Insuficienta respiratorie raspuns medic
Boli respiratorii Deficitul de alfa1 proteinaza Intrebare postata de 075294942 cu 8 ani in urmaBuna.Ma numesc Didenco Constantin si am o problema cu respiratia.Din cand in cand,aproape in fiecare zi,sau o data la trei zile,nu pot trage aer pina la urma.Probleme cu inima nu am si nici atac de panica,cum zic altii,caci mi se intampla chiar si atunci cand stau linistit si ascult muzica sau cand privesc un film.
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (2)
Dle Constantin, înțeleg că vă este greu aceste simptome de respirație ȋngreunată.
Dacă medicii nu v-au găsit nicio problemă relevantă la plămâni, inimă ș.a., în acest caz - este foarte probabil sa fie vorba de hiperventilație (simptom provocat de stres și anxietate).
Respiraţia prea intensă are drept rezultat scăderea nivelului de dioxid de carbon, iar respiraţia prea lentă are ca efect creşterea acestuia. Pentru organism este cel mai benefic să existe un echilibru între cantitatea de oxigen şi dioxid de carbon din sânge. În cazul hiperventilaţiei, cantitatea de oxigen din sânge este mai mare şi acest lucru are o serie de consecinţe negative:
- Îngustarea anumitor vase de sânge – se diminuează mai ales fluxul de sânge spre creier
- Intensificarea aderenţei hemoglobinei la oxigen – oxigenul se desprinde mai greu şi nu ajunge să fie utilizat de către celule.
- În mod paradoxal, chiar dacă hiperventilaţia presupune un aflux mai mare de oxigen, celulele din anumite zone ale creierului şi corpului primesc o cantitate mai mică de sânge şi oxigen.
Rezultatele pot fi:
Ameţeală;
Stare de confuzie;
Vedere înceţoşată
Intensificarea ritmului cardiac;
Senzaţia de sufocare;
Amorţeală şi furnicături în extremităţi;
Mâini reci şi umede;
Rigiditate musculară;
Incapacitatea de a respira cu uşurinţă.
Deși simptomele sunt foarte neplăcute, stai linistit și nu va mai imaginati tot felul de scenarii catastrofice, deoarece, hiperventilaţia nu este periculoasă, este doar deranjantă.
Problema se poate trata prin câteva ședințe de psihoterapie. Puteți ȋnvăța să va monitorizati ritmul respirator și să va ȋnlocuiti respirația toracică (greșită) cu respirația abdominală (corectă), astfel o sa va echilibrați respirația și vă veți simți mai bine.
Așadar, modul în care respirăm este extrem de important şi influenţează starea noastră de bine. O respiraţie lentă şi regulată este specifică unui organism calm şi relaxat, o astfel de respiraţie este incompatibilă cu agitaţia şi stresul. După perioade lungi de stres cronic ajungem să respirăm tot timpul mai alert, mai sacadat, fără să ne dăm seama iar echilibrul trebuie restabilit.
Un exemplu de exercițiu pentru respirația completă, găsești ȋn site-ul Psihoutil sau accesând acest link (efectele beneficie apar dupa mai multe repetitii si in combinarea cu alte metode cognitiv-comportamentale):
http://www.psihoutil.ro/psihoterapie-cognitiv-si-comportamentala/tehnica-respiratiei-complete/
Despre relaxare puteți citi aici:
http://www.psihoutil.ro/dezvoltare-optimizare-personala/relaxare-training-ul-autogen/
Dle Constantin, sper ca aceste explicații să vă fie utile. Dacă vă pot ajuta și cu alte informații, ȋmi puteți scrie aici sau pe mail-ul personal.
Multă sănătate!
Psihoterapeut Gabriel Pîrvan
Telefon: 0764.443.184
Mail: [email protected]
Website:http://www.psihoutil.ro/
Telefon: 0721.349.765
Mail: [email protected]
Website:http://www.psihoutil.ro/
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzEsti medic si vrei sa te promovezi?
Raspunde intrebarilor din grupul Boli respiratorii.
Inscrie-te aici!Va recomand sa consultati un medic internist sau pneumolog, pentru stabilirea unui diagnostic clar. Dumneavoastra prezentatii niste simptome dar doar un medic poate sa va puna un diagnostic, nu altcineva. Nici chiar dvs.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde