Cum fac sa ma ingras?ajutati-ma va rog,sunt disperata....am un 1,63 si 47 de kg...deci practic sunt subponderala....
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (1)
IATA UN ARTICOL DE PE GOOGLE. aM SCRIS CUVANTUL ''''SUBPONDERAL''''. mI GASESTI SI ALTE ARTICOLE. Succes!!!'''''' Inapetenta si dieta de ingrasare
de Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 317 43 41; 0721 091 762. sau [email protected]
foto: Vasile Camara / Vista
* 41 Comentarii
* Print
* Trimite pe:
* Yahoo
* Facebook
* Twitter
* Mail
Inapetenta si dieta de ingrasare
In timp ce majoritatea persoanelor active se straduiesc sa-si mentina sau sa-si reduca greutatea si respectiv apetitul, altele se straduiesc cel putin la fel de mult sa aiba pofta de mancare si sa creasca in greutate.
Daca te consideri prea sp***a si doresti sa cresti in greutate, nu trebuie pur si simplu sa te "indopi" cu mancare si mai ales nu cu alimente bogate in grasimi. Cresterea in greutate, ca si scaderea de altfel, poate fi un proces foarte lent. Poate deveni chiar mai dificil, daca exista predispozitia genetica de a fi slabi.
Stabilirea categoriei din care facem parte (subponderal sau supraponderal) precum si a strategiei de imbunatatire a greutatii corporale, trebuie facuta de un nutritionist. Acesta ne va evalua greutatea si compozitia corporala, va analiza informatiile legate de activitatea fizica si dieta curenta, va estima necesitatile energetice suplimentare necesare unei balante energetice pozitive si va urmari evolutia si progresul dietei.
Inainte de orice, pentru a lua in greutate sanatos, trebuie inteleasa diferenta dintre castigul in grasime si cel muscular. Bineinteles ca primul se obtine mult mai usor decat al doilea, dar in majoritatea cazurilor el nu este de dorit. Excesul de grasime din organism este un real inamic pentru sanatate, din cauza problemelor pe care le creeaza in special la nivel cardiovascular. In acelasi timp, corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate de grasime pentru a proteja organele vitale, pentru a mentine un par si o piele sanatoase, pentru a asigura izolarea termica, pentru a regla colesterolul si a furniza energie muschilor. A avea sub greutatea normala poate fi nu numai de nedorit din punct de vedere estetic, dar poate duce si la aspecte mai serioase, cum ar fi slabirea sistemului imunitar, scaderea energiei, precum si probleme legate de sanatatea sistemului osos.
Tesutul muscular este constituit din proteine, si totusi cresterea consumului de proteine nu va duce automat la cresterea masei musculare. Organismul nostru poate folosi o anumita cantitate de proteine in fiecare zi. Un consum de 1-2 grame de proteine/kg corp/zi reprezinta o cantitate suficienta pentru cresterea musculara si reparare a tesuturilor. Orice cantitate de proteina in plus va fi folosita drept combustibil de catre organism. Consumul de carbohidrati complecsi este de asemenea esential pentru mentinerea masei musculare.
Exercitiul fizic este esential pentru a avea un corp sanatos. Pentru a dezvolta masa musculara, este indicat un program de exercitii in acest sens, program dublat de o dieta adecvata. Trebuie sa invatam cum sa adaugam muschi si forta intregului organism. Pe cat posibil trebuie minimizate exercitiile de mare intensitate, cum este alergarea, intrucat acestea ard grasimile si caloriile prea repede. Se recomanda mersul, inotul, gimnastica. Pe masura ce corpul se adapteaza la exercitiul fizic, apetitul se va adapta si el pentru a veni in intampinarea nevoilor organismului. Odihna si recuperarea sunt necesare pentru a permite organismului sa se adapteze la cresterea musculara si in greutate.
In acelasi timp un control medical amanuntit este recomandat inainte de inceperea oricarui program de exercitii fizice. In special in cazul unor persoane cu afectiuni serioase, cardiace sau pulmonare, programul exercitiilor fizice trebuie stabilit de catre un specialist.
Ce ar trebui sa contina regimul alimentar?
Se recomanda includerea tuturor celor 4 grupuri de alimente: cereale, fructe si legume, lactate, carne si oua si seminte.
Trebuie consumate alimente bogate in calorii si nutrienti. Nu exagera cu salate, apa sau lichide sarace in calorii, inainte de masa. Alimentele consumate trebuie sa aiba un aport real si sa contribuie la indeplinirea obiectivului nostru. Nu ciuguli intre mese, pentru ca acest lucru contribuie la cresterea metabolismului, ceea ce trebuie evident evitat. In schimb, trebuie marite treptat portiile din timpul meselor. In acest sens trebuie alese alimente sanatoase, sarace in grasimi, cum ar fi carnea, pestele, fasolea, cerealele, fructele si legumele.
Alimente bogate in calorii si nutrienti: cereale tip musli, fructe uscate, alune, unt de arahide, iaurturi, paine, somon, oua, nuci, seminte, branza, lapte integral. Nu trebuie sa lipseasca carbohidratii: legume precum cartofi, porumb, mazare, cereale, paine integrala.
Sunt de evitat cofeina si alimentele care contin zahar, pentru ca ele de fapt pot duce la scaderea apetitului.
Chiar daca vrem sa ne ingrasam, trebuie sa evitam grasimile, mai ales pe cele saturate, provenite din produse de fast-food, din prajeli sau alimente foarte procesate. Se recomanda alimentele bogate in proteine si sarace in grasimi cum sunt: carnea de peste, pui si curcan, fructele si legumele.
Apa! Trebuie consumati 2 litri de apa pe zi. De asemenea trebuie consumate bauturi bogate in calorii, cum ar fi sucurile si laptele, in loc de cafea, ceai sau bauturi dietetice.
Dormi suficient! Somnul este cel mai simplu mijloc de recuperare si de imbunatatire a starii generale de sanatate si de cele mai multe ori este pierdut din vedere. Incearca sa dormi cel putin 8 ore pe noapte si rezultatele nu se vor lasa asteptate.
Orele meselor afecteaza de asemenea compozitia organismului. Daca in ultima parte a zilei sunt consumate cantitati mari de mancare, combustibilul va fi, cel mai probabil, depozitat ca grasime. Daca in schimb, ne alimentam pe tot parcusrul zilei, vom avea energia necesara, fara a apela la resursele musculare.
Cum sa castigam greutate?
In concluzie, exista cateva etape care pot conduce in mod sigur si sanatos la castigul ponderal.
1) Calculeaza cate calorii consumi intr-o zi normala. Este un pas foarte important, deci incearca sa fii cat mai exacta posibil. Cantarirea la inceputul dietei este obligatorie.
2) Imediat ce ai inceput sa numeri caloriile, consuma cu 500 de kcalorii mai mult decat ai face in mod obisnuit. Sa presupunem ca in prima zi in care ai inceput numaratoarea, ai numarat 2000 de kcalorii. Pentru restul saptamanii se trece la un consum de 2500 de kcalorii. In loc de 3 mese principale este recomandat sa se consume acelasi numar de calorii mai des, pe parcursul a 5-6 mese. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa mananci o data la 2,5 - 3 ore.
3) Fitness-ul joaca un rol esential in cresterea masei musculare si de aceea trebuie mers la sala si executat un program riguros stabilit si dirijat de un specialist in acest domeniu, instructor sau chiar medic de medicina sportiva.
4) La sfarsitul saptamanii trebuie sa ne cantarim pentru a vedea progresul. In acest fel se vor castiga in medie intre 0,5 si 1 kg pe saptamana si intre 2 si 3 kg pe luna. Orice castig ponderal mai mare de aceasta medie inseamna ca se depune prea multa grasime si este, evident nesanatos.
5) La un moment dat, pe perioada dietei se va ajunge la o greutate constanta, un palier ponderal. Pentru depasirea acestui palier si continuarea cresterii masei corporale va trebui sa se suplimenteze aportul caloric existent cu inca 250 kcal in plus. Acest lucru se va repeta la fiecare palier care dureaza minim doua saptamani.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde