Adenocarcinom apendicular, G 2, poate recidiva?
Cancer de colon Intrebare postata de Utilizator11711717768 cu 8 luni in urmaMama mea a suferit o intervenție chirurgicală, s-a scos apendice, cec și parte din colonul drept, în urma căreia am primit rezultatul biopsiei:
Secțiuni de perete apendicular cu o proliferare tumorala malignă adenocarcinomatoasa moderat diferențiată (G2), cu pattern arhitectural de creștere tubular și cribriform asociind și o componentă mucosecretanta reprezentata de lacuri de mucină extracelulare 3%, care înglobează structuri pseudoglandulare/mici grupuri de celule tumorale, numeroase microfocare de necroza tumorala intraluminala, stroma tumorala desmoplazica cu moderat infiltrat inflamator polimorf și retroactiv artefactuale peritumorale.
Tumora infiltreaza musculara propria.
Fără aspecte de invazie perineurala sau limfo-vasculara pe secțiunile examinate.
Fond de apendicita acută supurativa.
Secțiuni de perete de intestin gros cu arii largi de ulcerare asociind focare supurative extensive și fibroza transparietala fără infiltrate tumorale.
Margini de rezecție chirurgicala proximala distala și radiala fără infiltrate tumorale
S-au examinat 24 de limfonoduli locoregionali care nu au prezentat metastaze adenocarcinomatoase.
Concluzii: Adenocarcinom apendicular NOS, moderat diferențiat, G2 (AJCC ed 8/de grad scăzut, OMS 2019, ulcerat, asociind și un contingent minoritar mucosecretant dezvoltat pe un fond de apendicita acută supurativa.
pT2 N0 (LV0 Pn0) R0.
Cod ICD- O 8140/3
Ce părere aveți de rezultatul acestei biopsii?
Trebuie făcută chimioterapie?
Ce medic oncolog recomandați?
Sunt recunoscătoare pentru orice răspuns.
Mulțumesc!
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (6)
Buna ziua,
Rezultatul biopsiei indica faptul ca mama dumneavoastra a avut un adenocarcinom apendicular, ceea ce inseamna un tip de tumoare maligna care a aparut in apendice. Gradingul tumorii, G2, arata ca celulele tumorale sunt moderat diferentiate, lucru care este asociat in mod general cu un prognostic mai bun decat in cazul celulelor puternic diferentiate sau nediferentiate.
Tumoarea a invadat stratul muscular al apendicelui, dar nu a existat invazie perineurala sau limfo-vasculara, ceea ce inseamna ca tumoara nu s-a extins la nervii inconjuratori sau la vasele de sange/limfatice.
Marginile de rezectie nu contin celule tumorale, ceea ce sugereaza ca intreaga tumoara a fost eliminata in timpul interventiei chirurgicale. In plus, nu au fost constatate metastaze in ganglioni limfatici examinati, fapt care indica faptul ca boala nu s-a extins in alte parti ale corpului.
Decizia de a urma sau nu chimioterapia dupa o interventie chirurgicala de acest gen este luata de obicei in functie de stadiul bolii si de starea generala de sanatate a pacientului. Chiar daca nu au fost gasite semne de extindere a bolii, uneori chimioterapia este utilizata ca masura de precautie pentru a reduce riscul de recidiva. Acest aspect trebuie discutat cu medicul oncolog.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/oncologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Cancer/terapia-adjuvanta-in-cancer_745
sfatulmedicului.ro/Cancer/pasi-practici-de-pregatire-pentru-chimioterapie_12907
sfatulmedicului.ro/Cancer/efectele-secundare-ale-chimioterapiei_12447
sfatulmedicului.ro/Cancer/diferenta-dintre-radioterapie-si-chimioterapie_19369
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzVă mulțumesc pentru răspuns!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBună ziua! Revin cu rezultatul PET/CT al mamei mele...
Stare post rezectie ileo-colica, fara semne de recidiva tumorala locala. Discrete densificari ale grasimii din fosa iliaca dreapta, fara captare FDG, si un limfonodul invecinat de 5 mm, necaptant FDG, modificari explicabile in context postchirurgical recent (rec. monitorizare CT).
Nodul hipodens captant FDG(SUVlbm=4,2) de 12 mm situat in lobul drept tiroidian (rec. corelare cu examen ecografic).
Fara modificari morfo-metabolice decelabile la nivel craniocerebral sau la nivelul gatului.
Fara adenopatii latero-cervicale, supraclaviculare sau axilare semnificative dimensional sau metabolic active.
Adenopatie mediastinala cu 4-5 ganglioni hipercaptanti FDG (SUVlbm=8,2), intre 10-24 mm situati hilar dreapta, precarinar si in fereastra aorto-pulmonara. Plamani expansionati bilateral, fara leziuni focale.
Fara colectii pleurale. Fara modificari la nivelul glandelor mamare. Fara modificari morfologice sau de activitate FDG decelabile la nivelul organelor parenchimatoase abdomino-pelvine sau la nivelul tubului digestiv.
Fara lichid liber intraperitoneal. Fara adenopatii retroperitoneale, pelvine sau inghinale.
Fara modificari metabolice decelabile la nivelul scheletului.
Concluzie: Nodul tiroidian drept metabolic activ. Adenopatie mediastinala activa metabolic.
Cum se poate interpreta acest rezultat?
Are legătură cu adenocarcinomul apendicular operat?
Ce demersuri trebuie făcute în continuare?
Cât de grav este?
Mulțumesc!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna ziua,
Rezultatul PET/CT al mamei dumneavoastra confirma ca nu sunt semne de recidiva tumoral locala dupa operatia ileo-colica, ceea ce este un lucru bun. Exista insa doua anomalii care necesita atentie suplimentara: un nodul captant FDG in lobul drept al glandei tiroide si o adenopatie mediastinala cu 4-5 ganglioni hipercaptanti FDG.
Nodulul tiroidian ar putea necesita o investigatie suplimentara, cum ar fi o biopsie, pentru a determina daca este benign sau malign. Adenopatia mediastinala ar putea fi legata de o gama larga de afectiuni si ar trebui, de asemenea, investigata mai detaliat.
Nu putem spune cu exactitate daca aceste rezultate au legatura cu adenocarcinomul apendicular operat. Acest lucru ar trebui discutat cu oncologul mamei dumneavoastra.
Urmatorul pas ar fi, probabil, sa va consultati cu medicul care a indicat scanarea PET/CT sau cu un alt specialist pentru a discuta rezultatele si a determina care sunt urmatorii pasi.
Desi rezultatul PET/CT al mamei dumneavoastra necesita investigati suplimentare, acesta nu confirma imediat ca starea sa este grava. Starea unui pacient nu poate fi determinata doar pe baza unei evaluari PET/CT; trebuie luat in considerare intregul context clinic al pacientului.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/oncologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Afectiunile-tiroidei/nodulii-tiroidieni_880
sfatulmedicului.ro/Afectiunile-tiroidei/glanda-tiroida_9721
sfatulmedicului.ro/Cancer/ce-trebuie-sa-stiti-despre-cancer_744
sfatulmedicului.ro/Psihologie-si-psihoterapie/cum-poate-fi-invins-cancerul-care-recidiveaza_9695
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzMulțumesc din suflet pentru răspuns!
Vom merge la oncolog în perioada următoare cu rezultatul acestui PET/CT.
Pentru nodulul tiroidian trebuie examinat ecografic, efectuate analize de sânge specifice și... așa cum ați menționat, biopsie... la endocrinolog.
În ceea ce privește adenopatia mediastinala... ce medic specialist ar trebui consultat?
Se poate sa existe o legătură directa între nodulul tiroidian și acești ganglioni mediastinali?
Faptul ca ei sunt activi metabolic ce înseamnă? Sunt maligni? Se pot excizia?
Având în vedere că mama a trecut deja printr-o intervenție chirurgicală în luna martie, ar fi indicată o altă intervenție în următoarea lună?
Mulțumesc!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzBuna ziua,
Informatiile oferite de dvs. pot fi interpretate astfel:
Stare post rezectie ileo-colica: Inseamna ca mama dvs. a avut o interventie chirurgicala pentru a indeparta o portiune din intestinul subtire si colon. Faptul ca nu sunt semne de recidiva tumorala locala este un semn bun, indicand ca nu exista crestere vizibila a tumorii in zona operatiei.
Discrete densificari ale grasimii si limfonod de 5 mm in fosa iliaca dreapta: Acestea sunt considerate modificari postchirurgicale tipice si nu arata semne de activitate tumorala, deoarece nu au captare FDG (o substanta utilizata in PET scan pentru a detecta celulele cu activitate metabolica crescuta, cum ar fi cele canceroase).
Nodul tiroidian de 12 mm cu captare FDG: Acest nodul metabolic activ in tiroida necesita o evaluare suplimentara. Recomandarea este o ecografie tiroidiana pentru a evalua mai detaliat acest nodul, urmata posibil de o biopsie, pentru a determina daca este benign sau malign.
Adenopatie mediastinala cu ganglioni hipercaptanti FDG: Prezenta ganglionilor mediastinali cu captare ridicata de FDG indica o activitate metabolica crescuta, ceea ce poate sugera o implicare maligna. Acest lucru necesita investigatii suplimentare pentru a determina natura acestor ganglioni.
In legatura cu adenocarcinomul apendicular operat:
Este posibil ca adenopatia mediastinala sa fie legata de cancerul apendicular anterior, dar aceasta depinde de tipul si gradul cancerului initial si de comportamentul sau tipic de raspandire. Unele tipuri de cancer tind sa metastazeze in anumite regiuni.
Ce demersuri trebuie facute in continuare:
Consultatie cu un endocrinolog pentru evaluarea nodulului tiroidian.
Biopsie a ganglionilor mediastinali hipercaptanti sau cel putin o monitorizare atenta pentru a vedea evolutia acestora.
Consultatie cu oncologul pentru discutia detaliata a rezultatelor si stabilirea unui plan de tratament sau monitorizare, in functie de natura exacta a constatarilor.
Cat de grav este:
Gravitatea situatiei depinde de natura nodulului tiroidian si a ganglionilor mediastinali. Daca acestea sunt maligne, tratamentul prompt si adecvat este crucial. Daca sunt benigne, gestionarea va fi mai putin complexa, dar este totusi necesara o monitorizare continua.
Este important sa discutati aceste detalii cu medicul specialist care cunoaste istoricul complet al mamei dvs. si poate oferi un plan de actiune personalizat.
Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului.
Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/endocrinologie sau https://www.clickmed.ro/medic/oncologie
Articole de interes:
sfatulmedicului.ro/Afectiunile-tiroidei/nodulii-tiroidieni_880
sfatulmedicului.ro/Cancer/tratamentul-tumorilor-tiroidiene_20497
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde