CT pentru control TBC - pericol de cancer? raspuns medic
Boli respiratorii TBC Intrebare postata de aionatem cu 14 ani in urmaMa apropii de sfarsitul tratamentului pentru TBC. La diagnosticare, acum 6 luni, au fost folosite 2 radiografii (neconcludente) si un computer tomograf. O alta radiografie a fost facuta la 3 luni de tratament, dar la fel, nu a aratat mare lucru. La tomograf a aparut o caverna si asa a putut fi stabilit diagnosticul (sputa si culturi negative). Se apropie sfarsitul perioadei minime de tratament si doar pe baza acestui lucru (ca au trecut 6 luni) doctorii vor sa intrerupa tratamentul. Eu as vrea sa fac investigatii suplimentare, pentru a vedea care e evolutia cavernei si a nodulilor. Nu vreau sa intrerup tratamentul inainte de vreme, pentru a nu face rezistenta. Pe de alta parte, ac***a in vedere ca radiografiile nu arata mare lucru, ar trebui sa fac tot un CT. Mi-e frica insa de nivelul de radiatii foarte ridicat si de posibilitatea de a dezvolta un cancer (tinand cont de faptul ca in ultimele 6 luni am mai facut un CT si 3 radiografii). Nu as face CT-ul decat daca e absolut necesar si nu exista alta investigatie la fel de eficienta. Mai degraba as face un RMN, dar din ce am inteles de la doctorii pneumologi, nu are rezultate edificatoare pentru plamani. Pe de alta parte, am facut un RMN pentru coloana si in rezultat a fost descrisa destul de bine forma cavitara a TBC-ului.
Am nevoie de un sfat de la un doctor pneumolog. Pot verifica stadiul bolii cu un RMN, mai degraba decat cu un CT?
Multumesc!
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (8)
Nu ne-ati spus ce varsta aveti. E important!
Uneori, se intampla sa nu fie vizibila pe radiografie o leziune pulmonara, fie ea caverna, de aceea se face si CT. Desi ati fost negativ la M si C pt. TBC pulmonara, s-a stabilit ca este TBC probabil pe baza datelor clinice, epidemiologice, etc.
Tratamentul pt. TBC este 6 luni. Punct! Se poate prelungi peste aceasta perioada, doar in cazuri rare, selectionate, de TBC rezistenta, unele forme grave de TBC extrapulmonara sau cazuri de recidiva cu spute pozitive la mai multe luni de tratament. Nu e cazul! Asta pt. ca nici nu ati fost pozitiv la ex. sputei.
E necesar sa faceti iarasi CT de control pt. a vizualiza acea caverna, daca a disparut sau macar s-a micsorat, intrucat e necesar sa aveti un control al bolii. Pe radiogrfie nu se vede, deci faceti CT! CT-ul iradiaza, dar in aceste conditii e preferabil decat sa nu stiti evoloutia bolii! Radiografiile iradiaza extrem de putin, nu e cazul pt. aste sa va faceti griji. Radioscopiile iradiaza mai mult, dar inteleg ca radiografii ati facut. RMN-ul nu are valoare in bolile pulmonare decat in cazuri extrem de rare. Practic, nu se face RMN pt. investigarea plamanului!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzEsti medic si vrei sa te promovezi?
Raspunde intrebarilor din grupul Boli respiratorii.
Inscrie-te aici!28 de ani. Desi e forma cavitara, sputa a fost negativa de la inceput. Diagnosticul s-a facut cu testul Quantiferon TB Gold (pozitiv) si cu CT-ul care arata o caverna de 22/18 mm. Acum vreau sa ma asigur ca vindecarea e completa si ca riscul de recadere e minim. Dar n-as vrea sa cad in extrema cealalta, cu cancerul. Credeti ca urmele lasate de TBC (nodulii si chistul de la caverna) pot da forme maligne la un moment dat in viata? Ce pot face ca sa monitorizez dezvoltarea lor? De asemenea, credeti ca schimbarea de aer si clima (Australia) si o calatorie prelungita cu avionul pot afecta plamanii? Intreb pentru ca stiu ca in timpul bolii n-am avut voie la mare (din cauza aerului), nici la altitudini mai mari de 1000 m. Sport pot sa fac (inot)?
Multumesc pentru raspuns.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzNu exista motive serioase sa va temeti de cancer in aceste conditii. Aceste boli nu au legatura, desi unii considera ca pe cicatrice post TB extinse, se poate dezvolta o tumora, acest lucru nu este demonstrat. Mai degraba nu fumati, ca sa nu riscati un cancer pulmonar!
Schimbarea de clima nu se poate spune ca afecteaza tuberculoza, mai ales ca sunteti dupa 6 luni de tratament. Puteti face si inot, daca nu ati ramas cu sechele si tulburari de respiratie. Asta se intampla doar dupa forme extinse, care se vindeca cu fibroza, si nu cred ca e cazul.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam Abuzva scriu in legatura cu fiul meu in varsta de 19 ani acum si care anul trecut a fost nevoit sa se confrunte cu un TBC.Din capul locului a fost negativ i s-au facut radigrafii si examen de sputa din doua in doua luni(sase luni de tratament),fiecare rezultat a fost negativ,a raspuns foarte bine la tratament si in ianuarie cand am terminat radiografia arata foarte bine...dr.spunand ca nici nu se mai cunoaste unde a fost caverna.
Am vrut sa fac investigatii mai amanuntite dar dr.m-a asigurat ca nu am de ce sa imi fac probleme si nu are rost sa supun copilul la inca un stres.(sper sa fi procedat corect)
in iulie am fost din nou la control,i.au facut radiografie din nou...SLAVA CERULUI dr.spune ca e k
ACUM EU AM O INTREBARE...PLEACA LA STUDII IN ANGLIA..se poate sa fie plamanul pus in pericol datorita climei???am inceput sa ii fac trat.cu LUIVAC,ma gandesc ca e pentru intarirea imunitatii plamanilor..in timpul celor sase luni de trat.cu medicamentele speciale de TBC...i.am dat catina cu miere...i.am facut trat.cu oua de prepelita...mancare regulat...odihna cat cuprinde!!!
ma rog la DUMNEZEU sa ii fie bine
VA MULTUMESC!!!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzStimata doamna,
Nu-l puteti proteja pe copilul dvs chiar de tot raul din lume. Daca doctorii spun ca s-a vindecat de TBC, inseamna ca e in regula si poate sa-si vada de viata (inclusiv in Anglia). Ce e important este sa inteleaga ca se poate feri de recadere printr-o viata ordonata si sanatoasa. Sa incerce pe cat posibil sa manance sanatos (chiar daca va fi tentat de fast food) si sa evite stilul de viata studentesc, cu petreceri si bautura. In mod evident, sa stea departe de tutun, si nu numai sa nu fumeze, dar nici sa nu inhaleze in mod pasiv fumul (aici va di mai greu, fiindca va simti nevoia sa fie inclus in grupul pe prieteni pe care si-i va face acolo). Evident, sa nu neglijeze odihna, desi stilul de viata studentesc presupune multe nopti pierdute. Daca va avea o viata ordonata si echilibrata cat de cat, totul va fi in ordine. E tanar si organismul are o mare capacitate de refacere.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAcum 3 săptămâni am fost diagnosticata cu TB pulmonară secundară infiltrativ ulcerată LSD,BK Neg.M,CAT.I,CN. Doresc să știu riscurile acestei boli și de ce trebuie să mă feresc în viitor, am un copil de 10 ani, ce trebuie să fac în acest caz
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAcum 3 săptămâni am fost diagnosticata cu TB pulmonară secundară infiltrativ ulcerată LSD,BK Neg.M,CAT.I,CN. Doresc să știu riscurile acestei boli și de ce trebuie să mă feresc în viitor, am un copil de 10 ani, ce trebuie să fac în acest caz
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAcum 3 săptămâni am fost diagnosticata cu TB pulmonară secundară infiltrativ ulcerată LSD,BK Neg.M,CAT.I,CN. Doresc să știu riscurile acestei boli și de ce trebuie să mă feresc în viitor, am un copil de 10 ani, ce trebuie să fac în acest caz
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde