Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tireotoxicoza?

Candidoza Limfom folicular Oftalmopatia tiroidiana Tireotoxicoza
Intrebare postata de mimi185 cu 13 ani in urma

Ce inseamna tireotoxicoza? mama a fost diagnosticata ? se trateaza ?va rog o informatie .

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Tireotoxicoza?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (4)

google (acum 13 ani)

Tireotoxicoza reprezinta o afectiune care cuprinde tota­litatea simptomelor consecutive unei hipertiroidii (secre­tie excesiva de hormoni tiroidieni).Termenul de tireotoxicoza defineste manifestarile clinice, fiziopatologice si biochimice,care se produc cand tesuturile sunt expuse si raspund la actiunea excesiva de hormoni tiroidieni. Aceasta afectiune se poate produce in mai mult moduri dintre care cel mai important cuprinde acele afectiuni care determina o supraproductie de hormoni de catre glanda tiroida.In cazuri rare, aceasta hiperfunctie este rezultatul unei secretii excesive de TSH de catre o tumora hipofizara sau se datoreaza rezistentei hipofizare la actiunea hormonilor tiroidieni, dar nu si rezistentei la nivelul tesuturilor periferice. Alte cauze sunt reprezentate de actiunea unui stimul tiroidian, nereglat homeostatic, de origine extrahipofizara.



Tipurile de tireotoxicoza sunt :



1. afectiuni insotite de hiperactivitate tiroidiana (prin sinteza si secretie crescuta de hormoni tiroidieni) : boala Basedow-Graves, tumori trofoblastice, gusa multinodulara toxica ,adenomul toxic hipersecretant (sindromul Plummer), tumori hipofizare secretante de TSH-hormon hipofizar care stimuleaza sinteza de hormoni tiroidieni(mai rar) ,tumori testiculare secrentate de hCG (gonadotropina corionica umana),care are activitate similara cu TSH, afectiuni tranzitorii (neonatala si postpartum);



2. neasociate cu hiperactivitate tiroidiana : tiroidita subacuta , tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie, tireotoxicoza factitia, “hamburger toxicosis”(produsa de ingestia de carne contaminate cu tiroida animala), struma ovarii (tesut tiroidian situat la nivelul ovarului si secretant de hormoni tiroidieni), carcinomul folicular functional, afectiuni induse de apor excesiv de iod (amiodarona,agenti radiologici precum substantele de contrast). Desi afectiunile specifice care produc tireotoxicoza isi pune fiecare amprenta proprie asupra tabloului clinic, semnele si simptomele starilor tireotoxice sunt in mare parte aceleasi.



Semnele si simptomele tireotoxicozei pot fi:

- generale:scadere ponderala importanta cu apetit pastrat sau chiar crescut,intoleranta la caldura;

-cardiovasculare(care, uneori,pot fi singurele manifestari ale hipertiroidiei), tahicardie sinusala permanenta(accelerarea ritmului cardiac,ajungand pana la 100-120 batai/minut),chiar si in somn;functia cardiaca poate fi uneori sever afectata,cordul nemaiputand asigura necesarul de oxigen pentru tesuturi(insuficienta cardiaca);

-neuromusculare :tremor al extremitatilor,astenie fizica cu scaderea fortei musculare;

- oculare: privire fixa caracteristica, cu marirea fantelor palpebrale, rarirea clipirii si, incetinirea miscarilor pleoapei si insuficienta ridicarii sprancenei la orientarea in sus a privirii, manifestare ocular ace trebuie diferentiata de oftalmopatia infiltrative din boala Graves;

- tegumentare :tegumente subtiri,calde,umede;- neuropsihice:instabilitate emotionala,insomnii.



Diagnosticul se pune pe baza :

-examenului clinic amanuntit,care va evidentia semnele si simptomele mai prezentate;

- dozarii in ser a hormonilor tiroidieni care sunt crescute;

-testului pozitiv la TRH (hormon hipotalamic,care are rol in stimularea secretiei de TSH-hormon de la nivelul hipofizei). La omul sanatos ,dupa administarea de 400 micrograme TRH ,dupa 20-30 minute apare o crestere a TSH .In hipertiroidism nu apare aceasta crestere;

-RAIU (testul pentru determinarea captarii iodului radioactiv de catre tiroida)care este crescut in hipertiroidism si scazut in tireotoxicozele fara hipertiroidie ;- ecografiei tiroidiene care pune in evidenta structura glandei,existenta unei formatiuni nodulare si poate stabili cu aproximatie natura lor maligna sau benigna.Cand se suspecteaza existenta unui cancer, examenul poate fi completat cu o punctie si biopsie tiroidiana, care arata tipul celulelor care intra in componenta glandei sau a nodulilor.



Tratamentul tireotoxicozei prin metode care sa produca scaderea sintezei hormonale( agenti antitiroidieni, interventie chirurgicala sau iod radioactiv) este adecvat in tireotoxicoza cu hipertiroidie dar inadecvat si ineficient in alte forme de tireotoxicoza.


Cauze


Aceasta afectiune poate avea mai multe cauze dintre care cea mai importanta este reprezentata de afectiuni care determina o supraproductie de hormoni de catre glanda tiroida.In cazuri rare, aceasta hiperfunctie este rezultatul unei secretii excesive de TSH de catre o tumora hipofizara sau se datoreaza rezistentei hipofizare la actiunea hormonilor tiroidieni, dar nu si rezistentei la nivelul tesuturilor periferice. Alte cauze sunt reprezentate de actiunea unui stimul tiroidian, nereglat homeostatic, de origine extrahipofizara.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
mimi185 (acum 13 ani)

multumesc pentru raspuns mama in urma unor analize a mers la endocrinolog . are un micronodul de 5,3/3,9.i sa dat tiroidin . dupa 5 pastile a facut o eruptie pe tot corpul. cu intepaturi mincarime doar la frig . a avu si o cadere de tensiune cu puls foarte mare tensiune 8 puls 120.a intrerupt tratamentul dar eruptia nu a cedat a ajuns dupa o saptamina la dermato si dupa rezultatul analizelor a fost diagnocsticata cu tireotoxicoza nespecifica .se poate vindeca ? este grav ?

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de mimi185
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de mimi185
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
google (acum 13 ani)

Tipuri de tireotoxicoza
Tipurile de tireotoxicoza sunt :
1. afectiuni insotite de hiperactivitate tiroidiana (prin sinteza si secretie crescuta de hormoni tiroidieni) :
- boala Basedow-Graves,
- tumori trofoblastice,
- gusa multinodulara toxica ,
- adenomul toxic hipersecretant (sindromul Plummer),
- tumori hipofizare secretante de TSH-hormon hipofizar care stimuleaza sinteza de hormoni tiroidieni(mai rar) ,
- tumori testiculare secrentate de hCG (gonadotropina corionica umana),care are activitate similara cu TSH, afectiuni tranzitorii (neonatala si postpartum);
2. neasociate cu hiperactivitate tiroidiana :
- tiroidita subacuta ,
- tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie,
- tireotoxicoza factitia,
- “hamburger toxicosis”(produsa de ingestia de carne contaminate cu tiroida animala),
- struma ovarii (tesut tiroidian situat la nivelul ovarului si secretant de hormoni tiroidieni),
- carcinomul folicular functional,
- afectiuni induse de apor excesiv de iod (amiodarona,agenti radiologici precum substantele de contrast).
Desi afectiunile specifice care produc tireotoxicoza isi pune fiecare amprenta proprie asupra tabloului clinic, semnele si simptomele starilor tireotoxice sunt in mare parte aceleasi

Complicatiile majore ale tireotoxicozei sunt cele cardiace, fiind reprezentate de cresterea functiilor sistolice si diastolice, a travaliului si a debitului cardiac ,datorita efectelor directe ale hormonilor tiroidieni asupra muschiului cardiac.
Fara tratament ,cresterea fortei de contractie a muschiului inimii poate progresa spre alterarea functiilor cardiace.
La pacientii fara afectiuni cardiace preexistente,aceste efecte ale hormonilor tiroidieni sunt de obicei tolerate in timp ce la pacientii cu afectiuni cardiace, insuficienta cardiaca poate fi precipitate sau chiar agravata. Aceste complicatii sunt mai frecvente la pacientii varstnici si la pacientii cu gusa multinodulara toxica.

La dermatologie nu s-a stabilit tratament?

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Aishaa
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Aishaa
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
mimi185 (acum 13 ani)

lua deja dinainte metoprolol si aspacardin iar dela dermato ia dat delarotadina si peritol.si a intrerupt tiroidinul.trebue sa mearga la endocrinolog

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de mimi185
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de mimi185
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.