Fac atacuri de panica daca stau pe spate raspuns medic
Anxietate Intrebare postata de Catalina58117562 cu 14 ani in urmaAm si eu atacuri de panica, spun ca le tin cat de cat sub control, am facut psihoterapie acum vreo 3 ani ...dar mi se intampla un fenomen destul de ciudat, fenomen pe care nu l-am mai intalnit la altcineva care face atacuri de panica, adica nu pot sta pe spate ca inghit aer sau nu stiu ce fenomen se intampla ca, daca stau mai mult de maximum 5 minute ,cand ma ridic incep sa am palpitatii si fac atac de panica. E foarte frustrant pt ca nu ma pot odihni deloc, trebuie sa stau tot timpul in fund in pat ,cu spatele putin indoit....Seara abia reusesc sa adorm ,trebuie sa fiu foarte obosita, sa adorm repede ca sa nu fac atac cand ma pun la orizontala.S-a mai confruntat cineva cu asa ceva? Si a gasit poate vreo rezolvare ? A, uitasem ,sotul meu zice ca atunci cand adorm ma rasucesc pe spate si dorm ,n-am nicio problema.
Doresc sa raportez intrebarea pentru:
Raspunsuri (6)
Draga Catalina,
Imi pare rau sa aud ca te confrunti cu atacuri de panica, imi dau seama ca nu iti este usor. In cazul atacurilor de panica, factorii activatori pot sa fie foarte diversi, insa motorul declansator consta in anumite ganduri pe are le ai atunci, in momentul de dinainte. Daca ai curiozitatea, iti recomand sa citesti urmatorul articol din site-ul cabinetului nostru, despre atacul de panica:
http://www.psihosolutii.ro/content/index.php/tulburari-psihice/17-atacul-de-panica .
Pentru a intelege mai bine situatia ta, te rog sa imi dai cateva detalii in legatura cu psihoterapia pe care ai facut-o: ce tip de psihoterapie ai facut acum 3 ani; pe ce durata in timp; cu ce frecventa; de ce ai incheiat terapia; cand au aparut primele atacuri de panica; ai facut atacuri de panica si in alte situatii in afara situatiei in care stai pe spate?
Dupa cum sotul tau ti-a spus ca poti sa dormi pe spate si nu ai nimic, cel putin acest lucru te poate ajuta sa intelegi ca practic nu se intampla niciun fenomen cand stai pe spate. Cauzele atacul tau de panica il poti descoperi impreuna cu un psiholog specialist, ce te poate ajuta sa elimini din viata ta aceste atacuri de panica. Imbunatatirea situatiei si disparitia atacurilor de panica se pot realiza prin psihoterapie, dar implica si din partea ta o anumita rabdare si o implicare activa prin indeplinirea sarcinilor pentru acasa ce sunt indicate de psihoterapeut.
Din experienta profesionala, iti pot spune ca orice atac de panica isi poate gasi rezolvarea!
Iti doresc toate cele bune!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzCatalina,
Este o problema care se intalneste deseori la persoanele cu tulburare de panica. Voi incerca sa-ti explic acest fenomen: persoanele care sufera de tulburare de panica sunt mai atente si percep mai rapid schimbarile care au loc in organism - de exemplu schimbarile de ritm cardiac (se numeste hipervigilenta).
Cand stam intinsi in pat, inima noastra isi adapteaza functionarea la aceasta pozitie; cand ne ridicam in picioare, ea trebuie sa impinga mai puternic sangele, deci sa bata mai cu putere. Aceasta schimbare (normala), este perceputa in mod negativ de persoanele care sufera de tulburare de panica, care se sperie de cresterea ritmului cardiac, si astfel fac un atac de panica.
Altfel spus, acelasi lucru - cresterea ritmului cardiac la ridicarea in picioare - se intampla tuturor si este un fenomen normal, de adaptare a organismului la pozitia corpului; doar ca, pentru o persoana cu tulburare de panica (care este hipervigilenta), acest fenomen semnaleaza "pericol", ducand la panica.
Ce poti face?
a. In primul rand poti sa rogi cateva persoane apropiate sa testeze acest fenomen: roaga-i sa se intinda in pat, sa stea 5 minute, iar apoi sa se ridice brusc, si sa-ti spuna daca observa vreo schimbare.
b. Incearca sa dai un raspuns rational gandului negativ "ceva e in neregula", si sa-l inlocuiesti cu un raspuns rational si realist "aceasta schimbare de ritm cardiac este normala, imi arata ca inima mea se adapteaza la pozitia corpului"
c. incearca sa fii un pic atenta la respiratie, si sa observi daca nu cumva hiperventilezi (hiperventilatia: inspir mai mult aer si expir prea mult dioxid de carbon); hiperventilatia iti poate creste simptomele (senzatia lipsei de aer, bataile inimii, etc). Hiperventilatia in sine nu este un fenomen periculos, doar ca ne face sa nu ne simtim confortabil.
Sper ca acest raspuns sa te ajute pentru aceasta problema specifica; este important insa sa inveti sa gestionezi starile de anxietate, si nu cred ca putem aborda si trata o tulburare de anxietate pe forum; iti recomand terapia cognitiv-comportamentala.
Numai bine!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzDin pacate si eu safar de atac de panica de 6 luni. Sunt pe tratament,iau Cipralex de 10mg.dimineata,Rivotril de 0,5mg. de 2 ori pe zi si Metropolol pt. palpitatii. Atacul de panica a fost f. sever de 2 ori am ajuns la spitalul Municipal la Camera de desocare pe perfuzii. Deocamdata ma simt binisor,dar imi este teama ce se va intampla in momentul cand voi renunta la medicamente.Imi poate explica cineva daca se poate trata definitiv atacul de panica,sau acesta poate reveni oricand dupa oprirea medicatiei?Puteti sa-mi recomandati un psiholog bun in acest domeniu? Adresa mea de mail este [email protected]. Va multumesc !
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzDana,
Atacul de panica nu este o tulburare in sine; consideram "tulburare" aparitia repetata si inopinata a atacurilor de panica.
Tulburarea de panica poate fi tratata prin tratament medicamentos si / sau psihoterapie.
In general se recomanda ca tratamentul medicamentos sa fie insotit de psihoterapie cognitiv-comportamentala, pentru a invata sa gestionezi starile de anxietate si pentru a mentine starea de bine dobandita in urma tratamentului.
Cabinetul PsyClinic ofera un program de tratament al tulburarii de panica, structurat in 6 etape. Poti vedea brosura programului la:
http://www.psyclinic.ro/files/Brosura%20program%20psihoterapie%20-%20tratament%20panica%20si%20agorafobie.pdf
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAm citit despre Programul de tratament pentru tulburarea de panica si agorafobie si as vrea sa incep sedintele la doamna psiholog Raluca Stancescu.Voi suna la clinica pt programare. Am 38 de ani, sunt din Barlad. Din pacate nu doar ,,statul pe spate'''' imi provoaca atacurile.Pot spune ca am si o ,,semiagorafobie'''',adica la serviciu merg( e relativ aproape de casa), dar cu distantele mari am probleme. :) Sa ajung la Bucuresti va fi o reala provocare, dar am mai facut-o, asa ca sunt optimista.Acum cand scriu, tocmai am iesit dintr-un atac de panica,a fost destul de rau, adica unul mare.Inca ma mai doare capul si ametesc,mainile tremura.Am baut aproape o sticla intreaga de apa minerala ca sa ma linistesc mai repede(asa ies eu din atacurile de panica, band apa minerala ca sa pot elimina mai repede aerul din stomac...probabil apa nu ma ajuta la nimic, se poate chiar sa inrautateasca lucrurile,dar eu asa fac).Abia astept sa ajung la clinica. Sanatate va doresc!
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzS-a dezvoltat teama de a sta pe spate, dormiti sezand , in celelalte seri inclinati perna pana la o pozitie rezonabila si tot asa.
Doresc sa raportez raspunsul pentru:
Spam AbuzAdreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie,
ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.
Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare,
informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.
SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.
Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.
Logheaza-te sau
Inregistreaza-te
pentru a putea comunica cu pacientii si medicii din cadrul comunitatii.
Adreseaza o intrebare!
Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!
Raspunde