hpf), eritrocite si mucus in scaun:
- colita difuza indusa de administrarea de antibiotice,;
- colita ulceroasa;
- shigeloza;
- salmoneloza;
- infectiile cu Yersinia , Campylobacter, E. coli enteroinvaziv si enterohemoragic.
Conditii asociate cu un numar modest de leucocite in scaun:
- shigeloza la debut ce afecteaza intestinul subtire;
- colita indusa de antibioticoterapie;
- amoebiaza.
Conditii asociate cu absenta leucocitelor in scaun:
- infectiile virale;
- holera;
- infectiile cu bacterii enterotoxigene (Staphylococcus, Clostridium),;
- giardioza.
Salmonella typhi poate induce un raspuns monocitar.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzCel mai indicat este sa ai grija mare la alimentatie, pana se regleaza. Daca nu ii vei tine un regim alimentar serios, strict, conform indicatiilor unui pediatru bun, o sa mai aiba probleme.
Spun aceste lucruri in cunostinta de cauza pt ca eu am avut probleme cu fiica mea cand era mica.( acum are 19 ani). Stiu ca i-am facut diverse tratamente , dar pana cand nu am fost stricta in privinta alimentatiei, nu am reusit s-o reglez. Nu-mi amintesc foarte bine tot ce avea voie sa manance, dar stiu ca ii dadeam supa numai din carne de pui, pilaf de orez cu foarte mult morcov, banane. Morcovul fiert bine este foarte bun in diaree. Carnea de pui, numai fiarta.
Sunt unele fructe interzise, portocalele de exemplu.
Un pediatru bun iti va indica si alimentele potrivite. Repet, alimentatia este foarte importanta. Hidratarea deasemenea. Stiu ca exista niste saruri in farmacie care se folosesc pt hidratare. Sanatate.
PS: Poate are intoleranta la gluten.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde