Ecografie! raspuns medic
Boli genitale feminine Intrebare postata de adriana125517 cu 12 ani in urmaBuna seara! Am o intrebare va rog mult sa ma ajutati, as dori sa stiu ce analize de singe , eco. se pot face pentru a depista cancerul de col uteri, cancer ovarian , etc. mentionez ca in urma cu putin timp am fost diacnosticata cu ovare polichistice. Va rog mult sami raspundeti! VA MULTUMESC,
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (2)
Daca ai ovare polichistice, nu inseamna ca ai cancer ovarian sau de col uterin. Chisturile pot sa se resoarba daca faci tratamenttul corespunzator.
Problemele colului uterin se pot depista in urma testului Papanicolau.
''''Care este rolul testului Papanicolau?
Scopul testului papanicoalu este acela de a identifica modificarile celulare anormale la nivelul cervixului (col uterin) si de asemenea de screening pentru cancerul de col uterin, in acest sens facandu-se testul Papanicolau in fiecare an.
Testul Papanicoalu: normal sau anormal?
Rezultatele testului papanicolau sunt obtinute in urma examinarii la microscop a celulelor cervicale prelevate in urma unei biopsii. Prin examinarea microscopica se stabileste daca aceste celule sunt normale, daca au aspectul normal, sunt asezate corespunzator, elementele celulare sunt intacte etc. In momentul in care aceste celule sufera modificari se pune problema interpretarii gravitatii acestor modificari, care pot avea semnificatii de la o vaginita banala pana la prezenta cancerului de col uterin.
Ce afectiuni poate indica un test Papanicolau anormal?
In functie de gradul afectarii celulare, de tipul acestei afectari si de prezenta sau absenta unor microorganisme se stabileste care este cauza ce a dus la rezultatele anormale ale testului Papanicolau. Iata care sunt afectiunile ce au ca rezultat obtinerea unui test Papanicolau anormal:
- Infectiile virale, cele mai frecvente cu HPV (papiloma virus uman)
- Alte tipuri de infectii, spre exemplu determinate de fungi (candidoza) sau bacterii (vaginite) ori chiar de paraziti (trichomonaza).
- Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute la menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal.
- Modificari celulare precanceroase rezultate in urma unor infectii netratate (spre exemplu infectia cu anumite tulpini de HPV, care predispun la aparitia cancerului de col uterin)
- Modificarile canceroase, prezente in cancerul de col uterin
- Unele BTS
- Polipii cervicali.''''Care sunt testele diagnostice folosite in depistarea cancerului ovarian?
Testul Papanicolau nu depisteaza cancerul ovarian. Urmatoarele teste sunt folosite in acest scop:
Examenul vaginal anual pentru femeile cu varsta peste 18 ani si examenul rectovaginal pentru persoanele peste 35 de ani.
Ecografia abdominala: este folosita ca metoda de screening pentru aceasta afectiune. Este o medota neinvaziva, nedureroasa, ieftina, care vizualizeaza tumora.
Ecografia transvaginala este utilizata mai ales in cazurile cu risc crescut de cancer ovarian si in situatiile in care este necesara o mai mare acuratete in vizulizarea tumorii.
Teste sangvine pentru masurarea unor markeri tumorali (CA-125). Aceste teste nu sunt specifice, pentru ca exista si alte boli in afara cancerului ovarian care pot induce cresterea acestor markeri. In acelasi timp unele forme de cancer ovarian pot sa nu produca suficient CA-125 pentru a induce pozitivarea testului.
In cazul in care unul dintre aceste teste este pozitiv se va investiga in continuare cu metode imagistice mai performante precum tomografia sau RMN si se vor preleva probe din lichidul abdominal sau biopsii de la nivelul tumorii.
Care sunt optiunile terapeutice pentru cancerul ovarian?
Tratamentul variaza de la o pacienta la alta in functie de stadiul in care este diagnosticata boala, varsta pacientei si conditiile generale ale starii sale de sanatate. Medicii au la dispozitie trei metode terapeutice pentru lupta cu cancerul ovarian:
Interventia chirurgicala : Chirurgia de rezectie a tumorii este principala metoda de tratament in cancerul ovarian. Are si rol diagnostic intrucat piesa rezecata este trimisa la examenul anatomo-patologic care va indica tipul tumorii, stadiul de dezvoltare si metastazele ganglionare.
Chimioterapia : Se bazeaza pe utilizarea unor medicamente care odata introduse in circulatie vor distruge celulele canceroase. Este folosita in majoritatea cazurilor ca terapie ajutatoare dupa interventia chirurgicala.
Radioterapia : Aceasta terapie foloseste raze X de inalta energie pentru a distruge celulele canceroase si a miscosa tumora.
Evolutia bolii:
Datorita faptului ca fiecare femeie diagnosticata cu cancer ovarian are particularitatile sale, este foarte greu sa se faca un prognostic general. Cancerul ovarian este una dintre bolile pentru care depistarea precoce este esentiala pentru un tratament eficient. Daca boala este diagnosticata si tratata devreme, cand cancerul nu a depasit ovarul, rata de supravietuire la 5 ani este de 90%. Din nefericire, datorita simptomelor nespecifice, care cu greu atrag atentia in stadiile precoce ale bolii, doar 19% din toate cazurile sunt descoperite la debut. Daca boala a fost diagnosticata in stadiul III sau mai tardiv, rata de supravietuire scade dramatic, ajungand sub 29%.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzPentru depistarea cancerului de col uterin se pot efectua colposcopia şi biopsia cervicală sau biopsia endocervicală (pentru a se putea determina locatia celulelor canceroase)
Pentru a vedea stadiul procesului canceros, sunt necesare următoarele investigaţii:
1. o homoleucogramă completă
2. biochimia sângelui
În cazul cancerului ovarian diagnosticul se pune pe baza examenului clinic şi al explorarilor paraclinice şi imagistice precum:
1. Ecografia conventionala transabdominala
2. Ecografia endovaginala
Aceste două tipuri de ecografii pot oferi un diagnostic precoce
3. RMN-ul (rezonanţă magnetică nucleară) - care oferă date asupra extensivitatii cancerului ovarian
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde